Last news in Fakti

2 Февруари, 2024 04:32 1 792 11

Вашингтон: Ще бъдем разочаровани, ако в Скопие не гласуват конституционните промени

  • северна македония-
  • сащ-
  • конституция-
  • анджела агелер

Посланикът на САЩ в страната Анджела Агелер даде интервю за ТВ 24

Вашингтон: Ще бъдем разочаровани, ако в Скопие не гласуват конституционните промени  - 1
Снимка: banker.bg

САЩ ще бъдат разочаровани, ако конституционните промени в Северна Македония не бъдат гласувани, каза в интервю за ТВ 24, цитирана от БТА, посланикът на САЩ в страната Анджела Агелер.

„Партньорството ни е стратегическо и то не зависи от конституционните промени. Дали ще бъдем разочаровани? Абсолютно! Но партньорството, което имаме със Северна Македония, е нещо, което продължава от обявяване на независимостта на страната и ще продължи. Вие сте съюзник в НАТО и това не се променя, така че връзката е силна и аз ви обещавам, че ще направим всичко по силите си, за да помогнем на страната да изпълни европейските си стремежи”, каза Агелер. Според нея най-важното е на предстоящите в страната избори да бъде взето правилното решение, което да я придвижи напред към Европейския съюз.

В отговор на въпрос дали ще поиска от председателя на опозиционната партия Християн Мицкоски да види плана на ВМРО-ДПМНЕ, където той твърди, че ще намери решение на проблема с промените в конституцията, които опозиционната партия отказва да гласува „под български диктат”, но те са условие в преговорната рамка, Агелер каза, че с удоволствие би видяла този план, но по-важно е това да направят гражданите.

„Мисля, че е много по-важно избирателите да видят и чуят този план, да чуят подробностите за всеки план, който би решил сегашните проблеми с други държави и предизвикателствата пред тази страна. Силно се надявам избирателите да поискат от всички кандидати ясно да разберат какви са плановете им за бъдещето и как ще ги реализират“, добави Агелер.

В последния месец в Северна Македония добива популярност версията, че САЩ настояват СДСМ и ДСИ да се явят на изборите с общи листи, а албанските опозиционни партии да подпишат така наречения нон пейпър, че няма да се включат в бъдещото правителство през първите шест месеца от работата на новия парламент, за да бъдат гласувани през това време промените в конституцията, а междувременно страната ще продължи да бъде управлявана от избраното преди дни техническо правителство. Попитана дали това е така, Агелер отговори, че от всички страни, в които е работила, „това е държавата, където се раждат най-много слухове”.

„Нито аз, нито екипът ми казваме на когото и да било какво да прави. Решенията на партиите, на ръководителите на партиите, както и на правителството са техни решения и така трябва да бъде. Ние имаме важна роля в тази държава и бъдещето ѝ, но това не е нашата държава. Надявам се и в бъдеще лидерите да взимат истински решения, които ще насочат държавата към нейните европейски стремежи. Същият разговор имах с г-н Мицкоски, той ще ви каже. И в бъдеще ще работим за това и няма да спекулирам колко дълго ще управлява това техническо правителство. Искрено се надявам, че за доброто на тази държава и за гражданите ѝ, на 9 май ще има ясно решение, за да може тя да върви напред, но не мога да спекулирам какво ще се случи”, каза Агелер.

Парламентарните избори в Северна Македония ще се проведат на 8 май заедно с втория кръг на президентските избори.

По време на посещението си в Скопие за лидерската среща, на която бе обсъден плана за растеж на Западните Балкани, помощник държавният секретар на САЩ за европейските и евразийските въпроси Джеймс О'Брайън също бе попитан за това дали съществува т. нар. нон пейпър между албанските опозиционни партии, където те се ангажират да не влизат в коалиция с партия, която в рамките на шест месеца след изборите не осъществи конституционните промени.

„Не знам за такъв документ, но оставам на позицията от предишното си посещение в страната, че гражданите на Северна Македония сами трябва да решават за пътя на страната в бъдеще. Смятам, че една партия предлага път напред и приема критики. Друга партия казва, че мисли за начин как (държавата) да се придвижи напред и е справедливо гражданите да попитат тази партия. И сами да изберат между визията, която познават, и това, което е дадено като обещание”, отговори той.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айдеее, сега и

    12 2 Отговор
    Македония е стратегически партньор.

    Коментиран от #2

  • 2 Много ясно

    16 4 Отговор

    До коментар #1 от "Айдеее, сега и":

    Всеки декар на който могат да се турят ракетни установки е важен.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гориил

    10 13 Отговор
    Почти три дузини страни се стремят да се присъединят към икономическата група БРИКС, чиито флагмани са Китай и Русия.За да направят това, те са готови да изоставят долара завинаги и да прокълнат Америка.Няма сила в света, която да принуди тези страни да се откажат от мечтите си.

    Коментиран от #8

  • 5 Еххх

    11 3 Отговор
    Краварите имат цяла Европа за един Военен полигон
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Чичо Сам

    12 3 Отговор
    Правете,като България,за да не ни разочаровате!
  • 8 СЛОНА

    2 8 Отговор

    До коментар #4 от "Гориил":

    ДА ИДВАТ БРАТУШКИТЕ ДА НИ ОСВОБОДЯТ И НАС ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ОТ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКАТА ТВАР КОЯТО НИ УПРВЛЯВА ДНЕС!!!
  • 9 Перо

    9 1 Отговор
    Няма никакви промени в политическата система на РСМ от Титово време, освен смяна на номенклатурата от СЮК и УДБ-а с техните наследници, които сега се пишат македонисти от ВМРО ДПМНЕ! Просто си мислят, че може да не гласуват промените в Конституцията и да им се размине, надявайки се на глобалните западни интереси за разширяване на ЕС и на натиска над БГ, като се получи нещо подобно на ветото на Орбан за Украйна. Само че правителството в РСМ не е ционистко и от РСМ не може да се влияе икономически и политически на Русия и световната ционистка менажерия няма да си мръдне пръста за РСМ. Ще има само губене на време, по вина на македонистите!
  • 10 Македонско име нема да загине

    3 0 Отговор
    Целта и девиза на ВСИЧКИ оригинални исторически В.М.Р.О.-та:
    Свободна, Самостойна и Обединена Македония на македонците!
    Докато западната бюрокрация тръгне да приема Македония в ЕС, самия ЕС ще се е саморазпаднал, а НАТО саморазпуснал! Така че за какво македонците да "ручат бугарските жабета"?!
    Американците още много има да се разочароват, подкрепяйки безобразията и мардерството на влашко-шиптарския юго-комунярски башибозук в Македония! Също както в Б-ия подкрепят безобразията и мародерството на циг@нско-влашкия комунистически башибозук! И накрая пак ще си подвият опашките и ще бягат със хеликоптери и самолети с накичени по колесниците башибозуци!

    Коментиран от #11

  • 11 БогДан

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Македонско име нема да загине":

    Не македонците и българите трябва да се променят съобразно американските конюнктурни разбирания, а американската политика спрямо македонците и българите трябва да бъде изцяло променена: без подкрепа на рекета, насилието и мародерството на екс-комунярите!
Новини по държави: