Last news in Fakti

10 Март, 2024 10:25 2 760 33

След повече от 20 години начело на Турция и на 70 години: Тръгва ли си Ердоган от политическия живот в страната?

  • ердоган-
  • избори-
  • турция

Много пъти досега Едроган е говорил за "последни за него избори", като например през 2009, 2012 или 2022 г.  Не се хващайте на това!, предупреждава правозащитникът Еркан Йозджан

След повече от 20 години начело на Турция и на 70 години: Тръгва ли си Ердоган от политическия живот в страната? - 1

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган намекна, че може да се оттегли след 20 години на власт, обобщава Франс прес, цитирана от БТАСлед.

В реч пред младежи в Истанбул, където в края на месеца ще има местни избори, президентът заяви, че този вот, който ще се проведе на 31 март, ще бъде последен за него.

"Продължавам да работя неуморно. Ние тичаме, без да почиваме, защото за мен това е един финал. С властта, която ми дава законът, тези избори са последните за мен", заяви Ердоган, който дойде на власт в Турция първо като премиер, а после като президент от 2003 г.

"Онова, което ще произтече, ще бъде една благословия за моите братя, които ще дойдат след мен. Ще има трансфер на доверие", добави той по време на проявата на Турската фондация за младежта.

Ердоган беше преизбран за нов президентски мандат през миналата година. На 26 февруари той навърши 70 години.

Благодарение на промяна в конституцията Едроган, който е привърженик на семейните и консервативни ценности, беше избран за първи път за държавен глава през 2014 г., а после беше преизбиран на два пъти. Миналия май той трябваше да премине през балотаж, което се случва за първи път.

Изявленията му породиха някои саркастични реакции от потребители на социалната платформа Х, които припомниха много пъти, в които Едроган е говорил за "последни за него избори", като например през 2009, 2012 или 2022 г. "Не се хващайте на това!", предупреждава правозащитникът Еркан Йозджан, който съзира в изявленията на Ердоган призива: "Моля ви, гласувайте за мен като за последно".

"Ние знаем много добре, че той се опитва да промени конституцията, за да се увери, че ще бъде преизбиран още и още", допълва активистът.

Често пъти обрисуван като султан, който не може да бъде детрониран, настанил се дворец с над 1100 стаи, построен за него на горист хълм в Анкара, Ердоган печели всички избори от идването на власт на неговата ислямо-консервативна Партия на справедливостта и развитието през 2002 г. През 2015 г. обаче опозицията го лиши от абсолютното му парламентарно мнозинство и през 2019 г. му нанесе още един удар, като спечели местните избори в Истанбул и Анкара.

Основно предизвикателство на изборите на 31 март за партията на Ердоган е да си върне Истанбул, където той беше кмет през 90-те години на миналия век. За целта партията излъчи за кандидат за кмет бившия министър на околната среда Мурат Курум, който ще се бори срещу настоящия кмет Екрем Имамоглу, избран през 2019 г.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вужъст

    9 4 Отговор
    Всички се равняват по Бай Дън, а Боко иска да го докара да предаде ръководството на бокомората на внуците си, та затова сега, врътки, ротации, анимации....
  • 2 Рошко

    18 10 Отговор
    Защо и йие си нямаме един такъв Ердоган, а един продажен доган. Сигурно защото и името го показва първия е истински а нашия фалшив
  • 3 паднал ангел

    8 13 Отговор
    защо му завиждат толкова много на Ердоган ? Той даде най-много суха пара на Аллах и Аллах му ги връща стократно. Пробвай се и ти. Дай един алтън да видиш как Аллах ще ти върне 100 , даже предварително.
  • 4 Смех в блатото

    10 5 Отговор
    Колкото Ахмет Доган си тръгна от ДПС, Бочко от ГЕРБ, слугинския столови манталитет от Чорапа, и фашизма от Русия. :)))))
  • 5 Крал Джордж 12, 17 век

    18 4 Отговор
    Демокрация е когато банда разбойници управляват армия от идиоти
    България е жив пример.
    Ердоган е голям играч.
    Турция е готов ляма държава и там евроатлантиците са на боклука

    Коментиран от #8

  • 6 Руслан Рушлякович

    6 7 Отговор
    Еда Украйна Смля цяла Русия,Китай, Иран, Техеран , Беларус ,Северна Корея, Сирия, Африка,Венецуела и куп други знайни и незнайни Диктатори!!!
  • 7 Ха ха ха

    9 14 Отговор
    Диктатор никога не си тръгва доброволно

    Коментиран от #9, #11

  • 8 Ха ха ха

    7 16 Отговор

    До коментар #5 от "Крал Джордж 12, 17 век":

    Страшен играч само им виж инфлацията ха ха ха

    Коментиран от #10

  • 9 Смех в блатото

    7 4 Отговор

    До коментар #7 от "Ха ха ха":

    Е те тва е приказка :))))

    Хем верно, хем кратко :))))
  • 10 Такааа

    20 4 Отговор

    До коментар #8 от "Ха ха ха":

    А твойта инфлация колко е?
  • 11 Дааа

    28 6 Отговор

    До коментар #7 от "Ха ха ха":

    Ако е диктатор ще спечели с 99 процента а той спечели на втория тур с 52 процентен колкото и да завиждате той е един велик лидер който направи Турция от регионален сега е на път глобална сила
  • 12 ........

    12 4 Отговор
    Да,това му е последен мандат.Ваксинирал се е с експериментален бъркоч и му се е увредило сърцето от тромб.Не е лош президент.Не е диктатор.Лисица е.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гост

    3 2 Отговор
    И писача на тази дтатия го е жегнало в трибуквието!
  • 15 Българските турци

    28 5 Отговор
    Прям и откровен !... Винаги държи на думата си !... Той завършва мисията си във вътрешната политика на политическата платформа на Република Турция !. Никой обаче да не очаква от човек като Ердоган, да се оттегли с безразличие в някой скапан офис или кабинет за да пише мемоари или да чете стихове !...Човекът който години наред казва "Светът е по голям от ПЕТ ( 5 )", непременно ще премине към следващата си мисия !...Сега всички трябва да гадаят, коя е тая мисия !.. Може би е "Великият Туран" на Съюза на тюркските народи ?!..Може би е сплотяването на двата милиарда мюслюмани обитаващи планетата Земя под един общ възглед ?!... Или може би е една сериозна борба за Реконструкция в ООН , където всяка нация ,всеки народ , всяка държава ще има равностойна репутация , равностойна позиция и равностоен вот в решаването на международните проблеми ,кризи и конфликти , които са винаги актуални в съвместния живот на обитателите на тази планета ?!...
    Едно е сигурно !...Няма да се отървете лесно от "напаст" като Ердоган !!!

    Коментиран от #16, #27

  • 16 Бацо Гацов

    27 4 Отговор

    До коментар #15 от "Българските турци":

    Ердоган не е "напаст", а фактор в световната политика. Последните президентски избори той спечели, въпреки обединението на 6 големи партии срещу него. Всички 6 партии ходеха на запад за помощ, т.е. да получат подкрепа от запада да спечелят срещу Ердоган в замяна на нещо... Даже бяха обещали да вкарат 30 млрд. долара. И въпреки това, те загубиха срещу Ердоган, което очевАдно показа, че Ердоган е фактор не само в Турция.

    Коментиран от #17

  • 17 Смех в блатото

    5 20 Отговор

    До коментар #16 от "Бацо Гацов":

    А да и аз се сещам за предизборната му кампания:

    1) избомбване на Парламента с опозицията вътре с ракети
    2) арестуване на 25 хиляди съдии, прокурори и магистрати
    3) ограничаване на телевизионното време на противниците му до 1/10 от това на неговата партия

    :)))))

    Коментиран от #20, #22, #23

  • 18 Българските турци

    23 4 Отговор
    "Често пъти обрисуван като султан, който не може да бъде детрониран, настанил се в дворец с над 1100 стаи, построен за него на горист хълм в Анкара"

    Това са празнословия от една отчаяна пропагандна манипулация на хора, които винаги са били обречени на вечен провал пред силната каризма на Ердоган !... Нито един простосмъртен човек не може да отнесе и един атом от материалната структура на този свят в който сме изпратени да живеем и да се мъчим да издържим своя индивидуален изпит , за да се явим с достойнство пред онзи СЪД отреден за всички ни !!!

    Коментиран от #19

  • 19 Смех в блатото

    7 13 Отговор

    До коментар #18 от "Българските турци":

    Абе, някой може ли да ми обясни защо точно тия, които се набират около 3 март за това как трябва да сме "благодарни", за това, че някой ни е "асвабадил" от "османците", се скъсват от теманета пред неоосманиста Ердооан? :))))

    Коментиран от #28

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 бай Ставри

    18 3 Отговор
    При Ердоган Турция беше добър съсед на България. Може би най-добрия. Силен политик, силна личност. Мисълта за промени на върха на турската политика, определено трябва да ни притеснява.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Изостанал си с десетина години.

    9 3 Отговор

    До коментар #17 от "Смех в блатото":

    Събитията текат със скорост която "аспиринчето" ти не може да възприеме и обработи. 🤭🤭🤭
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Васил

    2 6 Отговор
    Диктаторите сами не си отиват или се самоубиват или биват убивани!

    Коментиран от #33

  • 26 МаКакЛи

    3 1 Отговор
    Имало още 3 години да управлява а още сега апелира че ще се оттегля.
    Да му мислят противниците чакат ги дълги години с главоболия.
    Те още сега започнаха да се ядат по между си.
    Най трудното е за САЩ казва ли се такова нещо пред президентските им избори
    Мания.
  • 27 Дано

    4 4 Отговор

    До коментар #15 от "Българските турци":

    Нямаш в предвид,, в сплотяването на двата милиарда мюсюлмани ,, свещен джихад във войнствения смисъл на думата. Защото голямо мурабе ще настане...

    Коментиран от #31

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Смех в блатото

    3 4 Отговор

    До коментар #22 от "Бацо Гацов":

    Всички диктатори достигат до "избори" след десетилетия на "предизборни кампании", ти си тоя, който си мисли погрешно, че няма връзка между резултатите му сега и репресиите в миналото :)))

    И тва въобще не е мой проблем :))))

    Коментиран от #30

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Българските турци

    6 1 Отговор

    До коментар #27 от "Дано":

    Евангелизмът и Ционизмът се стремят да предизвикат Армагедон или Хантигтоновата теория за сблъсъка на цивилизациите ! Светът е обладан от сатанизъм и джендъризъм и новият Содом и Гомор е много близо !... Ислямофобията която се нагнетява вече години наред е на път да предизвика евентуален катаклизъм ! Само разумни хора от типа на Ердоган са способни да овладеят беса на алчноста и извратената кръвожадност на сатаничния ционизъм !

    Коментиран от #32

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Дгх

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Васил":

    Когато си отиде, да не стане тъй че да го търсите после. След него нищо чудно наследникът му да бъде по голям. Народът избира, а той по всяка вероятност ще бъде с неговото мислене. Следващият пак ще бъде описван като диктатор, но нормалните хора ще знаят....
Новини по държави: