Last news in Fakti

22 Януари, 2014 14:23 1 269 0

Едуард Сноудън: Не съм руски шпионин!

  • едуард сноудън-
  • анатолий кучерена-
  • руски-
  • шпионин-
  • пентагона-
  • заплахи

Служители на Пентагона заплашват клиента ми със смърт, твърди адвокатът му Анатолий Кучерена

Едуард Сноудън: Не съм руски шпионин! - 1
Снимка: АП/БТА

Бившият сътрудник на специалните служби на САЩ Едуард Сноудън, който получи временно убежище в Русия, разкритикува изявленията на американски политици, че работи за руското разузнаване. „Тези настойчиви твърдения, че съм руски шпионин, са просто абсурдни“, категоричен е Сноудън в интервю, което по шифровани канали даде от Москва за американското списание „Ню Йоркър“. Според него, със същия успех обвиняващите го конгресмени републиканци биха могли да кажат, че е шпионирал в полза на извънземни и по същия начин тези подозрения биха противоречали на здравия разум.

Едуард Сноудън заявява, че е действал напълно сам, без ничия помощ, още повече пък що са касае за помощ от някое правителство, и изразява увереност, че американците няма да повярват на версията за „руския шпионин“.

Тази версия няма да издържи, защото е явна лъжа, а американският народ е по-умен, отколкото политиците си мислят“, коментира той.

В потвърждение на думите си Сноудън припомня, че преди да долети в Москва се е насочил към Хонконг, а после задълго принудително беше „застопорен“ на летище Шереметиево, където прекара 40 дни в транзитната зона. Според него, това доказва, че в Русия е бил чужд, тъй като с шпионите там се отнасят по-добре.

Сноудън подчертава, че никога не е разглеждал Русия в качеството й на възможно убежище за него. „Аз спрях там като транзитен пътник. Имах билет за пътуване през Хавана, но Държавният департамент реши, че иска да ме види в Москва, и анулира паспорта ми“, казва американецът, цитиран от РИА „Новости“, като добавя, че ако би могъл да се придвижва, без американските власти да му пречат, той би напуснал Русия.

В интервюто Едуард Сноудън отново подчертава, че с действията си е искал да помогне на своята страна, а не да й навреди, и че в изминалите месеци никой в САЩ не е успял убедително да докаже, че разобличенията му са нанесли вреда на националната сигурност. Напротив, отбелязва той, американският президент сам признава, че промените в работата на службите, предприети след неговите разкрития, са били необходими, а започналото им широко обсъждане е направило Америка по-силна. Такъв резултат си струва жертвите: „Ако в крайна сметка се окажа в някоя канавка, но това помогне на страната ми, значи си е струвало“, категоричен е Сноудън.

Изявленията на Сноудън бяха подкрепени и от руския му адвокат Анатолий Кучерена. Той нарече обвиненията в шпионаж в полза на Москва „пълна глупост“ и изтъкна, че американските власти сами са принудили клиента му да иска убежище в Русия. „Мисля, че ако той беше отишъл в Еквадор, както първоначално възнамеряваше, Едуард щеше да бъде обвинен във връзки със спецслужбите на тази страна. Същото би било, ако се беше оказал примерно в Холандия“, предположи Кучерена, цитиран от „Интерфакс“.

Адвокатът му разкри още, че Сноудън се страхува за живота си и се нуждае от по-сигурна защита, съобщи „Дейли Мейл“.

Заплахи за убийство към него са били отправени анонимно от служители на Пентагона и Агенцията за национална сигурност на САЩ. Кучерена се позовава на статия в BuzzFeed, озаглавена „Американски шпиони искат Едуард Сноудън мъртъв“. Материалът цитира служител на Пентагона, който казал: „Иска ми се да му пусна куршум в главата“. Друг източник цитира анализатор на Агенцията за национална сигурност, който заявява: „Ако живеехме в свят без забрани да се убиват американци, аз лично щях да отида и да го убия“.

Адвокатът планира да призове американските власти да обърнат внимание на тези публикации и ще настоява медиите да посочат имената на източниците си. "Смятаме, че американското правителство ще си вземе бележка от подобни изявления. Хората, които правят крайни изказвания, не разкриват самоличността си. Призоваваме ги да свалят маските си. Трябва да знаем кой е този високопоставен служител на АНС, който издава заповеди за това как да бъде елиминиран Сноудън", заяви Анатолий Кучерена.

В петък, 24 януари, Сноудън ще отговаря на въпроси в интеренет по време на онлайн конференция на сайта freesnowden.is. Въпросите към него могат да се публикуват в Туитър с хаштаг #AskSnowden, а на сайта ще се появяват само отговорите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания