Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Март, 2024 03:54 2 348 15

ВСУ: Спряхме руснаците край Авдеевка, но те се прегрупират южно от града

  • украйна-
  • великобритания-
  • олександър сирски-
  • русия-
  • авдеевка

Главнокомандващият Сирски разговаря с британския министър на отбраната Грант Шапс и с началника на щаба на отбраната на Великобритания адмирал Тони Радакин

ВСУ: Спряхме руснаците край Авдеевка, но те се прегрупират южно от града - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинските сили са спрели руското настъпление край източния град Авдеевка, завзет от Русия миналия месец, но войските на Москва се прегрупират в район на юг от града, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на изявления на украинския военен говорител Дмитро Лихови.

Превземането на Авдеевка миналия месец създаде за Русия буферна зона в района на Донецка област от около 20 км на изток и накара руския президент Владимир Путин да заяви, че силите на Москва ще продължат да напредват.

Миналата седмица руското министерство на отбраната обяви, че силите му са завзели нови села край Авдеевка.

Военният говорител на Украйна Дмитро Лихови каза пред украинската телевизия, че руските сили частично контролират още две села, но настъплението им е било спряно.

Пред радио "Свобода Украйна" Лихови заяви, че руските сили се съсредоточават по-нататък на юг, около село Новомихайловка, където те "прехвърлят подкрепления от далечния тил на Русия".

В района имаше 30 нападения тази неделя в сравнение с 20 атаки близо до Авдеевка, добави Лихови. "Но нашата защита се държи", каза той.

"Врагът прави огромни усилия, но не постига никакъв напредък", отбеляза украинският военен говорител, цитиран от Ройтерс.

Украинският министър на отбраната Рустем Умеров заяви вчера, че той и главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Олександър Сирски са обсъдили с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин ситуацията на фронтовата линия в двегодишната война срещу Русия и доставките на оръжия, предаде Ройтерс, като се позова на негов пост в "Телеграм".

"Информирахме министъра на отбраната Остин за сегашната ситуация на фронта и обсъдихме промени в най-важните сектори", написа Умеров.

"Работим заедно за осигуряване на нуждите на украинските въоръжени сили и повишаване на боеспособността на армията", добави той.

Междувременно главнокомандващият украинските въоръжени сили Олександър Сирски написа в "Телеграм", че двамата с министъра на отбраната на Украйна са разговаряли също и с британския министър на отбраната Грант Шапс и с началника на щаба на отбраната на Великобритания адмирал Тони Радакин.

Сирски добави, че дискусиите са били съсредоточени върху нуждите на украинските военни и укрепване боеспособността на украинските военноморски сили с помощта на съюзниците на Киев.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Акула

    57 9 Отговор
    Русия е сила мощ непобедимост
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Та с кого са обсъждани

    61 7 Отговор
    Успехите на укро-армията? С военните на САЩ и Британия! Еми това си е световна война. Ако успеят да унищожат Русия, тези ще смачкат и Китай след това. Защо китайците още ни са разбрали?
    Би трябвало сега да се включат за да се отърват и двете от западналите?
  • 4 Мдааааааа

    76 6 Отговор
    Страхливите руснаци плахо се прегрупират край Авдеевка която няма никакво стратегическо значение. А смелите украинци решително и мощно тактически отстъпват към Лвов.
  • 5 да де

    65 4 Отговор
    Най-добре е да спрете белото, че вече и господарите ви се смеят на измишльотините.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 💠🔆♻️

    36 2 Отговор
    Конфликтът между Германия и Франция по въпроса за подкрепата на Украйна е изгоден за президента на Русия Владимир Путин, пише швейцарският портал.

    "Путин в момента отпушва шампанското. Той никога не пропуска възможността да се възползва от слабостта на европейските държави. И когато двамата най — важни партньори на Европа толкова силно спорят на откритата сцена, то това, разбира се, неизбежно играе в негова полза", се казва в публикацията.
    В статията се отбелязва, че президентът на Франция Еманюел Макрон на глас размишлявал за разполагането на западните Сухопътни войски в Украйна, но веднага получил порицание от страна на канцлера на Германия Олаф Шолц.

    Напрегнатите отношения между двете най-големи страни от ЕС показват, че безусловната подкрепа за Украйна не съществува, заключи порталът.
  • 8 Всичко е пари

    35 2 Отговор
    Напечатиха три трилиона покрай КОВИД пандемията, вече изгориха почти един във войната. Като изразходват още един, всичко си тръгва постарому. Такива пари само военната индустрия може да преобразува в стока, която после да изпука на вятъра. А колко е произвела, колко ще произведе, колко ще изпука и колко струва това, никой не може да хване края. Кражбите са огромни, а сметките трябва само на хартия да са верни и приемливи.
  • 9 Бай той Толстой

    29 3 Отговор
    Удри,Вова!😃
  • 10 вчера са скъсахте от спиране

    27 2 Отговор
    Тотални загуби на Въоръжените сили на Украйна за деня във всички направления: по отношение на личния състав - 1415 убити и ранени; По отношение на бронираните превозни средства, два танка, включително един "Ейбрамс", два бронетранспортьора, три бронирани превозни средства, шест бойни машини на пехотата, включително три "Брадли"; По отношение на артилерията - две РСЗО HIMARS, една РСЗО "Град", гаубици M77, FH-70, две самоходни оръдия "Мста-Б" и "Гвоздика". В хода на борбата с контрабатареите са ударени три гаубици Д-30 и една Мста-Б. Самоходни оръдия "Гвоздика" и "Акация". Два пункта за управление на дронове бяха ударени в районите на Новокалиново на ДНР и Антоновка на Херсонска област, 81 украински дрона бяха унищожени от системите за противовъздушна отбрана.
  • 11 Тото

    29 1 Отговор
    😂😂😂😂😂 Тези статии са напълно измислени от авторът и нямат нищо общо със реалноста!!
  • 12 Прости фашисти от Укрия

    20 2 Отговор
    Разкарайте се ненормални просяци от Укрия
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Даааа, спрели са

    6 0 Отговор
    ама кога тати им купи колело. Водят се насрещни сражения, като всу включи последните си резерви от азонци и Абрамс-и, като едните биват избивани тотално по над 300-400 на ден, а другите изгарят като римски свещи в пущеняка на територия 404. Това бавно придвижване на братята руснаци е временно, защото нито танковете им са неограничени на украинците, нито човешкия фактор. Иначе за последните 24 часа 1500 всу-шниците са при Бандера и Шухевич.
  • 15 россиян..

    6 0 Отговор
    Във вечерната сводка..зелен джугач трепереше и със зор промълви-вчера край бердичи загубихме още един краварски ейбрамс и некакъв брийчър.
Новини по държави: