Last news in Fakti

28 Февруари, 2024 04:12 959 13

Нетаняху: САЩ ме подкрепят за войната в Газа, продължаваме до пълна победа

  • бенямин нетаняху-
  • сащ-
  • израел-
  • газа

Най-малко 576 000 души в ивицата Газа са на крачка от глада

Нетаняху: САЩ ме подкрепят за войната в Газа, продължаваме до пълна победа - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че последователно се е противопоставял на натиска да прекрати преждевременно войната в ивицата Газа и тази позиция е имала широка подкрепа в САЩ, която "ще ни помогне да продължим кампанията до пълна победа" над "Хамас", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Той заяви това във връзка с коментар на американския президент Джо Байдън, който предупреди, че правителството на твърдата десница в Израел ще загуби международната си подкрепа.

В отговор Нетаняху обърна внимание на допитване, според което 82 процента от американците са на страната на Израел, а не на "Хамас".

Междувременно бе съобщено, че най-малко 576 000 души в ивицата Газа, което се равнява на една четвърт от населението ѝ, са на крачка от глада. Това заяви пред Съвета за сигурност на ООН високопоставен служител на световната организация, който предупреди, че ако не се вземат мерки, масовият глад може да се окаже "почти неизбежен", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ще разполагаме с малко възможности, докато военните действия продължават и докато е налице риск те да се разпространят в пренаселените райони в южната част на Газа. Ето защо ние отново призоваваме за прекратяване на огъня", заяви Рамеш Раджасингам, директор по координацията на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси.

В северната част на Газа всяко шесто дете на възраст под две години страда от остро недохранване и изтощение и на практика всички 2,3 милиона души в палестинския анклав разчитат на "ужасно недостатъчни" хранителни помощи, за да оцелеят, обясни Раджасингам пред 15-членния Съвет за сигурност.

Той допълни, че ООН и останалите организации, които осигуряват хуманитарна помощ за Газа, са изправени пред "непреодолими пречки, за да доставят минимални количества храна" в анклава. Става въпрос за затваряне на гранични пунктове, ограничения на движението и комуникацията, тежки процедури за проверка, размирици, повредени пътища и невзривени боеприпаси.

Вашингтон призова своя съюзник Израел да остави граничните пунктове към Газа отворени за доставките на хуманитарна помощ и да улесни отварянето на още пунктове, каза пред Съвета за сигурност заместник- представителят на САЩ в ООН Робърт Ууд. "Израел трябва да направи повече", подчерта той.

Световната програма по прехраната "е готова бързо да разшири и увеличи мащаба на операциите си, ако има споразумение за прекратяване на огъня", заяви пред Съвета за сигурност заместник-изпълнителният директор на Световната продоволствена програма Карл Скау.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Милен

    21 3 Отговор
    Много ясно, че ги подкрепят тези приказки за оттегляне и палестинска държава са за парлама.
  • 2 Виждате ли

    24 3 Отговор
    Израел провежда пъно мащабна война, избива всичко пред себеси бомбандира жилишни сгради, бежански лагери, болници и т.н. Вместо санкции и прекратяване на войната, САЩ и ЕС са солидарни с Израел и я подкрепят!

    Коментиран от #6

  • 3 АРГОН

    20 6 Отговор
    Т.н. Колективен Запад е еврейска собственост.
    90% от конгреса на ШАШ е съставен само от хазари.
    Много ясно, че хазарските сатанисти ще се подкрепят.
    Отврат.

    Добрата новина е, че Джейкъб Ротшилд-Сатаниста даде фира, и сега е в ада при събратята си демони.
  • 4 ⚜️Лопата с чип⚜️

    12 6 Отговор
    САЩ да подкрепя война в която повечето жертви са жени и деца? Не вярвам !
  • 5 УКРАИНЦИТЕ

    12 6 Отговор
    ИЗТРЕПАХА и ИЗГОРИХА хиляди руснаци след 2014 , Русия скочи да защитава гражданите си - САНКЦИИ и оплюване до небесата . Палестина удари Израел и уби няколко души и плени - ИЗРАЕЛ ги нападна и ги ИЗТРЕБВА ноооооо НЯМА санкции а ПОМОЩ от ДЕМОКРАТИЧНИТЕ кравари . ЗАТОВА Путин е по истинския и е прав , защото краваря чрез Украйна ще тормози Русия .
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Българка

    3 5 Отговор
    Пускайте помпите с водата в тунелите на ГАЗА и приключвайте с ХАМАС
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Нафтатааа

    1 0 Отговор
    Само бесил0то за тоя и кабинета му от откачалки. Дано тая държава изчезне от лицето на земята.
  • 13 Естествено

    0 0 Отговор
    Две държави управлявани от евреи,какво очаквате.И една трета,за която ще унищожат света.