Last news in Fakti

13 Март, 2024 04:39 1 386 22

"Путин няма да спре в Украйна": САЩ одобриха оръжейна сделка за 3.5 млрд. долара с Полша ВИДЕО

  • полша-
  • сащ-
  • оръжие-
  • русия-
  • украйна

Лидерите на Варшава посетиха Вашингтон

"Путин няма да спре в Украйна": САЩ одобриха оръжейна сделка за 3.5 млрд. долара с Полша ВИДЕО - 1
Снимка: YouTube

Държавният департамент на САЩ одобри оръжейна сделка с Полша на стойност 3,5 милиарда долара, предаде БНР.

С тези средства ще бъдат закупени стотици ракети тип "въздух-въздух" и "земя-въздух".

Новината бе обявена при посещението на президента и премиера на Полша - Анджей Дуда и Доналд Туск, във Вашингтон.

Домакинът им - президентът на САЩ Джо Байдън, призна, че обявената по-рано доставка на боеприпаси за Украйна на стойност 300 милиона долара няма да е достатъчна и повтори призива към Конгреса да одобри още средства за Киев:

"Трябва да действаме преди да стане наистина твърде късно. Защото, както Полша помни, Русия няма да спре в Украйна. Путин ще продължи и ще постави под заплаха Европа, Съединените щати и целия свободен свят."

Лидерите на Полша призоваха за допълнително укрепване на източния фланг на НАТО и за увеличение на минимума разходи за отбрана на членовете на алианса от 2 на 3 процента от брутния вътрешен продукт.

Преди срещата на Байдън с полските лидери пък неговият съветник Джейк Съливан беше заявил, че САЩ ще предложат продажбата на 96 щурмови хеликоптера "Апачи" на Полша и ще одобрят 2 милиарда преки чуждестранни заеми за Варшава, предаде БТА.

Темата за Украйна беше в центъра на дискусиите на Байдън с полските лидери. Срещата се състоя в момент, в който Полша отбелязва 25 години от влизането си в НАТО. Полските лидери, които са вътрешнополитически съперници, обявиха намерение да демонстрират по време на визитата си в САЩ единство по международните въпроси.

Дуда използва посещението, за да призове останалите съюзници в НАТО да увеличат бюджетните средства за отбраната, за да изпратят силен и смел отговор на руската агресия. Полският президент иска страните от алианса да увеличат разходите за отбрана на 3 процента от БВП. Полша вече харчи 4 процента от БВП, което е двойно спрямо целта на НАТО за 2 процента от БВП. Дуда заяви, че САЩ са и трябва да продължат да са лидери в областта на сигурността, но други съюзници също трябва да поемат повече отговорности за сигурността на алианса като цяло. "2 процента беше добро нещо преди 10 години. Сега 3 процента са нужни за отговора на пълномащабната война, подета от Русия точно на източната граница на НАТО", заяви Дуда. Според говорителят на Пентагона Матю Милър призивът на Дуда за повече разходи за отбраната обаче е доста амбициозен и първо трябва някои съюзници да изпълнят целта от 2 процента, отбелязва Асошиейтед прес.

Иначе по темата за Украйна в САЩ нараства безпокойството, отбелязва Франс прес. В понеделник американското разузнаване предупреди, че "динамиката е в процес на промяна все повече в полза на Москва във войната срещу Украйна". "На Украйна не ѝ липсват кураж и упорство, но не ѝ стигат боеприпаси. Времето ни да ѝ помогнем започва да се изчерпва", каза директорът на ЦРУ Бил Бърнс. Той визира блокирането в Камарата на представителите на голямата военна помощ за Киев в размер на 60 милиарда долара. Текстът беше одобрен вече в Сената, но финалното му одобряване в Камарата все още зависи от добрата воля на привържениците на Доналд Тръмп там. А те отказват да разглеждат текста.

"Надявам се, че Полша ще промени позицията на председателя на Камарата, републиканеца Майк Джонсън", заяви вчера полският премиер Доналд Туск. "Той трябва да разбере, че бъдещето на милиони хора и животът на хиляди хора в Украйна зависи от неговото решение", допълни той.
Президентът Дуда пък имаше среща с Джонсън вчера и с лидера на демократичното малцинство в Камарата Хаким Джефрис.

В разгара на изборната година в САЩ въпросът за помощта за Украйна се превърна в тема за противоборство между демократите и републиканците. Тръмп, който се бори за преизбиране за президент, се противопоставя на валидирането в Конгреса на нови средства за Киев и казва, че САЩ трябва да престанат да дават пари, без да се надяват те да им бъдат възстановени. Той казва, че ако бъде преизбран, той ще уреди войната между Русия и Украйна за 24 часа, но така и не обяснява как ще го направи.

Относно сътрудничеството между САЩ и Полша пред полските лидери Байдън заяви, цитирайки думи на бившия държавен секретар Мадлин Олбрайт по повод присъединяването на Полша към алианса. "Когато ние сме заедно, нито една сила на света не може да е по-могъща. Вярвам това тогава, вярвам го и сега ние виждаме това, когато полски и американски военни изпълняват задачите си рамо до рамо с НАТО на източния флаг, в това число и в Полша", заяви Байдън.

В интервю за частната компания ТВП 24 Туск пък заяви, че "НАТО трябва да приеме реалността, че ако не днес, то утре, или на по-следващия ден оперативните способности на източния ѝ фланг ще бъдат по-големи". "Една силна, оборудвана Полша, подкрепяна от съюзниците, е не само от значение за нашата собствена сигурност, но и за сигурността на целия Запад", допълни той. "Ние сме тук, за да потвърдим, че Полша е и ще бъде солидна и дълготрайна част от трансатлантическата общност, независимо кой печели изборите в нашата страна", заяви още Туск.

Полският външен министър Радослав Шикорски, който също беше част от делегацията, пък съобщи, че Полша се е присъединила към чешкия план за купуване на 800 000 снаряда за Украйна. Шикорски каза, че финансовият принос за плана е значителен.

По време на срещата с Байдон полските лидери са обсъждали и сътрудничество в областта на ядрената енергетика, заяви Дуда. Той каза, че ще посети щата Джорджя, където ще разгледа най-модерната американска ядрена централа, разказа Дуда и заяви, че много подобна на нея ще бъде изградена и в Полша.

Варшава планира да построи първата си ядрена централа на балтийското крайбрежие до 2033 г., но анализира сега дали проектът може да бъде завършен навреме предвид закъсненията при предишното правителство, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Акула

    17 0 Отговор
    Дано Надделее Разумът
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Господ да накаже

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    Пияният отец Дионисий богохулника
  • 8 Пха ха ха ха

    25 5 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    То затова нато и ес са пред разпад
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Пуста лакомия

    35 6 Отговор
    Америте как смучат цяла Европа с тази мантра за руската заплаха....А евро-политическите мек ере та заради комисионните са готови да изпратят европейските граждани курбан в Украйна....
  • 11 Това зло сащ

    31 6 Отговор
    Трябва да потъне, като Атлантида. Няма значение, кой ще свърши работата, извънземните, галактическата федерация на светлите или лично Бог. Това зло навреди толкова много на всички на тази планета, че нека светлите сили най-после го унищожат. Това е свободната воля на милиарди земляни! Злото сащ да изчезне от тази планета.

    Коментиран от #20

  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    7 21 Отговор
    Пак ще повторя, пияната блата трябва да гние в чувала при копейките гладни и продажни, само тогава ще има мир❗❗
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Нека ядат, но да

    13 0 Отговор

    До коментар #14 от "Знаещ":

    Знаят, че с тяхната лакомия допринасят да се унищожат децата им, жените им, всичките им роднини и познати, света. Е, какво ще лапат след това в отвъдното, като тука са помогнали да се унищожи всичко? Безумието им трябва да им стане ясно, че да има шанс да оцелеем всички. Парите и доходите им са нищо. Могат да се хранят и по друг начин.
  • 16 Уса

    14 2 Отговор
    Прецаканите полячета
  • 17 Орбан и Тръмп се смеят

    19 2 Отговор
    Поляците не са от най-умните (меко казано). Отива да похарчат едни милиарди при Байдън и той одобрява това. Купуват си фабрика на 8 ми септември.
  • 18 Шляхтиц

    5 7 Отговор
    Милен Ганев, на теб какво ти пука къде ще спре Путин ?
    За теб е важно да не спре за трети път в България. Това ще означава трета национална катастрофа.
  • 19 Давай Путин, тъкмо си набрал обороти и

    9 2 Отговор
    войската е подгрята, довърши краят на ВСВ, прегази Германия и разкарай краварите от Европа!? Тези меки китки които виждаме на снимката, само скимтят като палета и от страх умират.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Аха странно

    4 1 Отговор
    Значи вече света го делим на свободен....1 млрд подкрепящ Украйна...политиците му и не свободен от 6 млрд!?!и какво ли казват тези 6 млрд за това определение не свободни??
  • 22 дядото

    4 2 Отговор
    тъжна истина.докато има сащ и англия с агресивната им колониална политика по света няма да има мир и справедливост