Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Януари, 2024 11:15 4 685 76

Специален влак е чакал Зеленски в първите дни на войната

  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • зеленски-
  • влак-
  • война-
  • русия

Украинският президент отказа да се евакуира, вместо това поведе Украйна към победа над агресора

Специален влак е чакал Зеленски в първите дни на войната - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В началото на пълномащабното нахлуване на Руската федерация в Украйна помощниците на президента на Украйна Володимир Зеленски държаха в готовност за него специален влак, с който той можеше да избяга. Държавният глава обаче така и не го използва.

Това се казва в книга на кореспондента на Time Саймън Шустър за случилото се в първите дни на инвазията. Авторът отбелязва, че тогава не е било ясно дали украинският президент ще избяга от столицата. Зеленски демонстративно остана начело на защитата на Украйна срещу Русия, предаде УНИАН.

Влакът е бил празен и готов незабавно да тръгне от централната гара на Киев. Периодично е бил проверяван от служители на спецслужбите. Решението на Зеленски да не избяга беше първата повратна точка във войната и пример за способността на Украйна да устои на руското настъпление.

Тогавашният министър на отбраната на Украйна Олексий Резников е казал, че Русия се опитва да накара Зеленски да изпадне в паника и да избяга. Първата дама на Украйна и двете им деца са напуснали Киев с частен влак, придружени от охранители.

Виктор Янукович избяга в Русия, когато Евромайданът се случи в Киев през 2014 г. Дори разузнавателните служби не са били наясно какъв подход ще предприеме Зеленски през февруари 2022 г. Някои депутати напуснаха Киев, а офицери и разузнавачи са смятали, че съпротивата е безсмислена. Но Зеленски в крайна сметка остана и поведе Украйна. Тогава стана известна негова фраза, че не се нуждае от транспорт за евакуация, а от муниции.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Zаря

    24 60 Отговор
    И лилиПутлер ще го чака специално возило в последните дни от войната.

    Коментиран от #9, #69

  • 2 ген КЪСТЪР

    44 7 Отговор
    КЪМ ПОБЕДА ЛИ
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бесен-_ Язовец

    45 9 Отговор
    Трябваше да го набутат в душегупка и вс щеше да Ок за ЕС.

    Коментиран от #11

  • 5 Слава Русия

    40 14 Отговор
    Наркомана има двойник във клипове във Тик Ток се вижда това.

    Коментиран от #24

  • 6 Урюрвкос

    14 17 Отговор
    не човек а желязо
  • 7 стоян георгиев

    56 10 Отговор
    Размяната на военнослужещи тази година се проведе на 3 януари, тогава размяната беше извършена по същия начин, всички страни бяха уведомени, създаден е въздушен коридор, на този ден бяха замразени всички изстрелвания на ракети, а на 24-ти затворниците от война трябваше да бъдат разменени по същия начин. Първо Украйна и всички медии се зарадваха на самолетната катастрофа, после всички съобщения бяха изтрити, после украинските медии писаха, че е имало не военнопленници, а оръжия, а днес пишат под натиска на факти, че не са знайте, че там имаше военнопленници! Друг въпрос: Америка достави ракети с условието да не стрелят по руска територия и къде е възмущението на Запада? Или, както винаги, всяко престъпление в Киев ще бъде оправдано от лицемери!

    Коментиран от #28

  • 8 Слугата мрази свободния и смелия !

    15 41 Отговор
    Копейките никога няма да простят на Зеленckи, че вместо да избяга на Запад остана в Украйна и започна да воюва срещу Мордор, унижи Фторая, непобедимая и безаналоговая и я превърна в армия комикс....😂
    Никога няма да простят и на украинците, че не се уплашиха от монголската орда, че превърна любимата им Раша в държава фейлетон пред целия Свят.....
    Ето от тук идва и омразата на копейките, украинците са НАРОД и вместо украинците да наведат главици за да не ги посече руския ятаган, те ги изправиха толкова високо, че той не може да ги достигне....Факт!

    Коментиран от #15, #22, #64

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 голем водач

    22 5 Отговор
    Ясно ли му е накъде отива?

    Коментиран от #18

  • 11 Сила

    12 11 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен-_ Язовец":

    Тъжно, малко, САМОТНО, КВАРТАЛНО клавиатурно човече................тъжно
  • 12 Ха ха ха ха

    34 5 Отговор
    Луд ли е да бяга от зелените гущерчета в неговата сметка. Иначе го изкарват патриот а той е алчен продажник.
  • 13 стоян георгиев

    26 7 Отговор
    Соросите пропагандира отново фашиска пропаганда обаче истина, е че зеления еуглен се крие в посолството в Полша от 24 Февруари 2022г
  • 14 хахахахах

    24 9 Отговор
    "Вместо това поведе Украйна към победа над агресора" ... ти верно си куку руку .....
  • 15 Урюрвкос

    22 5 Отговор

    До коментар #8 от "Слугата мрази свободния и смелия !":

    а украинския народ как ще му прости обещанията за мир със Русия. Порошенко уж беше лошия а сега украинските поля пожълтяха от байраци и карамфили
  • 16 Хубаво е човек да е точен

    38 8 Отговор
    Изпуснеш си влака, а после половин милион от сънародниците ти умират, а друг половин милион стават инвалиди, а 11 милиона въобще бягат накъдето им видят очите. Държавата ти става международен просяк, зомби на инжекции отвън.
    ... да си беше хванал влака, а ?

    Коментиран от #23

  • 17 Третото очо

    24 6 Отговор
    Тапака е престъпник а не светец. Добре да знаете
  • 18 НА ПЛАЖА

    3 6 Отговор

    До коментар #10 от "голем водач":

    във ФЛОРИДА
  • 19 Зеления смъркач

    18 8 Отговор
    остана под дулото на британците, за да избива свои.Видяхме вчера как действа зависимия наркоз.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Аспарух

    10 13 Отговор
    А бе не знам какъв влак е чакал Зеленски, ама ВСУ са думала здраво терминал в Ч.море.Яко гори.
    Факти закъсняват с добрите новини

    Коментиран от #33

  • 22 Сила

    8 11 Отговор

    До коментар #8 от "Слугата мрази свободния и смелия !":

    Ганьо мрази смелите...... Обича да ги принизява до робското си мислене и скотското си битие...... ДЯДОВЦИТЕ на патрЕотите от Калофер навремето са прогонили ХРИСТО БОТЕВ от града
  • 23 НЕ СТАВА

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "Хубаво е човек да е точен":

    САМО С ЛАПАНЕ ТРЯБВА И АКЪЛ
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 МИ ТОЯ КОРАБ

    2 3 Отговор

    До коментар #20 от "ТаУмВзе":

    Е С РУСКИ ДВИГАТЕЛИ

    Коментиран от #31

  • 26 От страни

    21 8 Отговор
    Ей манете се с тия смешки че заприличахте на Бесарабски фронт. Ква евакуация след като са го назначили да свърши работа (така да я свърши както го разбират и планували краварите а не украинския народ) и никой на никъде няма да го пусне докато е нужен. И даже след като стане ненужен ще го изиграят като допълнителна карта да го премахнат и да го направят сакрална жертва на Путин. Тия уж американски "тюлени" които уж са му бодигардове всъшност са неговите палачи и когато му дойде времето ще го оправят и ще изчезнат. Ей, хората не са луди и разбират кво става и не може да ръсите тая пропаганда.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Клети неграмотни копейки

    9 16 Отговор

    До коментар #7 от "стоян георгиев":

    Русофилските майцепродажници много го закъсахте с хибридната война, също като руснаците на фронта.
    Видно е, че кондукторката също има проблеми с наемането на кадри и е пребягнала до пациентите на д-р Гълъбова и такива с незавършен 3-ти клас.
    Копейки, отново сте от грешната страна и този път май направо ще сте булките!
  • 29 Дедо ви....

    14 5 Отговор
    Маро милионерка стана с тез твои фейкове.........
  • 30 Роки

    8 4 Отговор
    Колкото и да е специален бил тоя влак ракета няма да го пожали, тогава фърчаха навсякъде,и беше по-голема вероятността да го ликвидират,пък и къде ще иде тоя влак , ще се покрие у метрото ли на дълбокото?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Точна статия но не влак а самолет

    6 20 Отговор
    Путин се опита да превземе "Киев за три дни", но щурмова група от 250 десантчици на ВДВ на ВС на РФ не успя да овладее летище "Хостомел" край столицата на Украйна.
    Така ВДВ не си осигури плацдарм за десантиране на 20 000 бойци, които да завладеят Киев и да свалят правителството, а екип от спецнаца на ГРУ да задържи или отстрани Зеленски.

    Група "А" на спецназа на ССО на ВСУ унищожи щурмовата група на ВДВ, Зеленски не избяга от Украйна, а на предложения от САЩ самолет отговаря - "Не ми трябва транспорт, а оръжие!".

    След това всичко се развива не по плана на Путин за "блицкриг" - украинците оказват твърда съпротива. ВСУ на практика унищожава Първа гвардейска танкова армия на ВС на РФ с "джавелини" и "байрактари", тръгнала в колона от повече от 64 км "на марш" да превзема Киев.
    Киев решава да спечели време за получаване на оръжие от Запада и предлага преговори в Минск. Путин приема, но преговорите завършват без успех заради ултиматума на Кремъл - демилитаризиране, сваляне на Зеленски и неутрален статус на Украйна.

    След като получава информация от СВР, че през април Западът готви формата "Рамщайн" за доставки на оръжие за Украйна, вече Путин предлага чрез посредничеството на олигарха Роман Абрамович и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган преговори в Истанбул.

    (Вероятно директорът на СВР Сергей Наришкин е разполагал с информация, че Западът ще предостави оръжие на Украйна и затова два дни преди нахлуването на руската армия не отговори
  • 33 Фридман

    6 6 Отговор

    До коментар #21 от "Аспарух":

    Яко гори Кривой рог от снощи
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 бягай бе

    2 2 Отговор
    ,или на Клон....
  • 36 А в последните дни?!

    9 4 Отговор
    За сметка на това ще се хване за колесника в последните дни на войната.
  • 37 Жжж

    5 9 Отговор
    А пък бункерната пепеляшка отпраши с двеста, когато Пригожин го блъфира и му направи "па".
  • 38 Киро

    16 9 Отговор
    Засрамете се и спрете да давате и пишете за този дрогиран психопад !Този палячо подари Украина на Байдън и сина му, унищожавайки украинци и руснаци! Самолетната катастрофа е плод на болният му мозък, загиват 65 украински пленници, които е трябвало да отидат при семействата си и 8 човека руснаци екипаж и придружаващи ги ! Защо Франция отлага изслушването в ООН - този терористичен акт, защото трябва да отговаря за смъртта на 65 франсета убити, били се на страната на украинските фашисти!!

    Коментиран от #43, #47

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Точно

    7 12 Отговор

    До коментар #34 от "Така е ..но не избяга както искаше Путин":

    Плановете на Путин и Кремъл бяха Киев да бъде завладян в първите няколко дни на операцията и според плановете руските жертви за цялата операция е трябвало да бъдат между 2 и 3 хиляди военни дадени предимно в уличните боеве за Киев! Вместо това операцията продължава вече 2 години и ликвидираните и осакатени руснаци са досега над половин милион. И Русия и САЩ са очаквали Зеленски да се спаси и избяга както про руския президент преди него Янукович,вместо това Зеленски излезе и поведе ВСУ на смъртоносни битки с агресора! Слава Зеленски ...Победа Украйна

    Коментиран от #51

  • 41 Д. Димитров

    18 7 Отговор
    Вие наистина ли написахте, че Зеленски е повел Украйна към ПОБЕДА??? Понякога се питам, Вие вкарвате ли някаква мисъл върху това пишете, или просто си пишете пропагандно някакви глупости на които дори вие не вярвате. Хора, каква победа може да е загубата на 500000 здрави прави млади хора.... това не е победа, това е трагедия! Единствения печеливш е Фащ, те воюват с чужди ръце и за тях е прекрасно да се избиват славяни и православни християни.... Зеленски не е герой, той е национален предател и не е "слуга на народа" а е слуга на господарите ми от ФАЩ!!!! До кога?

    Коментиран от #46

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Ето как жужето си вярваше

    9 9 Отговор
    От 24 февруари когато джудже Путя нахлу в Украйна -
    Президентът на Русия Владимир Путин обяви началото на "специална военна операция" в Донбас. Това се случи в реч, излъчена в телевизионен ефир.

    Той призова украинските войници да се предадат и да се приберат по домовете си и предупреди, че ако това не се случи, Киев ще носи отговорността за по-нататъшни кръвопролития. И столицата на Украйна ще бъде превзета за 3 дни и режима в Киев ще бъде изправен пред Руски трибунал за военни престъпления...
    П.С. И така тези 3 дни станаха вече 733 а 67 километровата Руска колона тръгнала да превзема Киев си остана в Буча и Ирпин, предградия на Киев. Украинските войници не сложиха оръжие, напротив денацифицираха 920 хиляди клети орки изпратени на смърт от джуджето и наторили Украинската земя...
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Аферим

    2 1 Отговор
    Факти нюз!
  • 49 Жужака превзе Киев за 3 дни и парад

    8 9 Отговор
    64 километровата рашистка военна колона тръгнала на парад в Киев и парада й все пак се състоя...Хиляди изгорени рашистки танкове и бронирани машини бяха докарани на буксир в Киев и дефилираха под овациите на жителите на столицата ,ето статията в този сайт от тогава - Случи се - Военния парад на Руската армия в Киев все пак се състоя..
    Руските окупатори искаха да проведат военен парад в центъра на украинската столица Киев. И най-накрая той се състоя.
    Активистът Серхий Стерненко публикува кадри от централната улица „Крешчатик“, на която е площад Майдан Незалежности, на който се състоя Революцията на достойнството през 2013 г. На булеварда бяха изложени руски военни машини, унищожени от украинската армия след 24 февруари, когато Русия започна пълномащабна непредизвикана война.
    Киев експо“ представя на гражданите и гостите на Киев „безаналоговите“ руски военни машини, но в не много приличен вид. Армията от военнопрестъпници на Владимир Путин беше разгромена в първите седмици на войната, въпреки че планираше да превземе Киев за 3 дни. Военните стратези в Кремъл не изчислиха правилно своите възможности и волята за съпротива на украинския народ. Така тридневната операция по превземане на Киев вече продължава 180 дни.
    Руските нашественици извършиха ужасяващи престъпления срещу цивилното население на Украйна, които никога няма да бъдат забравени. Унищожените танкове и бронирани машини са напомняне за диктатора Владимир Путин, че не може да спечели тази война. З

    Коментиран от #50

  • 50 Радостна съдрана копейка

    6 6 Отговор

    До коментар #49 от "Жужака превзе Киев за 3 дни и парад":

    Бяха изтипосали на изгорените руски танкове и бронирани машини стотици пленени рашистки орки все едно са техни екипажи и викаха -"Киевь 3 днях"...Жителите на Киев снимаха за спомен парада на руската армия в тяхната столица и ликуваха хахахахаааа аааХахаха

    Коментиран от #58

  • 51 Феликс Дж

    10 5 Отговор

    До коментар #40 от "Точно":

    Гостомел беше взет от първия път. Първа лъжа. Все още има видео и такива, които помнят. Тия знаят как ще подходят руснаците и разбиха пистата на вече завзетото летище. Логично е. Тогава се отказаха от десанта. И пак можеха да вземат Кiiv за относително кратко време, но 1) Ще има много жертви и от двете страни. основната критика срещу промяната в плана е, че сега жертвите също хич не са малко, но това е отговорност на друг; 2) Населението на Киев и Украйна трябва да се изхранва от 22-ра, че до сега 3) Денацификацията и демилитаризацията няма да са в мащаби като тия днес.
    Но дори и това е било предвидено в плана - тази карамбола я стягат от 2008, когато Мадлин Олбрайт явно заяви, че Русия не разпределя справедливо ресурсите си и трябва да ги сподели с "демократичния" свят. След Ирак, това е доста дебелокож намек.
    А Путин все пак е наследник на СССР и е на поста на Йосиф СТАЛИН. А лош Сталин, оставил е след себе си Термо-ядрен щит. ТОЧКА.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Миро на Лена

    11 4 Отговор
    Ако бях на мястото на Зеления, щях да се страхувам от влакове.
    Току виж го закарал да подиша чиста австрийска газ. С белосаното дрогирано носленце.

    Коментиран от #61

  • 54 Къде е

    4 2 Отговор
    тази победа? Вече две години я чакаме...
  • 55 Реплика

    12 4 Отговор
    Героизирането на Зеленски не изличава резултатите от неговата политика за Украина и за украинците.И да го канонизирате за светец,това нищо няма да промени.
  • 56 стоян георгиев

    11 5 Отговор
    Като въведоха санкции срещу Руската федерация, европейците не забелязаха как станаха престъпници. Милиони търговско-икономически споразумения и договори са разкъсани във форсмажорен стил. Интересното е, че те не изпитват никакво чувство за вина или разкаяние, когато публично заявяват, че искат да наранят ближния си. Налага се историческа аналогия, когато по време на хищническите кръстоносни походи рицарите, отивайки в Палестина, купуват папски индулгенции, в които бъдещите грехове и убийства са били предварително простени. Ако преди това Ватикана прощаваше грехове, сега САЩ го правят. Дойде време Европа да си спомни как са завършили кръстоносните походи на Изток и трагичния край на държавата на кръстоносците в Палестина
  • 57 Голяма самохвалба

    9 3 Отговор
    че след 2 пистички разруши Ууукрайна и погуби половин милион ууукри
  • 58 Фалит на Москва за 3 днях

    6 3 Отговор

    До коментар #50 от "Радостна съдрана копейка":

    А то стана обратното, хахахахахахах
  • 59 Зеленски вкара Украйна във война.

    7 5 Отговор
    Трябваше да се откаже от НАТО. НАТО е съюз създаден срещу Русия и Русия не може да допусне толкова голяма площ към европейската част на Русия, да е под натовски контрол.

    Зеленски е долнопробна марионетка. Няма нормален, който да изгаря от желание да разговаря с него. Само двуличници и поставени колониални управители му се усмихват мазно на видеоконференции. В Китай мразят фашистите.
    Обикаляйки по светът с НАТОВСКИ самолети, тоя просяк срещна ли се някъде с украинска общност зад граница.?? Да видим какво мислят те.

    Разгром за укрофашагите и най-сетне мир.
  • 60 Макс

    5 2 Отговор
    А Путин избяга от приятелите си вагнеровци .
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 3 Отговор
    Колко да е специален???.....Влакът на зеленски???
  • 63 Чуш Копек

    6 2 Отговор
    Eвала, Зелен, ти ема бабата на НАТО, както Путин никога не би могъл.

    Зеленски уби Украйна и унищожи своя народ.
    Победа за Русия!

    Коментиран от #66

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Перо

    6 2 Отговор
    Ционисткият наркоман е винаги в стенбай позишън, готов да духне към историческата родина с парите на ЕС и НАТО!

    Коментиран от #67

  • 66 току що ми изтриха пост,

    7 1 Отговор

    До коментар #63 от "Чуш Копек":

    в който казвам, че тролчетата от козяк са много неграмотни и това, което пишат, се отнася до зеленото шмъркало. Свързах го и с пееФски, но сегашната ВЛАСТ очевидно не дава да се споменава името на аллаха на ДПС.
  • 67 той се снабди с доста

    6 2 Отговор

    До коментар #65 от "Перо":

    имения по света (щом като стигна и до Египет), жена му пазарува в парижките бутици, а той все проси пари, макар да препродава оръжие на арабски страни. На кого дава отчет за това? Или наюто и краварите са доволни само, че един луд им уйдисва на акъла да РОВЯТ и РУШАТ в Източна Европа.
    Да ходят на своя територия да правят войни!!!
  • 68 Вие с ума ли сте си?

    5 2 Отговор
    И какво щеше да прави зеленото някъде скрит по света???? Не е интересно!!! Нямаше да знаем кой предаде държавата на натю и обора, нямаше да има славата от тяхна страна и големите доходи, които си осигури с имения по света и достатъчно дрога. Щеше да е НИКОЙ! Какво искате да го докарате като герой, че не е отишъл с влака???!!!! Някои от авторите на такива статии НЯМАТ ЛИ ПОНЕ МАЛКО акъл?

    Коментиран от #71

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Пригожин

    5 1 Отговор
    Влакът чакал но самолетът на Путин не, излетя в неизвестна посока с другаря.

    Коментиран от #72

  • 71 пак ми изтриха пост,

    4 4 Отговор

    До коментар #68 от "Вие с ума ли сте си?":

    в който казвах, че дори тези, които плюят срещу Русия и Путин знаят истинските неща и кой е за плюване (жокер- зелено шмъркало) Но пусти ангажименти към козак и посолствоТО!
  • 72 натагаренко,

    6 4 Отговор

    До коментар #70 от "Пригожин":

    съветски възпитаник.
    Днешна Русия успя да привлече подкрепата на нови мощни и влиятелни играчи, които набраха тежест и сила през 21 век – Китай, Индия, Иран, Саудитска Арабия, Бразилия, Северна Корея, големи части от арабския свят, от Африка и Южна Америка и други страни. А Западът демонстрира собствената си несъстоятелност. Успехите на Русия и очевидната безпомощност на киевския режим топят пред очите ни желанието и на американци, и на европейци да помагат на Украйна.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Иван

    2 2 Отговор
    Саймън Шустер е евреин.......Гнусния евреин не е споменал че гнусния евреин Еленски се е молил на бившия израелски премиер Путин да не го убива.......След като Путин обещал да не го убива, гнусния евреин Еленски се появил на площад в Киев и яростно заявил че не се страхува от Путин.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: