Last news in Fakti

24 Февруари, 2024 04:55 1 193 16

Зеленски укрепва армията с нови споразумения с чуждестранни партньори

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • володимир зеленски

Те трябва да повишат способностите на украинските въоръжени сили

Зеленски укрепва армията с нови споразумения с чуждестранни партньори - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че е в ход подготовка за сключването на нови споразумения с чуждестранни партньори, които ще повишат способностите на украинските въоръжни сили, предаде Укринформ, цитирана от БТА.

"Подготвяме се през идните седмици да продължим изключително усилената дейност, която водим в международен план. Ще има нови споразумения, които ще укрепят въоръжените ни сили, отбраната на градовете ни и положението на страната ни като цяло", заяви той във вечерното си видеообръщение.

Той благодари на всички, които помагат на Украйна и на нейната кауза.

"Никой на света няма право да унищожава независими държави. Никой. И ние няма да позволим на Русия да унищожи Украйна", каза той.

Зеленски изтъкна и важността на предоставянето на новия пакет американска военна помощ на стойност 60 милиарда долара, чието приемане се бави в Конгреса, предаде ДПА.

"Този пакет е от фундаментално значение за отбраната ни - както по отношение на съдържанието си, така и по отношение на сигнала, който подкрепянето или неподкрепянето му ще даде на света", заяви украинският президент.

По-рано през деня той се срещна с лидера на мнозинството в американския Сенат Чък Шумър и делегацията му, които пристигнаха на посещение в Украйна.

Зеленски коментира разговора с думите, че "демокрациите не бива да се оттеглят от историческия процес - от процеса на защита на ценностите, които са определящи за нашия съвременен свят". Той добави, че е запознал сенаторите с положението на бойното поле и с пряката взаимовръзка между въоръжението, с което разполагат украинските войски, и резултатите, които противникът постига.

Украинските войски наскоро претърпяха сериозни неуспехи на няколко участъка от фронта заради недостиг на боеприпаси и липса на противовъздушна отбрана, отбелязва ДПА.

След срещата със Зеленски Шумър се обърна към председателя на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън с призив "да направи правилния избор" и да помогне за приемането на блокирания законопроект за военната помощ за Киев, предаде Ройтерс.

"Казано ни беше от президента Зеленски, казано ни беше от американски и украински официални представители, че без тази помощ Украйна ще загуби войната", заяви Шумър на пресконференция. "Ще направим всичко възможно, за да сведем до знанието му това, което научихме, и, честно казано, ще настояваме пред него да направи правилния избор."

Миналата седмица Сенатът на САЩ прие пакетен законопроект за предоставяне на военна помощ на Украйна, Израел и Тайван на обща стойност 95,34 милиарда долара. Президентът Джо Байдън призова Камарата на представителите също да го одобри, но Джонсън пусна конгресмените в двуседмична ваканция, без да подложи мярката на гласуване.

Вчера съветници в Камарата съобщиха, че демократите са започнали да подготвят почвата за заобикалянето на Джонсън и предизвикването на гласуване на законопроекта за помощта.

Джонсън е съюзник на бившия президент републиканец Доналд Тръмп, а преди да стане председател на Камарата гласува против подкрепата за Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Линко песа

    36 4 Отговор
    Клоунчето пак проси за да има за оленка и лепилце
  • 2 Улични строфи

    32 2 Отговор
    Много партньори имал тоя Зеленски - да се провери за СПИН и СИФИЛИС. Партньори много, ама украинци за пушечно месо вече няма.
  • 3 Акула

    31 1 Отговор
    Зеленски си Умори Народът

    Коментиран от #9

  • 4 Урюрвкос

    32 1 Отговор
    на Зеленски му изтича мандата останаха 38 дена
  • 5 Кухи лейки

    28 1 Отговор
    Той благодари на всички останали болни мозъци, които помагат на Украйна и на каузата тя да бъде изтрита от картата,
  • 6 Фен

    27 1 Отговор
    Нещо, срещите в Лвов взе да ги прави. Явно, там ще мести столицата.
  • 7 двиза на окранците

    27 2 Отговор
    "Искам", "Дайте", "Ние настояваме".......ПРОСЯЦИ.
  • 8 Бла-бла

    23 1 Отговор
    Като чуя вече за ценности, за исторически избор, за правилната страна..., ми се драйфа, колко са се обезценили думите.
  • 9 Учуден

    14 0 Отговор

    До коментар #3 от "Акула":

    "Народът си" ли каза?
  • 10 Пешо от Банишора

    15 1 Отговор
    "Казано ни беше от президента Зеленски, казано ни беше от американски и украински официални представители, че без тази помощ Украйна ще загуби войната"... Просто им замазват очите, щото истинската фраза трябва да бъде "...че И с тази помощ Украйна ще загуби войната"... Няма какво да се лъжем, а и да лъжем света! Победа над Русия е прекалено голям залък за Украйна, който тя не може да преглътне! Просто сами се набутаха в стремежа си да обслужват безумните желания на Чичо Сам за господство над света, при това си продадоха и независимостта и държавата... А пречка за това, при това съществена, са две държави, които не биха желали да играят по свирката на ония зад океана... Нито една от двете ще се съгласи американецът да им сложи вилата на врата и да започне да граби от богатствата им. Минаха времената дори на неоколониализма!
  • 11 Магистралка

    7 1 Отговор
    И аз имам много партньори, но не е нещо с което бих се хвалила като този. Знаете до какво води.
  • 12 М3 голд

    9 1 Отговор
    Зеленият не иска да спре потокът, от който капе и за него, не само тече за Байдън. Нови споразумения? С компании на САЩ. Няма значение. Всеки си гони целите. Трябва да признаем, че комикът се справя. Но защо е всичко това? Има достатъчно за спокоен живот. Има едно тяло. За потупване по рамото? След 10 г. никой няма да си спомня за него.
  • 13 Тоя па

    8 0 Отговор
    Още не осъзнава, че вече е употребена тоалетна хартия. Сега остава някой да му пусне водата. Въпрос на време. И крадените кинти ще си приберат, че и за ольонка няма да оставят да си арчи. Нищо не й остава, освен да упражнява древния занаят.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Не разбра ли

    3 0 Отговор
    Че те излъгаха. Стига вече повтаря едно и също. Не си взе поука. Та тя цялата ти страна е пълна с руснаци. Нямаш вече украйнци. Не само оръжие. Но и да ти дадат пак няма да сколаксаш, да успееш. Не се инати , а спаси това което е останало.
  • 16 Епа вие независима държава ли сте?

    1 0 Отговор
    "Никой на света няма право да унищожава независими държави. Никой"

    От значителна държава в състава на СССР, с индустрия, се превърнахте в пионка на американците, с паметници на Бандера и нямащи нищо против да убивате хора, с които допред ще живели като братя.
Новини по държави: