Last news in Fakti

16 Февруари, 2024 04:39 1 749 7

Русия ползвала хиляди терминали "Старлинк" в Украйна

  • русия-
  • терминали-
  • старлинк

Твърдението е на "Уолстрийт джърнъл"

Русия ползвала хиляди терминали "Старлинк" в Украйна - 1
Снимка: YouTube

Руските войски в Украйна използват хиляди терминали "Старлинк", произведени от "СпейсЕкс" на Илон Мъск, заяви началникът на украинското военно разузнаване пред "Уолстрийт джърнъл" в интервю, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Генерал-лейтенант Кирил Буданов заяви, че руските войски комуникират чрез системата "Старлинк" "от доста дълго време" и са придобили терминалите от частни руски фирми, които са ги закупили от посредници.

Посредниците, каза Буданов, доставят оборудването на Русия през съседни държави, включително бивши съветски републики.

Агенцията на Буданов съобщи на Ройтерс в понеделник, че руските войски комуникират чрез "Старлинк" на фронтовата линия, но не разкри информация за това до каква степен се използват терминалите.

Украйна разчита широко на "Старлинк", като миналата година заяви, че около 42 000 терминала се използват от военните, болници, предприятия и организации за оказване на помощ, като Пентагонът помага за финансирането на достъпа на украинските сили.

Руското посолство и "СпейсЕкс" не са отговорили на искането да коментират информацията, посочва Ройтерс.

"Старлинк" заяви, че не извършва никаква дейност в или с Русия. Компанията не е отговорила на имейл, изпратен по-рано тази седмица дали може категорично да изключи възможността за използване на системата от руските войски в Украйна.

Пенсионираният бригаден генерал от британската армия Бен Бари заяви пред Ройтерс, че ако руските сили използват "Старлинк", тяхната комуникация би била много по-сигурно и по-трудна за разбиване от Украйна и нейните съюзници.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Кеф голям

    16 4 Отговор
    Густо!Голяма новина!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Аспарух

    3 6 Отговор
    Що бе? Нали Раша е самодостатъчна, с космически войски, разни ракети, Данте Вейдър със светещ меч.....,а с Интернет и чиповете голям проблем
  • 6 Леля Пенка

    5 2 Отговор
    Както се казва с техните камъни по тяхната глава.
  • 7 Кантар

    1 0 Отговор
    Ако не е Запада , Русия не става сама да се оправя. То не бяха чипове, части за ракети , интернет и много други високи технологии.