Last news in Fakti

14 Януари, 2024 09:30 1 140 10

Тайван призова Китай да уважи резултатите от вота

  • уилям лай-
  • тайван-
  • китай-
  • избори

Новият президент заяви, че островът фактически е независим и обеща да го защитава срещу заплахите на Пекин за обединение

Тайван призова Китай да уважи резултатите от вота - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тайван призова Китай да "уважи резултатите от президентските избори", спечелени предишния ден от Уилям Лай (Лай Чин-те), който твърди, че островът фактически е независим и обещава да го защитава срещу заплахите на Пекин за обединение, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Министерството на външните работи призовава властите в Пекин да зачитат резултатите от изборите, да погледнат реалността в очите и да се въздържат от репресии срещу Тайван", се казва в изявление на дипломатическата служба.

Министерството добави, че е получило поздравления от "повече от 50 държави, включително 12 дипломатически съюзници" и осъди "абсурдните и погрешни коментари" на китайските власти.

По-рано днес говорител на китайското външно министерство заяви в "Екс", че "каквито и промени да настъпят в Тайван, основният факт, че в света има само един Китай и че Тайван е част от Китай, няма да се промени". Комунистическата държава, която смята Тайван за една от своите провинции, която при необходимост може да бъде обединена със сила, подчерта, че резултатите от изборите "няма да попречат на неизбежната тенденция към обединение с Китай".

"Ние твърдо ще се противопоставим на сепаратистките действия, насочени към независимост на Тайван, и на чуждестранната намеса", предупреди Чън Бинхуа, говорител на Държавния съвет по въпросите на Тайван (китайската служба, отговаряща за отношенията с острова), цитиран от АФП.

64-годишният настоящ вицепрезидент Уилям Лай спечели президентските избори в един тур с 40,1 % от гласовете. Той ще встъпи в длъжност на 20 май, заедно със своята вицепрезидентка Сяо Мейцин, бивша представителка на Тайпе във Вашингтон.

Член на Демократичната прогресивна партия (ДПП), както и досегашният президент Цай Ингвен, която нямаше право да бъде преизбрана след два мандата на поста, Лай обеща да "защити Тайван от продължаващите заплахи и сплашване от страна на Китай", припомня АФП.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    6 22 Отговор
    Китай само лае, но не хапе, а може. Путю хапе, но не може.
  • 2 Селянин

    20 5 Отговор
    Да се уважат и резултатите от референдума в Крим тогава.

    Коментиран от #3

  • 3 Русофил

    5 14 Отговор

    До коментар #2 от "Селянин":

    От такъв референдум като в Крим се раждат българските помаци.
  • 4 Ще получите

    0 2 Отговор
    Призовка от китари.сепаратисти
  • 5 Дякон Унуфрий Араллампиев

    19 5 Отговор
    Тайван е неделима част от Китай Исторически факт

    Коментиран от #9

  • 6 Мишел

    1 3 Отговор
    Интересно, призовали ли са и САЩ, които не признават независим Тайван? За САЩ Тайван е част от Китай.
  • 7 Мао

    3 6 Отговор
    Ами небива да ги уважава резултатите от изборите Китай защото най вероятно са фалшифицирани а дори да са истински пак трябва да защитят интереса на своите дори те да са по малко просто атлантиците са такива бкци че за толерантност и съобразяване с тях и дума не трябва да става
  • 8 Госあ

    4 5 Отговор
    Краварите си мислят че ще разположат оръжие и враг на самата територия на Китай ! Как я мислят тая работа, не знам. Първо, тия 40% са смешни и второ, самите избори не са легитимни. И к’во е това външно министерство което само територийки като латвия признават ? Ше берат ядове сепаратистите. У Испания ги биха и вкарваха в затворите, Китай засега има търпение, но докога …. а боя ше е голям
  • 9 Байно

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Дякон Унуфрий Араллампиев":

    От 200г насам, когато го завладяват, исторически факт.

    Коментиран от #10

  • 10 Байно

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Байно":

    Айде не 200, 400, ние след 500 си получихме свободата….