Last news in Fakti

27 Февруари, 2024 13:04 1 265 18

Русия: Предотвратихме нападение с отровен газ в украинската Запорожка област

  • русия-
  • украйна-
  • запорожка област-
  • отровен газ-
  • нападение-
  • предотвратихме-
  • сащ

Иззетите при тази операция токсични агенти "се използват при производството на химически оръжия за масово унищожение и са разработени в САЩ"

Русия: Предотвратихме нападение с отровен газ в украинската Запорожка област   - 1
Снимка: БГНЕС

Днес Русия съобщи, че е предотвратила атака с токсичен газ в частично контролираната от руските сили Запорожка област в Украйна. Москва твърди, че атаката е била подготвена от украинските специални служби, съобщават Франс прес и БТА.

"Федералната служба за сигурност (ФСС) на Руската федерация предотврати опит на украинските специални служби да извършат терористичен акт в Запорожка област, използвайки аналог на бойното химическо вещество BZ по класификацията на НАТО. Задържани са трима украински граждани", съобщи центърът за връзки с обществеността на ФСС, цитиран от ТАСС.

Иззетите при тази операция токсични агенти "се използват при производството на химически оръжия за масово унищожение и са разработени в САЩ", се посочва в прессъобщение на ФСС.

Според същия източник е започнало разследване на атентат и производството на оръжия за масово унищожение граждани.

Запорожка област е една от четирите украински територии (заедно с Херсонска, Донецка и Луганска област), които Русия твърди, че е присъединила през 2022 г., въпреки че армията ѝ няма пълен контрол над тях, припомня АФП.

BZ е психохимично бойно отровно вещество. Използва се за дезорганизиране на вражеските войски. На 19 февруари началникът на войските за радиационна, химична и биологична защита в руските въоръжени сили генерал-лейтенант Игор Кирилов съобщи, че на 19 август 2022 г. срещу руски военнослужещи е използван токсичен химикал, който е аналог на BZ, включен в Списък 2 от Конвенцията за забрана на химическите оръжия. Според Кирилов при оперативно-издирвателни дейности на 28 януари 2024 г. на територията на Мелитопол е намерено аналогично вещество.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 мдаааа

    8 19 Отговор
    Сега , требат аплаузи ли ?! Абе , къде е погребението на Навални ?!

    Коментиран от #13

  • 4 да питам

    12 14 Отговор
    Вероятно , това е от "краварските" биолаборатория в Украйна , които така и никой не ги намери ...🤭😁 Володимире , пуштай штръкелите
  • 5 Аксиома

    8 28 Отговор
    Когато руЗнак "съобщи" за "престъпления" на украинците, означава, че руЗнаците вече са ги извършили, извършват или планират да извършат и търсят да ги прикрият като сочат далеч от себе си.
  • 6 Някой

    29 5 Отговор
    Никой не се и съмнява. Все пак, украинците са доказани терористи. После щях а да кажат - ето на, руснаците се готвеха да използват бойни отровни вещества, ама щото са смотани, ги изпуснаха на тяхна територия... Познбата песен.
  • 7 Ха ха

    9 20 Отговор
    А какво стана с "бойните комари" от био лабораториите?🤣 Мозъците на рашките, изглежда съвсем се изпържиха.

    Коментиран от #10, #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Историк

    18 3 Отговор
    Хохохолите козината си менят ,нрава не.Само от т.епане разбират и ненапразно германците са наричали точно и само тях Унтерменшен.
  • 10 Ветеран от протеста

    25 2 Отговор

    До коментар #7 от "Ха ха":

    Откъде мислиш че дойдоха преди време чумата по прасетата,шапа по овцете и козите и птичия грип по пилетата.Все от към Румъния,а преди това вероятно от 00 крайна.
  • 11 Иго

    15 3 Отговор
    Крайно време е океаните да се надигнат и поемат малоумните кравари!! Тези агресори сеят войни ,оръжия,отрови и смърт на планетата!!

    Коментиран от #16

  • 12 Ветеринар

    13 3 Отговор

    До коментар #7 от "Ха ха":

    Ти да си чувал случайно,че комарите могат да са вектор -преносител на много вирусни и паразитни болести?Ами къде да си го чувал,то иска четене което не ти е силната страна,а и Маман Галя не го е разпратила.
  • 13 Сократ

    13 3 Отговор

    До коментар #3 от "мдаааа":

    Този Навални да не ти е роднина, че толкова рев?

    Коментиран от #18

  • 14 атеш айдар марийка дамбаз

    10 2 Отговор
    рекорд,руснаците демилитизираха 584000 (+23000 за януари) фашистки урки а други 780000 ги направиха инвалиди
  • 15 Просто Питам

    8 1 Отговор
    Да не би да е ходил Шиши на посещение там и да се е изпуснал?
  • 16 Моряка

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Иго":

    Колко му е- от 4 до 6 Посейдона и от ЮСА ще останат красиви островърхи островчета с вълнички от бели зайчета на обединения Атлантикотихоокеан.Умерено чродиоактивни.След милион години могат да се появят и риби,а след милиард магат даже да се появят и първите команчи.
  • 17 Моряка

    3 0 Отговор
    Колко му е- от 4 до 6 Посейдона и от ЮСА ще останат красиви островърхи островчета с вълнички от бели зайчета на обединения Атлантикотихоокеан.Умерено радиоактивни.След милион години могат да се появят и риби,а след милиард могат даже да се появят и първите команчи.
  • 18 мдаааа

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "Сократ":

    Що трябва да ми е роднина , без рев ?! Стократе ,
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания