Last news in Fakti

15 Февруари, 2024 15:49 1 254 17

Отношенията между Байдън и Нетаняху до точка на пречупване заради офанзивата в Рафах

  • джо байдън-
  • бенямин нетаняху-
  • отношения-
  • пречупване-
  • газа-
  • хамас-
  • израел-
  • сащ-
  • рафах

Междувременно Нетаняху увери, че ще реализира плановете си, като каза в сряда, че Израел ще проведе "мощна“ операция в града

Отношенията между Байдън и Нетаняху до точка на пречупване заради офанзивата в Рафах - 1
Снимка: БГНЕС

Назряващите израелски военни планове за нахлуване в Рафах изостриха напрежението между правителството на израелския премиер Бенямин Нетаняху и администрацията на Джо Байдън, която става все по-нетърпелива от неуспеха на опитите си да овладее израелската военна кампания, пише Уолстрийт Джърнъл.

Последствията от недоверието между президента Байдън и Нетаняху, които са говорили 18 пъти след нападението на ХАМАС на 7 октомври, станаха още по-сериозни през последните дни. Байдън сега изглежда се опитва да начертае линия с предложената от Израел военна операция срещу Рафах, където сега живеят 1,1 милиона палестинци – много от които разселени, цитирана от Фокус.

Междувременно Нетаняху увери, че ще реализира плановете си, като каза в сряда, че Израел ще проведе "мощна“ операция в града, след като на жителите бъде разрешено да се евакуират.

САЩ съобщиха, че при никакви обстоятелства не биха подкрепили план за пълномащабно нахлуване в Рафах и че биха предпочели да видят целенасочени операции, разкриват американски служители. Администрацията на Байдън поиска от израелската армия да изготви "достоверен план“, който включва както военен, така и хуманитарен компонент, ако реши да пренебрегне съвета на Вашингтон и да нахлуе в града.

Нарастващият сблъсък между двете правителства относно Рафах подчертава отслабващото влияние на администрацията на Байдън върху Нетаняху, докато армията му продължава да удря Газа, дори когато натискът в правителството на САЩ расте Израел да бъде овладян. Държавният департамент започна разследване, разглеждащо няколко израелски въздушни удара в Газа, които убиха десетки цивилни и възможното използване от Израел на бял фосфор в Ливан, за да определи дали израелските военни са злоупотребили с американски бомби и ракети, за да убиват цивилни, заявиха американски служители пред Уолстрийт Джърнъл.

Идеята за операцията в Рафах излезе на преден план в момент, когато САЩ, заедно с Катар, Египет и Израел продъжават да работят по планове за продължителна пауза в битките, за да осигурят освобождаването на някои от останалите заложници в плен на ХАМАС, като същевременно гарантират, че отчаяно необходимата хуманитарна помощ стига до хората от Газа. Тези усилия изглежда се провалиха в сряда, когато Израел обяви, че няма да се върне в Кайро за по-нататъшни преговори.

През последните седмици американски служители проучваха различни начини за оказване на натиск върху Нетаняху, но Байдън не показа желание да използва най-сериозния инструмент в своя арсенал: продажбата на оръжия на Израел. Президентът отхвърли всякакви приказки за забавяне на продажбите на оръжие на Израел и вместо това предпочита да се осланя на силата на убеждението.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    9 0 Отговор
    И сега кой на кого ще наложи санкции?

    Коментиран от #5, #11

  • 2 Някой зад завесата

    8 0 Отговор
    Дядото е останал зад запетая, по интелектуална функционалност, а тук му се пришиват някакви решения и разговори.
  • 3 ТаУмВзе

    7 0 Отговор
    Да де, Моше врътка краварчето! Нещо не е ясно за Геноцидът на Моше ли?
  • 4 САТЪРА НА ХАНА

    10 0 Отговор
    ХАЗАРИТЕ В САЩ СА ПРИТЕСНЕНИ
    ЧЕ ЙОРДАНСКИ И САУДИТСКИ Ф16 И ЕГИПЕТСКИ К52 КАТРАН МОГАТ ДА ПОЧНАТ ДА ДУМКАТ ТЕЛ АВИВ
    ......
    ДАЖЕ БЕЗ ИРАН ДА СЕ НАМЕСВА
  • 5 Българин

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Южна Корея закупи 252 хиляди тона руски втечнен природен газ (LNG) през януари. Това е двойно повече, отколкото за същия период на 2023 г
  • 6 Последния Софиянец

    13 0 Отговор
    Евреинът Блинкън движи нещата в Израел.

    Коментиран от #7

  • 7 САТЪРА НА ХАНА

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    ХАЗАРИНА АНТОН БЛИНКИН ВЧЕРА БЕШЕ ПОСТАВЕН НА МЯСТОТО СИ ОТ ПУТИН:
    . " БЛИНКЕН Е НАШЕ МОМЧЕ .. ТВЪРДИ ЧЕ ДЯДО МУ ИЗБЯГАЛ 1904 ГОДИНА ОТ РУСИЯ - ГРАД КИЕВ"
  • 8 САТЪРА НА ХАНА

    9 0 Отговор
    ОФИЦИАЛНО ЯПОНИЯ И БРИТАНИЯ СА В РЕЦЕСИЯ
    .....
    САНКЦИИТЕ РАБОТЯТ :)

    Коментиран от #9

  • 9 ДБил

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Там Сунак дърпа рикшата....
  • 10 Град Симитли

    3 0 Отговор
    Дъртиот да каже кои и защо стреляха в Канзас сити!
    Стига е ровил в чужди гащи, да погледне в своите!
  • 11 Крум

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Никой на никого. Само театър. Моше като приключи,ще се извини,краварите ще кажат че демокрацията е победила и всичко е на макс.
  • 12 хммм

    3 0 Отговор
    Пуснаха кафяво в гащите!
  • 13 Механик

    0 0 Отговор
    Оф, Байдънчо, байдънчоооо!
    Какви отношения, бе , чожум?
    Глей си там памперса и внимавай да не те спъне Невидимия!
    подпис:Натаняху
  • 14 Българка

    2 0 Отговор
    Пускайте помпите с водата в тунелите на ГАЗА и приключвайте с ХАМАС
  • 15 Фелдмаршал Паулус

    2 0 Отговор
    Обръщам внимание за падението на Египет и мълчанието на останалите богати арабски държави. Не ви ли е срам бе? 1.4 милиона палестинци, ваши братя и сестри по вяра, чакат евакуация вие държите затворен контролнопропускателния пункт "Рафах" затворен. Как е възможно това? Европа как прие милиони ислямски мигранти в своите държави? А, Вие приемате само такива хора като Роналдо и Меси. Богаташи, но не и обикновени хора. Засрамете се, не само да приказвате по световните станции, ами покажете съпричастност към бежанците от Близкият Изток и тези от Палестина. Край с ГАЗА. Там кьорав палестинец повече няма да има. Окончателно този анклав остава на Израел. Нещата стоят така: или Израел или палестинците. Съвместно съжителство не е възможно. Време е всички да го разберат това. От Байдън, Путин и всички останали държавни ръководители.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Бесен язовец

    1 1 Отговор
    На 7-ми октомври 2023г., ХАМАС направи показно пред светът как се трепят жени и ДЕЦА. Как се изнасилват жени и отвличат хора. Някакви примати, седнал тоя или оня да плаче за тия убийци