Last news in Fakti

2 Февруари, 2024 17:23 2 847 18

Ускорена натурализация! Германия спешно улеснява процеса по получаване на гражданство

  • германия-
  • олаф шолц-
  • мигранти-
  • алтернатива за германия

Ако кандидатстващите покажат, че са постигнали високи резултати в интеграцията си чрез добро представяне в училище или на работа или чрез граждански инициативи, може да получат германски паспорт само след три години престой

Ускорена натурализация! Германия спешно улеснява процеса по получаване на гражданство - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германия направи процеса по натурализация по-лесен, след като Бундесратът (горната камара на парламента) одобри днес реформа на закона за придобиване на гражданство, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Решението позволява на желаещите да получат германско гражданство да запазват и първоначалния си паспорт. Хората ще имат възможност да кандидатстват за гражданство, след като са живели в Германия пет години, вместо досегашните осем. Децата на родители от чужбина също ще могат да получат германски паспорт при раждането си, ако един от родителите пребивава законно в Германия от пет години, а не осем, както до момента.

Ако кандидатстващите покажат, че са постигнали високи резултати в интеграцията си чрез добро представяне в училище или на работа или чрез граждански инициативи, може да получат германски паспорт само след три години престой.

Важен елемент от новия закон е, че хората, които получат германско гражданство, не е задължително да се отказват от паспорта на държавата, в която са родени, което досега бе възможно само за жители на страни членки на ЕС.

По същия начин, германците, които искат да станат граждани на друга страна, няма да се нуждаят от специални документи от германските власти. Преди това, ако германски гражданин получи чуждестранен паспорт, той губеше своето гражданство в Германия, ако няма необходимите документи от германските власти.

Днешното решение означава, че всеки, който е отишъл в Германия като гастарбайтер или наемен работник в бивша Източна Германия, трябва само да докаже, че говори немски език, за да получи гражданство, като вече не се налага да държи изпит.

Решението е взето, след като реформата бе одобрена в Бундестага преди две седмици, и се осъществява, след като министър-председателката на провинция Райнланд-Пфалц проводе кампания по въпроса в Бундесрата. От друга страна, министърът на вътрешните работи на Баден-Вюртемберг Томас Щробъл от Християндемокритическия съюз се противопостави на решението, като заяви, че подобни планове водят в грешна посока.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Некой

    53 2 Отговор
    Бързо да им изпратим малко от тъмнозелените!

    Коментиран от #9

  • 2 Кьорфишеци

    49 1 Отговор
    Балъците дето ги вземат, не знаят че ще бъдат извикани да бранят Германия от предстоящата война. Което ще рече че отиват за пушечно месо

    Коментиран от #7

  • 3 КОТарАК

    52 1 Отговор
    Германия се самоуби с тия арабели..и продължава надолу. мислят си , че са работливи като турците ,които ги възстановиха след ВСВ , друго обяснение нямам./ще разберат колко бъркат по трудният начин

    Коментиран от #5

  • 4 Никой

    7 28 Отговор
    Време е и нашите руски слуги да получат по едно червено тескере с обложка и двуглавата кокошка. Барабар с " банкянския орденоносец " " орден " Ломоносов " който в изблик на прозрение изрече ,че " Възраждане " не били проруска партия и с удоволствие щял да работи с тях.
  • 5 Диего Макарона

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    В Турция пък си внасят африканци. Има цели квартали с африканци по големите турски градове. Дори има курсове където обучават млади африкански младежи да играят черноморско хоро.

  • 6 Прав

    31 0 Отговор
    Понеже Алтернатива за Германия расте с огромна скорост, либерастите в Германия се надяват на новоизлюпените немци да гласуват за тях. Какво значи това за Германия него интересува. Същото като демократите и латиносите в Америка. С африканците и арабите във Франция, индуси и пакистанци в Англия и..
    Скоро и правителствата и парламентите им ще са като националните им отбори. Англия и Лондон са само началото.
  • 7 Копейка

    1 6 Отговор

    До коментар #2 от "Кьорфишеци":

    И на нас така ни казаха да викаме!
  • 8 Опааа

    14 0 Отговор
    Мустафа,Мохамед,Айше и т.н.😆 Браво! ЕС! Черно и черно!
  • 9 Опааа

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Некой":

    Да! Да вземат команчите от БГ-кочИната!
  • 10 Как

    22 0 Отговор
    Германците не разбраха че африканци и афганистанци не идват в Европа да работят!

    Коментиран от #13

  • 11 Дедовия

    15 0 Отговор
    Одобрение има и от Бундестага и от Бундесвера.
    На всяко едно масово мероприятие в Германия има представители на Бундесвера за записване на доброволци в армията. Говоря и пиша , защото съм го виждал с очите си. Нюрбургринг, Хокенхайм , Мюнхен... На Хокенхайм ринг дори ми дадоха брошура.Набират си засега доброволци пък по-късно може и доброзорци.
  • 12 ТаУмВзе

    12 0 Отговор
    Германистан приключииии! Честиооо.
  • 13 Атина Палада

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Как":

    Аз пък съм впечатлена от африканците. Много топли и добродушни хора. Нищо общо с европейците.. германци, гърци, французи,.. а англичаните са отврат. Наблюденията ми към африканците са от позицията ми на Турист.
    Кубинците също не са лоши хора.
  • 14 Е, на къде да

    4 0 Отговор
    бягаме пък сега?
    САЩ са "демократични", без ограда към Мексико... Германистан става Афганистан.. Швейцария също е обхваната от лудостта на Европа и от СО2-глупостта, на "вирусите" и "заразите"...
    Дайте ни друга планета, възможно по-далече от тука :). В друга галактика! !!!
  • 15 Светло бъдеще!

    4 1 Отговор
    Дойчландският халифат напредва!Скоро там немците ще бъдат затворени в резерват и ще ги показват,като редки животни за дране по време на петъчната молитва!
  • 16 Запознат

    3 0 Отговор
    Най после германците разбраха че изхода от потъването на държавата е да се обявата за Джамахирия . Това е добра стъпка за сближаване със Сирия,Афганистан,Ирак и част от Северна Африка
  • 17 А сега

    0 0 Отговор
    Вече става ясно с какво Германия ще подпомогне Зеленски в героичната му борба с окупатора. Меркел ги покани, Шолц ги натурализира, Путин ги неутрализира и прогресът върви с бодра крачка напред. Но ние не участваме в него. Нищо че сме най умни и най важни.
  • 18 Будител

    1 0 Отговор
    За арабите и украинците може....за българите все още има изпит по история и политика ....писмен и събеседване...
Новини по държави: