Last news in Fakti

15 Януари, 2024 05:09 681 1

Пуснаха от затвора виден никарагуански епископ

  • никарагуа-
  • затвор-
  • епископ-
  • свещеници

Заедно с Роландо Алварес са освободени още 18 католически свещеници

Пуснаха от затвора виден никарагуански епископ - 1
Снимка: Фейсбук

Правителството на Никарагуа обяви вчера, че е освободило от затвора видния епископ Роландо Алварес и още 18 души от католическото духовенство в страната, осъдени по време на репресиите на президента Даниел Ортега, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Агенцията уточни, че духовниците са били предадени на властите във Ватикана.

Алварес и останалите влязоха в затвора преди повече от година, като в болшинството от случаите техните присъди са били наложени в резултат от репресиите на Ортега над опозицията и римокатолическата църква.

Президентът е обвинявал свещеници в подкрепа на масовите граждански протести от 2018 г., в които е виждал заговор за свалянето му от власт.

В изявление никарагуанското правителство казва, че амнистията е била залегнала в преговорите с Ватикана, по време на които се е обсъждал "евентуалният им полет до Рим". В предишни години осъдени на затвор свещеници са били бързо превозвани до италианската столица, припомня АП.

Сред амнистираните е бил и епископ Исидоро Мора. Алварес от своя страна бе осъден на 26 години затвор по обвинение в конспирация.

През февруари миналата година Ортега прати в САЩ 222 затворници в сделка с посредничеството на американското правителство, като впоследствие им отне никарагуанското гражданство. Тогава Алварес е отказал да се качи на самолета, защото е искал да се посъветва с други от затворените епископи.

През октомври Никарагуа вече освободи 12 католически духовници, вкарани в затвора по различни обвинения, и ги изпрати в Рим по силата на споразумение с Ватикана.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ходатайствал е коня

    1 0 Отговор
    Лавров!
    Ще.ги вземе.правителствнкят кремълски самолет, и ще.ги праги директно на фронта в.Украйна, за "специалната Путлерова операция"!