Last news in Fakti

26 Февруари, 2024 04:45 847 1

Лидерите на карибските страни разговаряха с хаитянския премиер за разполагане на чуждестранни сили в страната

  • хаити-
  • размирици-
  • чуждестранни сили

По-рано този месец демонстранти в цялата страна организираха довели до насилие протести с искане за оставката на Анри

Лидерите на карибските страни разговаряха с хаитянския премиер за разполагане на чуждестранни сили в страната - 1
Снимка: YouTube

Лидерите на карибските страни се срещнаха вчера в Гвиана с премиера на Хаити Ариел Хенри, за да разговарят за нестихващото насилие от страна на бандите, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Външният министър на Бахамските острови Фред Мичъл заяви, че опозиционните лидери и други групи в Хаити се противопоставят на Анри като премиер, въпреки че регионалният търговски блок, известен като Кариком, продължава да се опитва да помогне за промяна на ситуацията в страната. Той добави, че международната общност също се пита как ще функционира страната, ако премиерът на Хаити подаде оставка или бъде отстранен, и добави, че "трябва да има политическо решение".

В кратък коментар пред АП Анри заяви, че призивите за отстраняването му са заграбване на властта и че нищо няма да се случи, "ако не работим заедно".

По-рано този месец демонстранти в цяла Хаити организираха довели до насилие протести с искане за оставката на Анри.

Мичъл направи това изявление след среща между Анри и други карибски лидери при закрити врата в Гвиана преди четиридневната среща на върха на Кариком в южноамериканската страна. В изявление вечера правителството на Хаити съобщи, че Хенри ще присъства на срещата на върха на Кариком, на която ще се водят разговори за участието на карибските държави в подпомагането на подкрепяното от ООН изпращане на кенийски полицаи в помощ на борбата с насилието на хаитянските банди. Държави като Ямайка, Бахамите, Белиз, Бурунди, Чад и Сенегал заявиха, че планират да изпратят свои сили.

Очаква се след срещата на върха на Кариком Анри трябва да замине за Найроби, за да "финализира условията" на разполагането, което е спряно със съдебна заповед, отбелязва АП.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.