Last news in Fakti

7 Март, 2024 04:41 2 294 13

Чехия се разсърди на Словакия заради Украйна

  • чехия-
  • словакия-
  • украйна

Германия ще подкрепи инициативата на Чехия за доставка на стотици хиляди артилерийски снаряди за Украйна

Чехия се разсърди на Словакия заради Украйна - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Чешкото правителство заяви вчера, че няма да се среща със словашкото правителство през идните месеци, тъй като между Прага и Братислава има разногласия по отношение на помощта за Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Чехия и Словакия, които членуват в ЕС и НАТО, започнаха да доставят хуманитарна и военна помощ на Украйна след нахлуването на руските сили през февруари 2022 г. Словакия обаче спря военната помощ за Киев, след като лидерът на партия "Посока-социална демокрация" Роберт Фицо става отново премиер през октомври миналата година.

През последните месеци Фицо направи изявления, които влошиха отношенията на страната му с Украйна, отбелязва АФП.

"Убедени сме, че засега не е нужно да има съвместни заседания на двете правителства", каза пред журналисти чешкият премиер Петър Фиала.

Планираше се среща на двете правителства в Чехия през пролетта, но изглежда тя няма да бъде проведена.

Последното общо заседание на двете правителства се състоя през април миналата година, докато премиер на Словакия още беше центристът Едуард Хегер.

"Не можем да крием, че има сериозни разминавания в мненията ни по някои ключови въпроси на външната политика", каза още Петър Фиала.

Междувременно стана ясно, че Германия ще подкрепи инициативата на Чехия за доставка на стотици хиляди артилерийски снаряди за Украйна. Новината съобщи в Берлин говорителят на правителството Щефен Хебещрайт, цитиран от ДПА и БТА.

Хебещрайт каза, че от известно време германското правителство води много интензивни преговори с Прага по този въпрос и добави, че ще бъдат отделени "стотици милиони" в подкрепа на инициативата, но не уточни точно каква е сумата.

Планът, който предвижда да бъдат доставени 800 000 артилерийски снаряда от трети страни - извън ЕС, още не е завършен, но според говорителя това ще се осъществи в близко бъдеще.

В последните седмици украинската армия, която се бори да отблъсне руската инвазия вече повече от две години, все по-често е преминава в отбрана поради липса на боеприпаси. Русия, от друга страна, увеличи производството си на оръжия и получава боеприпаси от Северна Корея и Иран, отбелязва ДПА.

Френският президент Еманюел Макрон заяви вчера на посещение в Прага, че Париж също ще се присъедини към инициативата. Чешкият президент и бивш генерален секретар на НАТО Петър Павел каза на Мюнхенската конференция по сигурността, състояла се в средата на февруари, че около половин милион 155-милиметрови патрони и 300 000 122-милиметрови патрони са били "идентифицирани" в чужбина.

Според някои медии боеприпаси могат да бъдат доставяни от страни като Южна Корея, Южна Африка и Турция.

Освен Франция и Германия, Нидерландия, Белгия, Канада, Дания и Литва също заявиха, че ще подпомогнат плана.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чехи и германци

    57 13 Отговор
    "Помагайте" и давате "стотици хиляди снаряди"...
    А как ще реагирате, ако някой даде "стотици хиляди автомати" на "новите европейци"? Те сега изразяват омразата си към коренното европейско население само с ножове и брадви. НО, ако им се "помогне", това може да "задълбочи европейската интеграция "?

    Коментиран от #4, #10

  • 2 хашек

    46 12 Отговор
    Фицо ще го премести
  • 3 българина

    38 12 Отговор
    а чехия и сащ на едно мнение ли са за неспирането на огъня в Газа както искат сащ? и ако не са, ще спрат ли срещите с тях???
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Някой

    39 12 Отговор
    Тъпо! Да се караш със съседа си заради една пропаднала ку.рва е недалновидно. При все, че и други взеха да се усещат и да дават задна скорост на помощта за нея.
  • 6 Експерт

    12 5 Отговор
    БЪЛГАРИЯ ПРОИЗВЕЖДА ПОВЕЧЕ СНАРЯДИ И ОТ ДВАТА РАЗМЕРА 122мм, 155мм ОТ ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ ВЗЕТИ ЗАЕДНО! ГФР се изпусна в коментар, че на България са платени от ЕС 120хил.снаряда - 122мм.Арсенал ще строи завод за барут с държавна помощ. Военните продажби на оръжие и боеприпаси 2023.г са на стойност 6,3млрд.лв.
  • 7 Странно

    16 11 Отговор
    Защо Русия не помага например на хусите или на други фракции насъбрали срещу запада месещ се из целия свят??! С малко руски технологии- лопати и перални може доста да запари на западните военни кораби по света. Ако запада използва проксита като Украйна защо и русия да не го прави?? А бе глупав си е путя
  • 8 Той

    34 11 Отговор
    Повече оръжия(снаряди)за мир ми е, като повече секс за девственост, т.е. пълен абсурд. Украйна няма да победи на бойното поле, всеки това добре го знае и все повече осъзнава, колкото по-скоро се намери диалог, за да се седна на масата за преговори толкова по-добре.
    Най-много съжалявам горките украинци, които ги събират от улиците, за да воюват против волята им, това е касапница и се връщаме в средновековието.
    Трябва диалог, а не оръжия. Слава на всеки избягал, укрил се или застрелял началника си украинец
  • 9 Лоялен

    14 9 Отговор
    До къде е стигнала правилната демокрация на англоговорящите. Оплюват се хора като Фицо и Орбан затова че мислят за държавите си и служат на тях. Хора които мислят за Народа си. Да ви имам мечтаната ислямизирана джендъро модерната Европа.
  • 10 Възмутен

    8 12 Отговор

    До коментар #1 от "Чехи и германци":

    И какво общо има помощта за безпричинно нападната държава със нови европейци у т.н.

    Коментиран от #13

  • 11 Иван

    4 5 Отговор
    Не случайно чехите изхвърлиха словацоте от Чехословакия.
    Словаците винаги са били проруски настроени и винаги са били в течест за Чехия.

    Коментиран от #12

  • 12 Украинския чернозем

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Иван":

    В Чехия въпреки много по-добри те финансови бонуси през последната година за платени военни са се записали само 600 диши. В България армията е не комплект между 5 и 6 хиляди души. И в двете държави са палашори на Украйна , но хората нещо хич не искат да наторят украинския чернозем.
  • 13 Стършел

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Възмутен":

    Новите ,,европейци" са от други ,,безпричинно нападнати държави"!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания