Last news in Fakti

15 Март, 2024 12:36 599 10

Президентът на Египет се опитва да осигури прекратяване на огъня в Газа

  • газа-
  • прекратяване на огъня-
  • египет-
  • президент-
  • абдел фатах ас сиси

Той също така предупреди за опасността от израелско нахлуване в град Рафах

Президентът на Египет се опитва да осигури прекратяване на огъня в Газа - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси се стреми да постигне споразумение за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, да увеличи влизането на помощи и да позволи на разселените хора в южната част на анклава да се преместят на север, предаде Ройтерс и БТА.

Той също така предупреди за опасността от израелско нахлуване в град Рафах, където около 1,5 млн. души са потърсили убежище до границата на Газа с Египет.

Представители на хуманитарните служби от своя страна предупредиха за предстоящ глад в крайбрежния анклав.

"Говорим за постигане на прекратяване на огъня в Газа, което означава примирие, предоставяне на възможно най-голямо количество помощ", заяви Ас Сиси в съобщение, записано по време на посещение във военна академия. Това би включвало "ограничаване на въздействието на глада върху хората, а също така да се позволи на хората в централната част и на юг да се придвижат на север, с много силно предупреждение срещу (евентуално) нахлуване в Рафах", каза той. "Предупредихме за това, което се случва, че невлизането на помощ ще доведе до глад", добави президентът.

Египет, който се опасява от разселване на палестинците, струпани в близост до границата му, се опитва, заедно с Катар и САЩ, да посредничи между Израел и "Хамас" за постигане на споразумение за прекратяване на огъня и освобождаване на израелските заложници в замяна на палестински затворници.

Вчера египетският външен министър призова Израел да отвори сухопътните пунктове с Газа, за да пусне повече помощи, припомня Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    5 1 Отговор
    Стига лицемерие! Целият арабски свят си трае, с изключение на хусите. И никой не ги иска палестинците. Египет също не си отваря границите,за да могат алестинците да мигрират, както също и в другите богати арабски държави. Европа как прие милиони ислямски мигранти , а арабските държави затворили границите. Такова диво лицемерие рядко се среща по света.

    Коментиран от #6

  • 2 Бесен язовец

    4 4 Отговор
    Пускайте помпите с водата в тунелите на ГАЗА и приключвайте с ХАМАС.

    Коментиран от #7

  • 3 Хуманист

    4 4 Отговор
    Санкции трябва да има към палестинците и ХАМАС защото ,хората по света видяха кои са убийците и какво направиха. Терористите от ХАМАС на 7-ми октомври 2023г нападнаха Израел. Избиха много невинни хора, изнасилваха жени и момичета, и накрая изпекоха бебе във фурна пред очите на вързаните им родители. За капак отвлякоха 253 заложници в тунелите на ГАЗА, които и до ден днешен стоят вързани в дупките на ГАЗА. В деня на "победата" се вееха хиляди палестински знамена, играха се кючеци, всичи се смеха и радваха на извършените издевателства в кибуците на Израел. Сега, оле-ле, какво стана. Съдът в ХАГА още не е осъдил терористичната групировка ХАМАС, що за справедливост е това?

    Коментиран от #8

  • 4 Фелдмаршал Бърнард Монтгомъри

    4 2 Отговор
    Обръщам внимание за падението на Египет и мълчанието на останалите богати арабски държави. Не ви ли е срам бе? 1.4 милиона палестинци, ваши братя и сестри по вяра, чакат евакуация, а вие държите контролно-пропускателния пункт "Рафах" затворен. Как е възможно това? Европа как прие милиони ислямски мигранти в своите държави? А, Вие приемате само такива хора, като Роналдо и Меси. Богаташи, но не и обикновени хора. Засрамете се, не само да приказвате по световните станции, ами покажете съпричастност към бежанците от Близкият Изток и тези от Палестина. Край с ГАЗА. Там кьорав палестинец повече няма да има. Окончателно този анклав остава на Израел. Нещата стоят така: или Израел или палестинците. Съвместно съжителство не е възможно. Време е всички да го разберат това. От Байдън, Путин и всички останали държавни ръководители. Край с ХАМАС, ще бъде унищожен
  • 5 ЩЩД Стайков

    2 0 Отговор
    СиСи, няма да бъзикаш БайДъно! Я гледай ти!
  • 6 за жалост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    И ние ви търпим вас ционистите детеубийци!
    Един ден и вие ще бъдете подложени на същите условия но които подлагате и убивате в момента. Всичко се връща!
  • 7 айде де

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен язовец":

    Кой чакаш пускай?
    Иди на място и пускай тез помпи бре ако ти стиска?
    Лесна е да пишеш глупости отстрани.
  • 8 тоест видяха един път

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хуманист":

    А вие проззтаццците 40-50 години не виждате как се изтреба един народ!
    Аман от умници и затова никой не ги ще тез детеубийци по света освен вас умниците.

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.