Last news in Fakti

16 Февруари, 2024 07:22 1 376 6

Кибератака срещу ирански военен кораб беше извършена от САЩ

  • кибератака-
  • военен кораб-
  • иран-
  • сащ

Операцията имаше за цел да попречи на способността на иранския кораб да споделя разузнавателна информация с бунтовниците хуси в Йемен

Кибератака срещу ирански военен кораб беше извършена от САЩ - 1
Снимка: Shutterstock

Трима американски служители съобщиха, че САЩ наскоро са извършили кибератака срещу ирански военен кораб, който е събирал разузнавателна информация за товарни кораби в Червено море и Аденския залив, информира NBC News, предаде News.bg.

Кибератаката се е състояла преди повече от седмица и е отговор на администрацията на президент Джо Байдън на дроновата атака от страна на милиции, подкрепяни от Иран, в Ирак.

При нападението бяха убити трима американски военнослужещи в Йордания и рани десетки други в края на миналия месец, казаха служители.

Операцията имаше за цел да попречи на способността на иранския кораб да споделя разузнавателна информация с бунтовниците хуси в Йемен, които стреляха с ракети и дронове по товарни кораби в Червено море, казаха служители.

Американски служители казват, че Иран използва кораба, за да предостави информация за насочване на хусите, така че атаките им срещу корабите да бъдат по-ефективни.

Един от американските служители, запознат с кибератаката, каза, че операцията е била проведена на ирански кораб на име MV Behshad. Другите служители са отказали да разкрият името на кораба.

Говорител на Съвета за национална сигурност отказа коментар и препрати въпроси към Министерството на отбраната, което също отказа коментар.

Американските служители обикновено не разкриват тайни операции, включително кибератаки, и не са публикували публично информация за тази, включваща заподозрения ирански шпионски кораб.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Скучаещ матрос

    9 4 Отговор
    Як отговор, а? Иранците са се почесали и са дръпнали мрежата или са минали на резервни честоти.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ТаУмВзе

    3 3 Отговор
    Персите няма да Забравят Генерал Сюлеймани Краварче!
  • 4 Някой

    8 3 Отговор
    Е, това оправдание сега може да се използва от Русия. Ще сваля американски дронове и самолети, за да не споделят информация с терористите от Киев.
    Супер!
  • 5 САЩ

    2 1 Отговор
    Са кибер терористи. Долу ФАЩ
  • 6 Българин

    1 0 Отговор
    От 11 януари кораб "Behshad" е в района на пристанището Джибути. Търговският кораб следва непостоянни маршрути, по-близки до модела на патрулиращ военен кораб. Според добре известен икономически модел, търговският кораб е или на прав курс, или на котва. Това движение е нужно за подпомагане на атаките на хутите в Аденския залив. Корабът може да участва в операции по претоварване за прехвърляне на оборудване (оръжия, боеприпаси, персонал, лодки и т.н.). В този случай той ще действува като майка скиф. Aurora Intel заяви, че малки лодки редовно посещават Behshad. Защо малки лодки постоянно се движат напред-назад към Бешад? Бешад се занимава с патрулни и разузнавателни операции, за да помогне за насочване на удари срещу плавателни съдове в района. Риболовните кораби също могат да бъдат използувани за определяне на целите.