Last news in Fakti

27 Март, 2024 16:35 1 036 37

След атаката в Подмосковието: Русия иска отмяна на забраната за смъртното наказание

  • русия-
  • смъртно наказание-
  • отмяна-
  • забрана-
  • атака-
  • подмосковието-
  • крокус сити хол

Последната смъртна присъда в Русия е изпълнена през 1996 г.

След атаката в Подмосковието: Русия иска отмяна на забраната за смъртното наказание - 1
Снимка: БГНЕС

Руските законодатели настояха за отмяна на забраната за смъртното наказание след нападението миналата седмица в концертната зала в района на Москва, съобщи ТАСС и Фокус.

Говорейки на пленарна сесия на долната камара на руския парламент, Държавната дума, нейният председател Вячеслав Володин заяви, че цялото необходимо законодателство съществува и зависи от Конституционния съд да вземе решение.

"В нашата Конституция и наказателно законодателство никой не е премахвал смъртното наказание. Има решение на Конституционния съд, което налага мораториум върху налагането на такава присъда. Затова няма нужда от никакви референдуми. Решението на Конституционния съд по този въпрос е достатъчно“, подчерта той.

Володин отбеляза, че въпросът е повдигнат поради обществени дискусии, за да се информира обществото каква е текущата ситуация и коя институция е отговорна за вземането на необходимите решения.

"Разбира се, всякакви решения трябва да се вземат с хладнокръвие, след като са пресметнати всички последствия“, подчерта той.

Володин подчерта, че въпросите са включени в дневния ред на пленарното заседание на Държавната дума по искане на ръководителите на фракциите.

Той припомни, че решението за налагане на мораториум върху смъртното наказание е взето от Конституционния съд в изпълнение на международни задължения към Съвета на Европа, като отбеляза, че след като Русия е напуснала организацията, няма пречки да се откаже от него.

Призивите за вдигане на мораториума върху смъртното наказание започнаха, след като най-малко 139 души бяха убити и повече от 180 бяха ранени на 22 март, когато въоръжени мъже откриха огън в Крокус Сити Хол в Красногорск, Московска област.

Следственият комитет съобщи, че е задържал 11 души, включително четирима извършители, в граничния район на Брянск.

Басманният районен съд на Москва късно в неделя обвини четиримата извършители в тероризъм и одобри предварителния им арест до 22 май.

Последната смъртна присъда в Русия е изпълнена през 1996 г. Името на екзекутирания не е официално обявено, но според съобщения в медиите, серийният убиец Сергей Головкин е бил застрелян за брутално измъчване и убийство на 11 момчета между 1986 и 1992 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин

    25 6 Отговор
    Вот Ета правилна!

    Коментиран от #2

  • 2 Специална Военна Опсерация

    11 19 Отговор

    До коментар #1 от "Путин":

    Путин реализира носталгията на руските Z-патриоти по СССР, които гордо пишеха „Можем повторить!”:
    СВО е Афганската война, умножена по 10; Импортозамещението е новата Перестройка; износът на нефт е от времето на Бреженев; износът на газ е от времето на Хрушчов, Сталинският терор чука на врата, а раждаемостта е като от ВСВ, само Ленинската национализация и глад не са осъществени, но нали за това е следващият мандат! Възстановката на Революцията от 1917г. остава за на края: „ Я руский, я иду до конца!” ...

    Коментиран от #4, #33

  • 3 Реалист

    24 8 Отговор
    Смъртното наказание е задължително да се върне
  • 4 Философа

    19 4 Отговор

    До коментар #2 от "Специална Военна Опсерация":

    Само Сталин може да съхрани Америка иначе САЩ изчезват черните, евреите, латиносите ще пречукат белите там.

    Коментиран от #14

  • 5 Стойчо

    21 1 Отговор
    В България не трябва да се връща смъртното наказание! Не за друго, ами кой ще го прилага? Нали виждате какви прокурори си имаме? Какво престъпно правосъдие!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 зевзек

    6 17 Отговор
    каква отмяна, то да се родиш в Русия, си е половин смъртна присъда, на мъжете им е гарантиран живот най много до 60 години, 20 години по малко от другите нормални европейски държави, рускините що драпат така бясно да избягат от там, и да се устроят в нормална държава, Путин не може да отмени себе си, и държавата, която е създал сам в последните 25 години, напразни са тези усилия

    Коментиран от #12, #31

  • 8 като има се дава на много

    4 2 Отговор
    бандити , а като няма не . Но и останалите присъди са бош лаф . условни , наполовина изтърпяни , 1 трета по малки , а и процесите са по 15 години . РФ ще се справя както може . Обратното правосъдие с кратки присъди , по тежки наказания , не е и за бг . бавно и с леки присъди и грешни присъди - то от това кой ли печели . реформите не спират . тенденцията е в ФРГ добри присъди срещу бг гастарбайтери , а в бг лоши присъди към турските нарушители . хахахаха
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Няма начин

    6 11 Отговор
    Дай им на тия средновековни диваци да трепят хора..

    Коментиран от #30

  • 12 Милиарди хора по света

    8 13 Отговор

    До коментар #7 от "зевзек":

    Всяка сутрин се събуждат щастливи че не са се родили руснаци.

    Коментиран от #15

  • 13 и руските

    2 6 Отговор

    До коментар #9 от "Инкогнито":

    подлоги ли?
  • 14 Специална Военна Опсерация

    3 10 Отговор

    До коментар #4 от "Философа":

    Путин се подлага достатъчно на САЩ.
    Особено много го харесват американските индустриалци, производители на оръжие, газ и петрол!
    Изразяват специални благодарности към Путин, заради специалната военна операция-опсерация!

    Коментиран от #18

  • 15 Няколко

    5 9 Отговор

    До коментар #12 от "Милиарди хора по света":

    хиляди у нас не са още разбрали, че са щастливи. Мечтаят си за руско робство. И пишат ли глупости тук, пишат!
  • 16 Горката Русия !

    3 6 Отговор
    Пак ще страдат тия !
    Живеят в немотия,
    пълна тъпотия и всеобща
    простотия !
    Скоро ще джвакат леблебия !
    Кирил Леворуков
  • 17 Мдааа

    3 9 Отговор
    Е сега става ясно кой е организирал тая касапница! И причината е ясна! Както винаги КГБ - са изроди! Мумията използва старите похвати! То какво ли да очакваш от изкуфели надрусани старци!

    Коментиран от #20

  • 18 путлер

    4 8 Отговор

    До коментар #14 от "Специална Военна Опсерация":

    и неговата нещастна русийка са си едно историческо недоразумение.
  • 19 👏👏👏

    10 1 Отговор
    Отдавна трябваше да стане и всички заловени диверсанти извършили престъпление - публичен разтре👍
    Да видим после дали ще има кандидати да правят диверсии и убийства🙄

    Коментиран от #22

  • 20 толкова са

    4 8 Отговор

    До коментар #17 от "Мдааа":

    некадърни КГБ, че нищо оригинално не могат да измислят. Но за размътване на остатъците от мисъл на руснаци, тези глупости вероятно са достатъчни.

    Коментиран от #25

  • 21 Антон

    11 0 Отговор
    Не го възстановявайте смъртното наказание. Това е прекалено нежно за атентаторите. Пращайте ги в трудови колонии отвъд полярния кръг , да живеят гладни, жадни, болни, бити от надзиратели, изнасилвани от затворници, пращайте ги на места където няма адекватна медицинска грижа, няма ток, храненето е 1 път на 3 дни, от кофата която ползват за тоалетна. пълно срутване на личносттаа, физическо и психическо обезличване. И колкото издържат. Това е наказаание, а не куршум в тила, смъртоносна инжекции или задуваше с газ.

    Коментиран от #24

  • 22 идиотите

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "👏👏👏":

    в тези земи нямат край. Разликата е, че най-много са по върховете на управлението. Единствената държава, която се управлява от "топ идиот".
  • 23 От миналото до тези дни....

    3 5 Отговор
    От Русия само лоши новини....
    За тях няма светли бъднини....
    Прометей Огнянов
  • 24 Идиотизмът

    0 9 Отговор

    До коментар #21 от "Антон":

    обаче, не е изкоренен и по нашите земи. Ти си прекрасен пример.

