Last news in Fakti

5 Март, 2024 10:50 1 241 9

Извънредно положение! Банди се опитват да поемат контрол над главното летище на Хаити при последната атака срещу ключови обекти

  • хаити-
  • порт о пренс

Миналата седмица посолството на САЩ заяви, че спира всички официални пътувания към страната, но снощи призова всички американски граждани да напуснат страната възможно най-скоро

Извънредно положение! Банди се опитват да поемат контрол над главното летище на Хаити при последната атака срещу ключови обекти - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Тежковъоръжени банди се опитаха да завземат главното международно летище на Хаити „Тусен Лувертюр“, влизайки в престрелка с полицейски и военни части, на фона на рязката ескалация на насилието в страната, по време на която имаше и масово бягство на затворници от затворите, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Журналисти от Асошиейтед прес съобщиха за брониран камион на пистата на летището да стреля по бандите в опит да им попречи да проникнат на територията на комплекса, докато десетки служители бягат от свистящите куршуми.

Нападението е извършено броени часове, след като властите в Хаити наредиха полицейски час заради това, че въоръжени банди превзеха двата най-големи затвора в страната и освободиха хиляди затворници.

В неделя вечерта беше обявено 72-часово извънредно положение. Правителството съобщи, че ще се опита да залови избягалите.

Предполага се, че бандите контролират около 80% от столицата Порт о Пренс. Те все по-често координират действията си и избират за атаки някога немислими цели, като Централната банка например. Интернетът за много жители беше прекъсната, тъй като водещата мобилна мрежа на Хаити съобщи, че кабелна връзка е била прекъсната по време на погромите.

Миналата седмица посолството на САЩ заяви, че спира всички официални пътувания към страната. Снощи то призова всички американски граждани да напуснат страната възможно най-скоро. Администрацията на Джо Байдън, която отказа да изпрати войски в многонационални сили за Хаити, като същевременно предлага пари и логистична подкрепа за страната, заяви, че наблюдава със загриженост рязко влошаващата се ситуация със сигурността.

Засилването на насилието последва бурни протести през последните дни, когато министър-председателят на Хаити Ариел Анри отиде в Кения, опитвайки се да договори международна мироопазваща мисия, подкрепена от ООН и водена от източноафриканската държава.

Джими Шеризие, бивш елитен полицай, известен като Барбекюто, който е станал лидер на федерацията от банди, пое отговорност за ескалацията на насилието в Хаити. Той каза, че цели да залови ръководството на полицията на Хаити и министрите от правителството, а също да направи невъзможно завръщането на премиера в страната.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    25 8 Отговор
    Там управляваше доскоро Кенет Мартин.Сегашния посланик на САЩ в България.

    Коментиран от #3

  • 2 Факт

    21 7 Отговор
    99% от жителите на Хаити поддържат твърдо въпросните "банди", които дефакто са войската опитваща се да си върне контрол над държавата от чужди агенти. Въпросната "полиция" са наемници от чужди страни
  • 3 мдаа

    12 6 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Сега управлява българското хайти2586
  • 4 сащисан кравар

    14 7 Отговор
    Където мине САЩ трева не никне!
  • 5 Булдог

    14 7 Отговор
    Също както и в Авганистан!След краварите!
  • 6 Еми

    10 6 Отговор
    Да им върнем плешото от козяк

    Коментиран от #8

  • 7 Накозен американец

    11 7 Отговор
    Там е демокрация. Питайте чичо Кен Хаитянина, помещаващ се в момента на Козяк.
  • 8 ДБил

    7 6 Отговор

    До коментар #6 от "Еми":

    Заедно с Галя на колесника.
  • 9 Всички

    2 5 Отговор
    които са в течение на събитията по света започват репетиции за нова война. Много хора ни ги устройва начинът на живот. Защо ли?