Last news in Fakti

15 Март, 2024 10:08 12 648 10

Посланикът на САЩ в Белград: Трябва да бъде решен въпросът за формиране на Съюз на сръбските общини

  • посланик-
  • сащ-
  • белград-
  • сърбия-
  • формиране-
  • съюз-
  • общини

Хил каза, че би искал напредъкът в нормализирането на отношенията между Белград и Прищина

Посланикът на САЩ в Белград: Трябва да бъде решен въпросът за формиране на Съюз на сръбските общини - 1
Снимка: Shutterstock

Посланикът на САЩ в Сърбия Кристофър Хил заяви, че въпросът за забраната на използването на динари в Косово е най-новият проблем, но че "фундаменталният въпрос", който трябва да бъде решен, е формирането на Съюз на сръбските общини, съобщи Танюг. В интервю за Евронюз Сърбия Хил изтъкна, че е необходимо е да се решат няколко проблема, а въпросът за премахването на динара е най-новият и може би най-трудният, предава БТА.

"Но основният въпрос, който трябва да бъде решен и който вече беше договорен в миналото, е Съюзът на сръбските общини. Със създаването на този съюз всички други проблеми, като паралелни структури или използването на динара, трябва да бъдат решени“, каза Хил в интервю за Евронюз Сърбия. Той добави, че въпросът е "само кога, а не дали ще се случи". Кристофър Хил отбеляза, че сърбите живеят в Косово "от векове и това трябва да се уважава". "Казах, че историята трябва да бъде оставена на историците, но историята трябва да се уважава и да се хармонизира с това как изглежда животът днес и какъв ще бъде в бъдеще. Сръбската общност в Косово има право да се събуди сутрин и да разбере какъв ще бъде животът ѝ, как ще получават пенсии, как децата им ще ходят на училище, как ще им бъдат осигурени болници“, каза Хил.

Той заяви, че "всичко това е било предвидено в споразумението за Съюза на сръбските общини".

Хил каза, че би искал напредъкът в нормализирането на отношенията между Белград и Прищина да е "много по-голям", но добави, че проблемът е, че в отношенията има "много политически и емоционален заряд". Той каза, че има "сериозни проблеми" в комуникацията между Прищина и Вашингтон, които, както посочи, трябва да бъдат разрешени.

Посланикът на САЩ в Белград Кристофър Хил отбеляза също, че е важно Сърбия да се съгласи да сътрудничи с ОССЕ и Службата за демократични избори и права на човека по отношение на изпълнението на препоръките за изборите и че има достатъчно време за това до изборите в Белград, които ще се проведат на 2 юни. "Не искам публично да поставям под съмнение позицията, че е необходимо страната сама да решава проблемите си. Знам, че много хора са разочаровани от това, защото искат да взема една или друга страна“, каза Хил в интервюто. Помолен да коментира исканията за подобряване на изборните условия, представени от опозиционната коалиция "Сърбия срещу насилието", той каза, че не иска да навлиза в това кои искания са основателни и кои от тях трябва да приеме правителството.

"На първо място, надявам се министър-председателят да бъде добър, това е важна функция. Нещата се ускоряват за Сърбия. Нещата се ускоряват в света, въпросът за отношенията с Европейския съюз се ускорява“, отговори Хил, когато бе попитан какво очаква от новото сръбско правителство.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някога

    8 6 Отговор
    Цивилизована Европа изтри всичко българско в Гърция и Сърбия. Днес САЩ изтриват всичко албанско в Косово и Албания. Парадокс е, че Българшя стана член на НАТО и ЕС след като се противопостави на геноцидът на албанците в Косово. ако днес заемем такава позиция, ще бъдем "санкционирани" и от ЕС, Русия и САЩ.
  • 2 факуса

    15 3 Отговор
    напредък ще има кат албанците в албания а сърбите си остават в сръбско косово
  • 3 пешо

    23 2 Отговор
    краварите пак се бъркат където не им е работата
  • 4 Братя

    13 4 Отговор
    И Сърбия ке потъне като България щом от и там управлява САЩ от посолството.
  • 5 Запознат

    11 0 Отговор
    Косово си е Сръбско, Македония е отнета територия от България с документ на великите сили. Ако великите сили ги нямаше дали тези територии щяха да са конфликтни? Слабите ще се окажат силни.....стара поговорка . САЩ и Европа няма да са вечни и никога няма да остареят колкото България. Лудите докато се налудуват , мъдрите се намират. Балканите са търпеливи.

    Коментиран от #8, #10

  • 6 Бате Иво

    10 0 Отговор
    Да ама Вучич не е като наште миндили
  • 7 Светулка

    7 0 Отговор
    Тоя Хил защо се бърка навсякъде изобщо американците се бъркат в целия свят не седнаха на задниците си
  • 8 Йоло

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Запознат":

    Когато Гърция се гавреше с Македония, България къде беше?!
  • 9 Никола

    2 0 Отговор
    Каде се намесят щатите да "помагат" има пепел воини или най малко страдание за хората там. Ние може да сме членки на нато ЕС ... но имени член е ключовата дума 1во трябва да гоним нашия интерес после на другите както правят стабилните страни
  • 10 100

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Запознат":

    Македония я отнема Сърбия през 1913 г. под покровителството на Русия.
Новини по държави: