Last news in Fakti

3 Март, 2024 04:34 1 517 10

Шолц обеща: Ще изясним случая с излъчения от руснаците запис на нашите офицери

  • олаф шолц-
  • германия-
  • русия-
  • крим

Хиляди излязоха в събота по улиците на Берлин на демонстрация под надслов "Глобалният Юг се съпротивлява"

Шолц обеща: Ще изясним случая с излъчения от руснаците запис на нашите офицери - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц обеща бързо изясняване на случая с излъчения от руска медия аудиозапис на офицери от германските военновъздушни сили, които обсъждат подкрепата за Украйна, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Това е "много сериозен въпрос", заяви Шолц по време на визита във Ватикана в събота.

Разговорът между германски офицери бе публикуван в петък от руската журналистка и главна редакторка на държавната телевизия Ар Ти (RT) Маргарита Симонян. В него високопоставени представители на военновъздушните сили обсъждат теоретичните възможности за разполагане на германски крилати ракети "Таурус" в Украйна, припомня ДПА.

Шолц многократно е изключвал възможността страната му да предостави въпросните ракети на Украйна с аргумента, че се опасява Германия да не бъде въвлечена по-дълбоко във войната.

Германското министерство на отбраната в събота заяви, че вероятно е бил прехванат вътрешен разговор между висши офицери от военновъздушните сили. "В момента не можем да кажем със сигурност дали са направени промени в записаната или транскрибираната версия, която се разпространява в социалните мрежи", каза пред ДПА говорителка на ведомството.

В записа се споменава и че британците имат "няколко души на терен" в Украйна във връзка с разполагането на техните крилати ракети "Сторм шадоу" в страната.

Някои виждат това като индикация, че френските и британските сили оказват помощ при контрола на целите на крилатите ракети, изпратени на Украйна. Лондон веднага отрече тези твърдения.

По-рано тази седмица Шолц аргументира пред журналисти отказа си да предостави на Киев ракети "Таурус" с думите, че това може да наложи изпращането на германски военнослужещи в Украйна, които да програмират ракетите. "Това е оръжие с много голям обсег", посочи Шолц в Берлин, цитиран от изданието "Полтиико". "А това, което правят британците и французите по отношение на контрола на целите и поддръжката на контрола на целите, не може да се направи в Германия", допълни Шолц.

Заключението на германския канцлер, че британски и френски персонал управлява крилати ракети, предоставени на Украйна, е "погрешно, безотговорно и представлява шамар за съюзниците", заяви в четвъртък председателката на Комисията по външни работи на британския парламент Алиша Кернс, допълва "Политико".

Запитан от репортер на ДПА в събота за възможните дипломатически последици от прехванатия обмен на информация между Бундесвера, Шолц заяви: "В момента този въпрос се изяснява много внимателно, много интензивно и много бързо".

Инспекторът на военновъздушните сили Инго Герхарц е бил сред присъстващите на срещата, за която се твърди, че е била в подготовка за брифинг за министъра на отбраната Борис Писториус.

Размяната на мнения, която се чува в записа, се отнася до въпроса дали крилатите ракети "Таурус" теоретично биха имали капацитета да разрушат построения от Русия моста към Кримския полуостров. Германските офицери обсъждат и темата дали Украйна би могла да нанесе подобен удар без участието на Бундесвера. В записа също така става ясно, че германските законодатели не са склонни да предоставят на Киев крилати ракети.

По-рано в събота източници заявиха пред ДПА, че записът е истински и че дискусията е била проведена чрез създадена в САЩ платформа за онлайн конференции "Вебекс" (Webex).

Германското министерство на отбраната проверява дали комуникацията е била прехваната. "Федералната служба за военно контраразузнаване е предприела всички необходими мерки", заяви в петък говорителка ведомството.

"Възниква въпросът дали това е еднократен инцидент или структурен проблем в областта на сигурността", каза Константин фон Ноц, председател на парламентарната комисия за надзор над германските разузнавателни служби.

"Спешно трябва да повишим сигурността и контраразузнаването си, защото очевидно сме уязвими в тази област", заяви Мари-Агнес Щрак-Цимерман, председателка на Комисията по отбрана в Бундестага, пред германската медия Ар Ен Де. Тя посочи, че шпионажът е "част от инструментариума на хибридната война на Русия" и че не е изненадващо, че разговорите са били прехванати. "Беше само въпрос на време това да стане публично достояние", каза още Щрак-Цимерман.

Междувременно около 7500 души излязоха в събота по улиците на Берлин на демонстрация под надслов "Глобалният Юг се съпротивлява", предаде ДПА, цитирана от БТА.

Говорителка на полицията заяви, че сред участниците е имало и пропалестински демонстранти.

Организаторите на протеста отправиха призив за свобода и справедливост за териториите от Палестина до Конго, както и за Судан, Сирия и Йемен и др. Те заявиха, че искат "да се сложи край на колониализма, расизма и превъзходството на бялата раса". Демонстрантите скандираха лозунги като "Спрете геноцида" и "Германия финансира, Израел бомбардира".

Не се съобщава за сериозни инциденти по време на събитието, което беше охранявано от около 400 служители на реда.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Онзи

    37 4 Отговор
    САЩ пак почват с провокациите. Платформата е била Америка ска, значи ставя ясно кой мъти извора.
    Нещата вървят към конфликт. Имам чувството,че малоумници управляват Европа и ще ни вкарат в беля.

    Коментиран от #5

  • 2 шегичка

    16 3 Отговор
    Щирлиц е шефа на контраразузнаването на НАТО и Путин пръв научава какво са решили.
  • 3 Име

    26 2 Отговор
    Искам да кажа - че славяните не сме лоши хора - както и да си ни мислят западняците и не - "склави" не идва от "слейв" - "роби" не сме им робите - славяните сме едни широко скроени хора - на Балдуин Фландърски сме дали гарсониера - човека ни е гост, а на Никифор - също има - "Алея на славата", гостоприемен народ сме, специално пък ние - българите.

    Хитлер пък сме "нагостили", при река Драва - 30 000 човека дадохме - за да ни се подиграят сега новите от ПП и СДС - те друго не могат.

    Джърмани - да си седят мирно - щото не ги спаси никаква река Рейн - нито - нищо, навремето.

    Втората световна война я загубиха и - с това приключи и самата Германия - да си правят там "Мерцедесите", максимум да сглабят електро-уреди и дотам.

    Коментиран от #6

  • 4 Да, да...

    27 0 Отговор
    Германия е поробена страна. Нали и САЩ даже Меркел подслушваха? И кво? НИЩО! Продължават да си ги подслушват.
  • 5 Не е само чувство

    23 0 Отговор

    До коментар #1 от "Онзи":

    Те са МАЛОУМНИЦИ! Виж, във всички европейски страни и в САЩ, какви са на власт? Улаф Олаф и Аналена Бербок, която не различава 180 и 360 градуса... Нашите "умни"? Хилят се и крадат, като за последно, но нямат представа, какво става и на къде ни водят. Британия и Франция вече СА в Украйна, Олаф го каза. А Русия каза, че.ще ни праща атома, ако отиде натото в Укра. Светът окончателно полудя!!! Кво ше стане, не нам???
  • 6 Ние славяните не

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "Име":

    Сме лоши хора, НО НЕ умеем да си направим силни общества, понеже никой на никого не вярва. И то има защо. Повярвахме на едни "учени и млади", щяха да затворят мафията, а то кво стана? Те станаха приятели на мафията, за да крадат заедно!!!
    Е, то така никога няма да имаме силна страна! Дали имам желание да им плащам данаци на тези ??? Да си ги приберат в техния джоб?
  • 7 Българин

    11 1 Отговор
    Сега въпроса е от къде е изтекъл записа-ако е прехванат от руснаците ще кажат, че е манипулиран. Но ако е от американците? Става интересно!
  • 8 Начо Крика

    0 0 Отговор
    Шолцаъси забравя, като ония милиони там
  • 9 Хванаха

    0 0 Отговор
    немчугите по бахмутки и сега им залютя манджата.
  • 10 пенко

    1 0 Отговор
    ДРЕБЕН -ШВАЙНЕ -ШВЕЛЕ - ЩУРБАНФЮРЕР - "ФРАУ " ПОИЛИТИЦЕН !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Новини по държави: