Last news in Fakti

9 Февруари, 2024 06:34 723 1

Хора на експремиера Имран Хан водят на изборите в Пакистан

  • пакистан-
  • избори-
  • имран хан

Преброяването на гласовете се забави необичайно дълго

Хора на експремиера Имран Хан водят на изборите в Пакистан - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Независими кандидати, които са благосклонни към лишения от свобода експремиер Имран Хан, водят на парламентарните избори в Пакистан, според неофициални проучвания, излъчени от местни телевизионни канали, предаде Франс прес, предаде БТА

Проучванията дават преднина за тези кандидати в повечето избирателни райони, които ще определят 336 депутати във федералния парламент и подновяване на провинциалните събрания.

Според предварителните резултати, обявени от Ройтерс, борбата между водещите партии остава оспорвана до последния момент.

Преброяването на гласовете се забави необичайно дълго. Според правителството това се дължи на спирането на мобилните комуникации.

"Проблем с интернет" е причината за забавянето на резултатите, заяви Зафар Икбал, специален секретар в Избирателната комисия на Пакистан (ИКП), без да уточни подробности.

Вчера правителството съобщи, че е спряло мобилните телефонни услуги преди изборите като мярка за сигурност и те са били частично възобновени.

До момента ИКП е обявила на сайта си резултатите за 12 от 265-те оспорвани места в националния парламент. Пет от тях бяха заети от поддръжници на лишената от свобода крикет звезда Имран Хан, които се състезаваха като независими кандидати, а четири - от Пакистанската мюсюлманска лига (Наваз), партията на бившия министър-председател Наваз Шариф. Три места бяха заети от Пакистанската народна партия на Билавал Бхуто Зардари, син на убитата премиерка Беназир Бхуто.

Очаква се основният сблъсък да бъде между кандидатите, подкрепяни от Хан и тези на Шариф, който според анализатори е подкрепян от влиятелните военни.

Южноазиатската страна се бори да се възстанови от икономическата криза и с нарастващото насилие, на фона на силна политическа поляризация.

 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жител на Евротериторията България

    4 1 Отговор
    Имран Хан беше свален от власт от слугите на глобалистите, защото искаше сътрудничество с Русия. Дори го пратиха в затвора по изфабрикувани обвинения. Възможно е, не дай си Боже, и да го убият в затвора...