Last news in Fakti

10 Януари, 2024 19:19 2 811 5

Ключови дати от президентската надпревара в САЩ

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • джо байдън-
  • републиканска партия-
  • демократическа партия

Доналд Тръмп е начело на група от шестима кандидати, които се борят за номинацията на Републиканската партия за президентските избори през 2024 г., докато президентът Джо Байдън се съревновава в кампанията си за втори мандат с малък брой опозиционни фигури от Демократическата партия

Ключови дати от президентската надпревара в САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бившият президент Доналд Тръмп е начело на група от шестима кандидати, които се борят за номинацията на Републиканската партия за президентските избори през 2024 г., докато президентът Джо Байдън се съревновава в кампанията си за втори мандат с малък брой опозиционни фигури от Демократическата партия.

Следва хронологията на събитията, свързани с изборите на 5 ноември 2024 г., от днешна дата до деня на встъпването в длъжност на новоизбрания държавен глава през януари 2025 г.

2024

- 10 януари: Телевизия Си Ен Ен ще бъде домакин на дебат между републиканските кандидати, губернатора на Флорида Рон Десантис и бившия постоянен представител на САЩ в ООН Ники Хейли. Той ще се проведе в Де Мойнс, в щата Айова. Един от критериите за участие в предизборния диспут е кандидатите да имат подкрепата на поне 10% от респондентите в социологическите проучвания. Доналд Тръмп бойкотира това събитие с аргумента, че има голяма преднина над съперниците си за президентската номинация на Републиканската партия и вместо това ще участва в друго събитие, организирано от телевизия "Фокс нюз". Останалите кандидати не покриха критерия за участие в дебата, организиран от Си Ен Ен.

- 15 януари: Републиканците в Айова провеждат образно казано първо състезание за президентската номинация на Републиканската партия. Надпреварата в Айова се провежда под формата на партийно събрание. Подобни партийни събрания по принцип се организират на равнище окръзи, участъци или райони. По време на тях участниците се разделят на групи според кандидата, който подкрепят, като решават гласовете на колко делегати получава всеки един претендент. В същия ден демократите в Айова ще изберат свой кандидат във вот, изцяло произвеждан по пощата. Резултатите от това гласуване ще бъдат оповестени на 5 март, по време на т.нар. "супер вторник".

- 18 януари: Телевизия "Ей Би Си Нюз" и телевизия Дабъл Ю Ем Ю Ар, известна и като "Канал 9" ще бъдат домакини на дебати преди първичните избори на републиканците в Манчестър, в щата Ню Хемпшър. Покани за участие ще получат кандидатите, класирали се на първите три места на партийните събрания в щата в Айова, както и всички претенденти, достигнали 10-процентовия праг в социологическите проучвания.

- 21 януари: Си Ен Ен ще организира републикански президентски дебат в Гофстаун, Ню Хемпшър. Критериите за участие отново ще зависят от това кандидатите да имат най-малко 10% подкрепа в социологическите проучвания.

- 23 януари: В Ню Хемпшър са насрочени първите в страната първични избори. Надпреварата на първичните избори се провежда от щатските и местните власти и вотът е таен.

Националният комитет на Демократическата партия искаше първичните избори в Ню Хемпшър да се произведат на 6 февруари след тези в Южна Каролина, които трябваше да бъдат първи в календара на демократите за първични избори през 2024 г. Но представителите на Демократическата партия в Ню Хемпшър настояха да спазят традицията си да бъдат първи. Поради това през октомври предизборният щаб на Байдън заяви, че името му няма да бъде включено в бюлетината в Ню Хемпшър.

- 31 януари: Крайният срок кандидатите да подадат във Федералната избирателна комисия декларации за средствата, които са набрали и изразходвали през изминалата година.

- 3 февруари: Първични президентски избори на демократите в Южна Каролина.

- 6 февруари: Първични президентски избори на демократите в Невада.

- 8 февруари: Партийни кандидатпрезидентски събрания на републиканците в Невада.

- 24 февруари: Първични избори на републиканците в Южна Каролина.

- 27 февруари: Първични избори на демократите и републиканците в Мичиган, организирани от властите на контролирания от демократите щат. В знак на протест срещу това предложение на демократите републиканците обаче за разлика от демократите в Мичиган няма да гласуват на тези избори, а ще изберат своите делегати по време на партийните събрания, насрочени от тях за март.

- 2 март: Партийни заседания на Републиканската партия в Мичиган, на които ще се изберат по-голямата част от делегатите ѝ.

- 5 март: "Супер вторник". Това е най-значимият ден от предварителните избори и тогава обикновено броят на кандидатите от двете партии намалява. И двете партии произвеждат такива вотове в Алабама, Арканзас, Калифорния, Колорадо, Мейн, Масачузетс, Минесота, Северна Каролина, Оклахома, Тенеси, Тексас, Върмонт и Вирджиния. Демократите в Юта също ще гласуват на първични избори, докато републиканците в този щат ще имат партийни събрания. Освен това републиканците в Аляска ще гласуват на първични избори.

- 12 март: Ще се произведат първични избори в щатите Джорджия, Мисисипи и Вашингтон. Републиканците в Хавай ще имат събрания.

- 19 март: Първични избори в Аризона, Флорида, Илинойс, Канзас и Охайо.

- 4 юни: На тази дата са насрочени последните първични избори за президент. Някои щати все още не са определили датите на първичните избори или на партийните си събрания.

- 15-18 юли: Национален конгрес на Републиканската партия в Милуоки, Уисконсин, за официално избиране на кандидат.

- 19-22 август: Национален конгрес на Демократическата партия в Чикаго за официално избиране на кандидат.

- 16 септември: На тази дата, определена от Комисията по президентските дебати, би трябвало да се състои първият президентски диспут между кандидатите за президент на Демократическата и Републиканската партия. Дебатът ще се състои в Университета на щата Тексас в Сан Маркос.

- 25 септември: На тази дата ще се проведе единственият диспут между кандидатите за вицепрезидент на двете партии. Той ще се състои в колежа "Лафайет" в Ийстън, в щата Пенсилвания.

- 1 октомври: Втори президентски дебат, който ще протече в Държавния университет на Вирджиния в град Питърсбърг.

- 9 октомври: Трети и последен президентски дебат. Домакин ще бъде Университетът на Юта в Солт Лейк Сити.

- 5 ноември: Изборен ден.

Резултатите от вота могат да станат известни няколко дни по-късно, особено ако са близки. Фактор за бързината на преброяването са и бюлетините, изпратени по пощата.

2025

- 6 януари: Вицепрезидентът ще председателства преброяването на гласовете в Избирателната колегия по време на съвместно заседание на двете камари на Конгреса, обявява резултатите и оповестява името на избрания кандидат.

Преди преброяването на бюлетините на 6 януари 2021 г. бившият президент Тръмп упрекна своя вицепрезидент Майк Пенс, че не се е опитал да попречи на Конгреса да удостовери победата на Байдън. В този ден сградата на Конгреса на САЩ беше щурмувана от метежници, някои от тях скандиращи: "обесете Майк Пенс", в опит да спрат преброяването. По-късно и двете камари на Конгреса възобновиха работата си и удостовериха победата на Байдън.

Това стана повод през 2022 г. Конгресът да приеме Закон за реформа на изборното преброяване, който допуска оспорването на резултатите в даден щат да се разглежда само ако е налице одобрението на една пета от членовете на Камарата на представителите и Сената. Този праг е много по-висок от предишния, когато всеки един конгресмен от всяка камара можеше да предизвика оспорване.

- 20 януари: Официална церемония по полагане на клетва и встъпване в длъжност на победителя на изборите и неговия вицепрезидент.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сикрет сървис

    14 3 Отговор
    Бай Дън, ще се пльосне точно на старта?
  • 2 А в Германия

    8 2 Отговор
    Още "празнуват" нова година !
    🚜🚜🚜🚜🚜🚜🚜🚜🚜🚜🚜🚜
    В колонията, кога ❓
  • 3 Като видях снимката

    10 1 Отговор
    и пропускам статията.

    Коментиран от #5

  • 4 Пешо

    13 2 Отговор
    Да уточним - в ляво е дементен грохнал старик ръкуващ се с въздуха. Пък вие си подбирайте снимки за промиване на мозъци.
  • 5 В търсенето на

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Като видях снимката":

    подходящи снимки на Байдън и Тръмп които да описват журналистическата им безпристрастност, нямат време да ни разкажат за продължаващите по улиците и площадите на Германия новогодишни празненства.
    А не, че са им забранили, както някои могат да си помислят.:)

    Когато се подготви изкристализира партийната линия може и да споменат нещо за "крайно-десни" или "расисти" но трябва първо да пратят и някой внедрен агент с нацистко знаме там. Както Трюдо направи при протеста на тираджиите.