    Коментиран от #28, #35

  • 25 Професора

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "толкова са":

    ЦРУ се подписва с ИД
  • 26 Уса

    4 1 Отговор
    Повечето имигранти на запад са от Украйна и другите бивши съветски републики,но повечето се представят за руснаци.Ще срещнете истински руснак,когато срещнете истински софиянец.На 5000 български имигранти софиянците са около 5-6 човека или две семейства.Всички украинци в сащ мразят Зеленски и това е причината да не се среща с тях,когато идва да проси маскиран на девойка от гетото
  • 27 Тити

    2 6 Отговор
    Путлер трябва да получи Оскар за този атентат
  • 28 Антон

    10 0 Отговор

    До коментар #24 от "Идиотизмът":

    Разбира се че е идиотизъм според либералите! Значи влиза някакъв убива десетки хора, разбива семейства, близки семейства също страдат, човек се срутва като личност, защото детето , което е отглеждал 15 год. е мъртво, съпругата му също, той нито му се създава ново семейство, нито му се работи, нито му се живее..Косвесните жертви от подобни от този атентат в Москва ще бъдат хиляди хора.....И изведнъж ние страдаме защо арестантите са бити, защо не им е предложено кафе, защо държавата не им осигури топла килия, хранене три пъти на ден, тв, библиотека, и спорт на двора. Това би било гавра с паметта на всички загинали в атентати като цяло!
    Дори бих добавил в резултат на предищния ми пост, че би следвало да се филмира изтърпяване на наказанието, да се монитрат най-кофтите моменти, които видеа да бъдат качени на някой сайт. Така че всеки който реши да убива хора за пари в терористични атентати, да зане какво го чака! Тук не визирам ИД, защото техните главорези не убиват за пари и материални ценности, те убиват защото считат че така е правилно, води ги вярата им в това. Така че не биха се стреснали от подобно видео, но виж хора като нас, щес е замислят дал иси струва за 5000 евро да водят подобен живот години наред!
  • 29 Калмук

    0 4 Отговор
    Не разбрах ОТ КОГО иска Русия ?!?!?!?!?!?
  • 30 Факт е

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "Няма начин":

    А как е в най-демократичната държава в света ?
    Не стига, че не е отменена смъртната присъда, но и измислили да я прилагат по особено мъчителен начин.

    Последната присъда беше осъществена наскоро 2 пъти, като всеки път мъчително за осъдения.
    Става въпрос за ЕДНО убийство !
    А в Русия единият от престъпниците не стига че е стрелял в хората, но и допълнително на двамата пострадали се опитал да ги обезглави с нож !
  • 31 Смотльо,

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "зевзек":

    Я провери коя е единствената държава в света в която от 9 милиона е намалила състава си за 20 година с 1/3.Само една е ,друга няма .Жокер ; не е Русия ,не е и Венецуела ,с Б започва .
  • 32 Доста коментари

    4 1 Отговор
    имаше, които искат още такива атаки в Москва, подкрепят действията на укрорайха. После се надявате евроатлантиците да искат да помагат на дечицата в Газа. Как да стане като те се радват на смъртта им? Хубаво, че доста от тях имаха снимки, даже някакви там ги разпространиха.
  • 33 Ха ха ха ха

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Специална Военна Опсерация":

    Като си толкова идеологически подкован/а/о със знания, Хайде да ни разясниш за Сталинския терор. Просветли аудиторията, моля.

    Коментиран от #37

  • 34 Дааааааам

    2 1 Отговор
    Само в независимите, свободни държави има смъртно наказание.
  • 35 Уаууууууу

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Идиотизмът":

    Ако имаш в предвид себе си и останалите жълтопаветковци, де се суетите тука, ДА, НАПЪЛНО СИ ПРАВ.
  • 36 ГЛАВНИЯТ ВЪПРОС Е

    1 0 Отговор
    Защо ФСБ и Путин "ПРОСПАХА" КЛАНЕТО В МОСКВЕ...ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЧЕ БЯХА ПРЕДУПРЕДЕНИ ОТ американците....
  • 37 Специална Военна Опсерация

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Ха ха ха ха":

    По негово време е нямало човек в СССР, който като си легне вечер у дома, да е сигурен, че ще се събуди на сутринта там.
    Познай защо?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания