Last news in Fakti

17 Март, 2024 03:50 977 1

Израел: Водим война на много фронтове

  • израел-
  • палестина-
  • газа-
  • херци халеви

Хиляди демонстрираха в Тел Авив и други израелски градове в подкрепа на освобождаването на заложниците, държани от Хамас

Израел: Водим война на много фронтове - 1
Снимка: Епицентър

Израел е във война на много фронтове, каза началникът на генералния щаб Херци Халеви, цитиран от ДПА и БТА. Всяко събитие или инцидент на един от фронтовете може да засегне други региони и да провокира реакция там, каза вчера Халеви по време на посещение при гранични полицаи на Западния бряг. Израелската армия публикува казаното от Халеви едва днес, посочва ДПА.

С оглед на мюсюлманския месец на пост рамазан всички сили за сигурност са особено бдителни, подчерта висшият израелски военен.

В този контекст Халеви спомена Ливан, Сирия, Западния бряг, Газа и „дори по-далеч“. Вниманието на армията и всички други сили трябва да бъде насочено към целия период на рамазан и всички фронтове, подчерта Халеви.

„Тази седмица вече имаше няколко опита за атаки на различни места и предизвикателството е да държим нещата под контрол през целия месец, а и след това, защото нещата не свършват с рамазан, но през този месец работим по-интензивно“, каза Херци Халеви.

Междувременно хиляди хора демонстрираха вчера в Тел Авив и други израелски градове в подкрепа на освобождаването на заложници, държани от палестинското ислямистко движение „Хамас“ и срещу правителството на премиера Бенямин Нетаняху, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Роднини на заложниците, отвлечени в ивицата Газа, поискаха нова сделка за освобождаването им и призоваха правителството да действа бързо. Няколко демонстрации в Тел Авив блокираха централните пътни артерии в крайбрежния метрополис.

На някои от митингите избухнаха хаотични сцени между полиция и демонстранти. На места хората запалиха малки огньове, задействаха димни бомби и скандираха за освобождаването на заложниците. Полицията използва и водни оръдия, за да разпръсне отделни струпвания на хора. На моменти важната магистрала Аялон също беше блокирана.

Роднини на заложниците, отведени в ивицата Газа, обвиняват Бенямин Нетаняху и неговото правителство, че не са направили достатъчно, за да осигурят тяхното освобождаване. „Нашият премиер забрави, че е и министър-председател на 134 заложници“, каза роднина на отвлечен израелец на митинг. "Те нямат повече време, ние нямаме повече време. Направете нещо сега, имаме нужда от вас!"

На други места няколко хиляди души демонстрираха срещу правителството на Нетаняху и призоваха за предсрочни избори. На голям екран пуснаха видео откъс от реч на американския сенатор Чък Шумър, който каза, че вярва, че предсрочните избори са в интерес на Израел. Пред военния щаб в Тел Авив група ветерани от войната поставиха бутафорен танк.

Стотици хора се събраха и пред резиденцията на президента Ицхак Херцог в Йерусалим. Десетки демонстранти блокираха пътища там и, според съобщения в медиите, бяха силово изведени от улиците от полицията.

Същевременно стана ясно, че самолети доставиха по въздух хранителни стоки на блокираните в ивицата Газа палестинци в рамките на съвместна американско-йорданска операция за предоставянето на хуманитарна помощ, се казва в изявление на Централното командване на Съединените щати, цитирано от Ройтерс и БТА.

Спускането на пакети с помощи от два самолета С-130 "Херкулес" - единият на американските военновъздушни сили, а другият на Кралските йордански военновъздушни сили - бе извършено в момент, когато Агенцията на ООН за подпомагане на палестински бежанци (UNRWA), основаната агенция, която работи на територията на анклава, заяви, че всяко трето дете на възраст под две години е с остро недохранване. Агенцията предупреди за предстоящ масов глад.

Централното командване на САЩ нарече въздушните доставки на помощи "част от продължителните усилия" и заяви, че продължава да планира последващи въздушни доставки.

По-голямата част от ивицата Газа е под развалини, а 2,3 милиона палестинци са изправени пред недостиг на храна вече повече от пет месеца. Израел започна въздушна и сухопътна офанзива след нахлуването на бойци от палестинската ислямистка групировка "Хамас" в Израел на 7 октомври, отбелязва Ройтерс.

Съединените щати, основният съюзник на Израел, и други държави призоваха Израел да допусне повече хуманитарна помощ. Израел обвинява агенциите на ООН за бавните доставки, заявявайки, че не поставя ограничения върху притока на помощи.

САЩ започнаха да доставят помощи по въздух на 2 март и планират да открият морски коридор за доставки от Кипър.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 не е лесно

    1 1 Отговор
    Да трепеш деца и жени .... т. е. да ги следиш и убиваш!