Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Януари, 2024 16:55 4 727 11

Раздвижване на румънско-украинската граница

  • румъния-
  • украйна-
  • протест-
  • граница

Румънски протестиращи разблокираха третия ГКПП на границата с Украйна

Раздвижване на румънско-украинската граница - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Протестиращи в Румъния спряха блокадата на украински камиони през ГКПП Халмеу-Дяково, с което прекратиха блокадата на държавната граница. Това съобщиха от Държавната гранична служба на Украйна.

„Днес около 13:20 ч. местно време представители на румънската гранична полиция уведомиха, че блокадата на движението за камиони в посока на ГКПП Халмеу е отменена“, се казва в съобщение в канала на ведомството в Telegram. Отбелязва се, че преминаването на границата се извършва както обикновено.

Още новини от Украйна

Посоченият пункт е бил блокиран на 18 януари. По-рано румънски протестиращи деблокираха движението на украински камиони през други два пункта, а именно Порубное - Сирет и Красноилск - Виково де Сус.

Румънски шофьори на камиони и фермери, блокиращи трафика на украински камиони през контролно-пропускателните пунктове на държавната граница, протестираха срещу увеличаването на цената на задължителната застраховка на превозните средства, увеличаването на акцизите върху горивата и тарифите за пътуване по платените пътища, както и продължителните проверки на границите на страната поради голям брой украински камиони.

Румъния не е първата страна от ЕС, в която протестиращи възпрепятстват движението на камиони през границата с Украйна. На 6 ноември миналата година полските превозвачи започнаха протест, като блокираха три основни контролно-пропускателни пункта на границата с Украйна: Ягодин - Дорогуск, Краковец - Корчевая и Рава-Руская - Гребенное.

На 23 ноември към тях беше добавен и четвърти – „Медика – Шегини“, но на 6 януари 2024 г. протестът на този пункт беше прекратен. Поляците поискаха премахване на привилегиите, предоставени от Европейския съюз на шофьорите на камиони от Украйна след 24 февруари 2022 г. Шофьорите на камиони бяха принудени да чакат с дни, за да преминат границата, от началото на блокадата трима украински шофьори загинаха на опашки. В акцията на полските превозвачи периодично се включваха колеги от Унгария и Словакия.

На 15 януари 2024 г. полският министър на инфраструктурата Дариуш Климчак обяви подписването на споразумение с превозвачите за прекратяване на блокадата на пропускателните пунктове на границата с Украйна до 1 март. Ден по-късно Украинската държавна гранична служба съобщи, че преминаването на последния КПП е отблокирано и акцията е приключила. В същото време организаторите на протестите заплашиха да възобновят блокадата, ако полското правителство не изпълни задълженията си.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Новината на часа

    35 6 Отговор
    Два британски миночистача са се сблъскали на пристанището в Бахрейн има жертви.

    Коментиран от #5, #10

  • 2 Само питам

    26 4 Отговор
    Какво става в Бахрейн ?
  • 3 Сатана Z

    23 8 Отговор
    Новата опорка на жълтипаветната сган:чакаме ви,братушки.На Дунав мост!С погача и с нови биографии.
  • 4 Хахаха хахаха

    23 5 Отговор
    От България да пратят влекачи в Бахрейн имат там спешна нужда от такива партньорите от НАТО.
  • 5 Сатана Z

    25 5 Отговор

    До коментар #1 от "Новината на часа":

    В Бахрейн Единият катер се беше паркирал на пристана ,а другият го взе на абордаж на заден ход и го прасна .Днешният мач е 2: 0 за хутите!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Новините тук

    18 4 Отговор
    Това нещо го пропускат съвсем случайно
  • 8 Опааа

    25 4 Отговор
    “Факти” НЕ отразяват протестите на фермерите в Германия! Факт!
  • 9 Българка

    10 3 Отговор

    До коментар #6 от "А б е,някой з н а е ли.":

    Новия ми приятел афганец не ми дава да пиша много ме ревнува.
  • 10 Ами ДА...!

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "Новината на часа":

    Те са били предназначени подарък за Украйна...!
    Па взеха че се блъснаха...!
    Некадърници...!
  • 11 Хмхмхмхмхм

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "А б е,някой з н а е ли.":

    Тук съм блатник.
Новини по държави: