Last news in Fakti

23 Март, 2024 21:35 1 186 4

Протест срещу новия закон за сигурността на Хонконг се проведе в Тайван

  • хонконг-
  • закон-
  • тайван-
  • сигурност-
  • демокрация-
  • свобода-
  • доживотен затвор-
  • присъда-
  • свобода на словото-
  • авторитаризъм

Законът заплашва не само жителите на Хонконг, но и чужденците, посещаващи Хонконг

Жителите на Хонконг, пребиваващи в Тайван, днес излязоха на протест срещу „член 23“ от новия закон за сигурността, предупреждавайки, че законът може да засегне не само местни, но и чужди граждани.

Около 50 души, предимно жители на Хонконг, живеещи в Тайван, участваха в протеста, проведен в Тайпе – един от 20пте града по света, където бяха организирани демонстрации срещу новия закон, приет от Законодателния съвет на Хонконг на 19 март, насочен към пет вида престъпления: държавна измяна, въстания и бунт, саботаж, външна намеса и кражба на държавни тайни и шпионаж.

Съгласно „член 23“ от Основния закон, конституцията на Хонконг, лица, осъдени за държавна измяна, въстание и саботаж, могат да получат доживотен затвор, докато тези, признати за виновни за бунт, могат да бъдат осъдени на седем до 10 години затвор, увеличение спрямо предходното двугодишно наказание.

Скай Фунг, генерален секретар на базираната в Тайван Hong Kong Outlanders, посочи, че правителството на Хонконг преди е твърдяло, че нито един жител на Хонконг не се е противопоставял на „член 23“, но реалността е, че стана предизвикателство за жителите на Хонконг да изразят несъгласието си след налагането на Закона за националната сигурност.

На 30 юни 2020 г., след месеци на продемократични протести в Хонконг от средата на 2019 г. до началото на 2020 г., Китай наложи Закона за националната сигурност на Хонконг (ЗНСХ), разглеждащ престъпления като отцепване, подривна дейност, тероризъм и тайно споразумение с чужди сили. В този контекст ревизираният „член 23“ се счита от мнозина за продължение на Закона.

„Ето защо в Тайван, в тази страна на демокрацията и свободата, идваме тук, за да каже, че както хората от Хонконг, така и тайванците са против член 23 от Основния закон“, каза Фунг.

Като един от организаторите на протеста, Фу Тонг описа „член 23“ като „драконовски закон“, поради липсата на ясни граници. „Зависи от решението на правителството на Хонконг – ако те кажат, че сте виновен, значи сте виновен“, добави той.

Той заяви още, че законът крие рискове за чужденците, посещаващи Хонконг – ако чужд гражданин пътува до Хонконг с книга, която критикува правителството, то това много вероятно да бъде счетено за подбуждане към бунт.

Лий Минг-че, тайвански продемократичен активист, който преди това е излежал присъда от пет години затвор в Китай за „подривна дейност“, заяви, че Тайван трябва да подкрепи действията срещу „Член 23“, като Тайван несъмнено ще бъде следващата жертва.

„Това не засяга само Хонконг. Засяга всички, които обичат свободата и демокрацията по света, включително хората от Тайван“, каза Лий.

На пресконференция Хунг Су-хан от Демократическата прогресивна партия каза, че в сравнение със Закона за националната сигурност на Хонконг правният обхват на „член 23“ за обвинения в държавна измяна и опит за подривна дейност е по-широк и двусмислен.

Хунг подчерта, че останалия свят сега наблюдава как „член 23“, който потиска свободата на словото и политическата свобода, ще бъде прилаган от Китайската комунистическа партия и правителството на Хонконг.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Загрижен за свободата

    2 1 Отговор
    Член 23 засяга ли и свободната любов или само демокрацията?
  • 2 дрфтгъхуи

    8 3 Отговор
    Изброените "държавна измяна, въстания и бунт, саботаж, външна намеса и кражба на държавни тайни и шпионаж." са много тежки престъпления и е логично да бъдат наказвани строго... По същество всеки вид предателство спрямо държавата (а всичко горе си е предателство) следва да се наказва като минимум с доживотен затвор без право на замяна... С бонус- да бачкат предателите в урановите мини...
  • 3 007

    2 10 Отговор
    Това е положението в някога свободен Хонг Конг! Такава соцдемокрация чака и Тайван ако комундетата завладеят острова!!!🇧🇬🇰🇷🇯🇵🇺🇲🇬🇧🇪🇺🇧🇬
  • 4 българина

    7 0 Отговор
    сащ мътят водата и там..... ще има трети фронт!