Last news in Fakti

22 Януари, 2024 05:45 1 379 6

Германски десни екстремисти нападнаха блогър ВИДЕО

  • германия-
  • екстремисти-
  • протести

Задържани са 13 души

Десни екстремисти нападнаха блогър в Германия. 13 души са задържани във връзка с атаката, предаде ДПА, цитирана от БТА, като се позова на полицията.

Тя съобщи, че маскирани хора се нахвърлили вчера следобед в западния германски град Дортмунд на 24-годишен мъж, който бе определен като блогър. Един от нападателите откраднал камерата на младежа, който е пострадал леко.

Полицията е задържала заради атаката 13 души, сред които неуточнен брой десни екстремисти, известни на службите и имащи криминални досиета.

Инцидентът стана след няколко протеста през уикенда в Германия, включително в Дортмунд, срещу крайната десница, отбелязва ДПА.

Междувременно германският президент Франк-Валтер Щайнмайер благодари за ангажираността към демокрацията на стотиците хиляди хора, включили се в протестите срещу десния екстремизъм в градове из цяла Германия този уикенд, предаде ДПА.

"Тези хора дават на всички ни кураж. Те защитават нашата република и нашата конституция от враговете. Те защитават нашето човечество", каза той днес във видеопослание от Берлин.

Щайнмайер, който има до голяма степен символична роля като германски държавен глава, отбеляза, че в проявите са участвали най-различни групи хора.

"Всички те обаче имат нещо общо: Те се застъпват срещу мизантропията и десния екстремизъм. Те искат да живеят заедно и да имат свободно и мирно бъдеще".

От повече от седмица в някои германски градове хората протестират след публикуването на информация, според която няколко крайнодесни политици са участвали в среща заедно с крайнодесни екстремисти, където са планирали принудителното депортиране на милиони мигранти от Германия. На срещата в Потсдам, състояла се в края на миналата година, крайнодесни екстремисти обсъдиха теми като "ремиграция" - термин, който често се използва в крайнодесните кръгове като евфемизъм за изгонване на имигранти и малцинства, дори такива с германски паспорт.

Протестите продължават, след като вчера повече от 300 000 души излязоха по улиците на Хамбург, Франкфурт и други германски градове, за да се противопоставят на "Алтернатива за Германия" и да подкрепят демокрацията.

В Мюнхен масовото участие на най-малко 80 000 души накара организаторите да отменят събитието, съобщи полицията. Организаторите и полицията са очаквали около 25 000 души на демонстрацията и са били изненадани от броя на участниците в протеста. Много от демонстрантите в Мюнхен се появиха с плакати и транспаранти, в които "Алтернатива за Германия" се сравнява с нацистите и се осъжда антимигрантската им реторика. На някои от тях пишеше "Няма търпимост за нетърпимостта" и "АзГ - кошмар за Германия".

В Кьолн организаторите изчислиха, че 70 000 души са се включили в демонстрацията срещу АзГ и крайната десница, включително и редица известни местни музиканти.

В Бремен протестиращите скандираха "Всички в Бремен мразят "Алтернатива за Германия" и "Всички заедно срещу фашизма". Протести се очакват в няколко германски града, сред които Котбус, Дрезден и Кемниц.

Въпреки че полицията очакваше само 1000 участници в Берлин, предишни демонстрации са надхвърляли значително първоначалните прогнози, тъй като в Берлин обикновено много хора се включват в протестите. В последствие бе съобщено, че в протеста в центъра столицата са се включили около 100 000 души по данни на полицията, а според твърденията на организаторите към 350 000, отбелязва Франс прес.

Партията "Алтернатива за Германия" е начело в социологическите проучвания в три бивши източногермански провинции, в които по-късно тази година се провеждат регионални избори.

Вицеканцлерът Роберт Хабек определи демонстрациите като окуражителен знак за демокрацията. "Демокрацията е жива благодарение на хората, които се застъпват за нея", заяви Хабек пред вестник "Аугсбургер алгемайне".

Катрин Горинг-Екарт, високопоставен депутат от "Зелените" от източната провинция Тюрингия, изрази снощи в публикация в "Екс" задоволството си от събралото се множество в градове от бившата Източна Германия като Лайпциг, Ерфурт и Дрезден. "Навсякъде в Източна Германия хората са на улицата за демокрацията, за която се борихме през 1989 г.", пише тя.

Министърката на външните работи Аналена Бербок заяви: "Трябва да се борим за демокрацията с всички сили".
Тя похвали разрастващите се протести срещу крайната десница, особено в по-малките и средните градове на Германия. "Това е силата на нашата страна", каза тя.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    33 1 Отговор
    Чудят се как да забранят АзГ.
  • 2 ХАХАХА

    34 0 Отговор
    Абе на този президент има ли кой да вярва като му чуе клишетата ,които произнася ? Ей богу какво излиза ,че в Германистан и Францистан обикновените гражданье са много доволни от присъствието на толкова паразити в страните им ! Има ли наивници, които да вярват на това ?
  • 3 5989

    24 1 Отговор
    Понеже тези ги е страх от Вагенкнехт, изкарали на улицата лумпените да ги защитават, като им натикали в главите опасности за демокрацията.Половината от демонстрантите най-вероятно бъркат определението за демокрация с определението за автокрация.Но така е то - масите трябва да се управляват, тоест манипулират.
  • 4 Олигопол

    23 1 Отговор
    Като видя знаменцата и вече не ми е нужно да чета статия.
  • 5 Дрън, дрън ярина

    17 2 Отговор
    "крайно-десните" са народът! Цялата идиотска либерастия постави страната пред унищожение. За какво са тези милиони мигранти тука? Хората не ги искат, понеже това не е нормално. Те са дошли, седнали са на масата и ядат за сметка на коренното население. Огромна грешка е това. И няма как да се отърват с някакви си измислени "демонстрации" против "десните екстремисти"! Цяла Източна Германия вече избират точно Алтернативата. Ако продължават така, ще стане много опасна гражданска война в Германия. Не може толкова отвратително да се отнасят с коренното население и да се правят, че това е нормално. За мигрантите Германия плаща годишно над 50 милиарда евро. А защо? Чиста загуба за немците. Ако даваха тези пари на германците, щяха много неща да се оправят тика. За какво са ни тези мигранти??? Никакъв смисъл от тях в Европа няма! Нещата ще стигнат до война, вижда се вече. Управляващите нямат акъл.
  • 6 Аааа, на троловете им е гадно,

    3 6 Отговор
    значи немците още са на прав път, за разлика от оркските балалайки...
Новини по държави: