25 Януари, 2014 12:58 5 214 20

„Ди Велт“: В Израел се появиха писма на Хайнрих Химлер

  • хайнрих химлер-
  • писма-
  • кореспонденция

Хайнрих Химлер беше един от най-влиятелните нацисти в най-близкия вътрешен кръг на диктатора Адолф Хитлер

„Ди Велт“: В Израел се появиха писма на Хайнрих Химлер - 1
Химлер с дъщеря си.

69-години след самоубийството на Хайнрих Химлер негови лични писма и снимки бяха открити в Израел, съобщи германският в. „Ди Велт“.

Те хвърлят нова светлина върху живота и възгледите на един от основните вдъхновители на Холокоста.

Това е особено важно на фона на факта, че Химлер старателно криел личния си живот. Това е в контраст с експанзивната натура на Херман Гьоринг, който парадираше със своя брак с актриса или с Йозеф Гьобелс, чиято жена Магда беше „първата дама“ в Третия райх.

Хайнрих Химлер беше един от най-влиятелните нацисти

в най-близкия вътрешен кръг на диктатора Адолф Хитлер. Той се прочува като безмилостен организатор на Холокоста, ръководител на спечелилите си мрачна слава дивизии Waffen-SS и Гестапо. На съвестта на Хайнрих Химлер тежат концентрационните лагери, където намериха смъртта си милиони хора по времето на Третия райх.

Личната кореспонденция на Химлер е била изгубена в продължение на десетилетия. Но краят на мълчанието се повдига след като на бял свят се повиха стотици частни писма, бележки и снимки на човека, който изигра решаваща роля в масовото изтребване на евреите.

Германското федерално управление на архивите – Бундесархив, потвърди автентичността на документите. „Нямаме основание да се съмняваме за истинността на намерените в Тел Авив документи“, заяви за „Ди Велт“ управителят на институцията Михаел Холман. По този начин най-важната институция за проучване на Третия райх получи нова възможност да изследвания на най-близкото минало.

Много от писмата завършват с "Dein Heini" ("Твой Хайни") или "Euer Pappi" ("твой татко")

и са отговор на писмата на съпругата му Маргарете (Марга). Двамата водят епистоларна кореспонденция от далечната 1927 г. Последното писмо на Химлер е пет седмици преди да се самоубие.

Началните писма между Химлер и съпругата му показват все още живите романтични чувства между двамата, които отстъпват на заден план с издигането на Химлер в йерархията на нацистката партия и Третия райх.

Роден в семейството на учител в Бавария през 1900 г. Химлер мечтае за войнски подвизи по време на Първата световна война. Той не получава възможността да се прояви на фронта. Това не му пречи да компенсира с националистическа риторика по времето на Ваймарската република. Членската карта на Химлер в партията на Хитлер е под номер 42 404. Той участва в Бирения пуч в Мюнхен през 1923 г. След две години партията възстановява своята дейност.

Химлер се присъединява към нейните паравоенни формирования – SS

натоварени с охраната на партийни прояви и разправа с политическите опоненти. Там той получава членска карта N 168. Това не е пречка за амбицията на Химлер. По това време той среща разведената медицинска сестра Маргарете Зийгрот, по баща Боден. Писмата между двамата разкриват възхода на Химлер до заместник-шеф на SS през 1927 г. преди да оглави организацията две години по-късно през 1929 г..

„Ди Велт“ притежава копия от новопоявилия се архив на Химлер. Изданието подготвя специална поредица, която ще осветли новите документи. Кореспонденцията на Химлер е била част от личен архив, съхраняван в банка в Тел Авив. Изследователи предполагат, че писмата са открити и пазени от някой войник, който след рухването на Третия райх обискира резиденцията на Химлер в Германия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 comments

    0 0 Отговор
    ....На всяка САПУНЕРКА {все още и все така}започва да и
    ПОТРОПВА КАПАКА,когато чуе,види или прочете такава
    БЛАГА ВЕСТ...........
    Ех,славни,велики и истински правдиви времена------------

    Коментиран от #4

  • 2 comments

    0 0 Отговор
    Венци,написал си "диктатор"вместо един велик,малък-НО ГОЛЯМ-
    МЪЖ,но честно-в себе си и само за себе си-със сигурност му се
    възхищаваш като ЛИЧНОСТ и като всеки днешен онеправдан
    човек-с надежда се озърташ наоколо и се надяваш,Дай Боже........
    Не те упрекваме,разбира се,защото не си длъжен да споделяш
    ВСИЧКО С ВСЕКИ,още повече-от мястото,където си....
    И ВСЕ ПОВЕЧЕ СТАВА-МЕ ХОРАТА,КОИТО ИСКАТ ТОВА И МИСЛЯТ
    ТАКА!

    Коментиран от #3

  • 3 Венцислав Михайлов

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "comments":

    В казармата ме учеха, че добрият войник е живият войник. Не мога да се възхищавам от един диктатор, който почерни милиони майки. Милиони разбити мечти.... Смятам, че един мъж е голям, когато е помогнал на "братята си по оръжие" да са живи, а не да си играе от бункера... Писмата на Химлер трябва да се изследват. Нацизмът е престъпление, долно, мръсно, страхливо.... както да пишеш анонимно във форумите....
  • 4 Венцислав Михайлов

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "comments":

    Прекаляваш и ще разбереш колко прекаляваш.....
  • 5 Geti

    2 1 Отговор
    До тук добре,обаче около този Холокост така вони,че вече се не трае.Матиматически е доказано че,е невъзможно избиването(изгарянето) на толкова много евреи в концентрационните лагери.Нито пък има масови гробове с такава посочена цифра от самите евреи(обществени данни няма). Холокоста си е чиста пропаганда и лъжа, проблема е, че за да разбереш поне частично истината ти трябва доста мозък и прозорлив ум, който минава през дебелите стени, наречени медии.Ето едни от доказателствата в интернет: ЖЕРТВИ НА ЦИОН | ANONYMOUS BULGARIA
  • 6 ннннн

    0 0 Отговор
    Към Geti and comments: Не съм евреин и не познавам евреи за да ги мразя или пък обичам. Но нито един народ не заслужава да се отнасят с него с такава жестокост. Не мога да разбера как все още има хора, които като вас могат да оправдаят това, което Хитлер е направил. А Холокост е имало. Познавам човек чийто дядо е бил в лагер и той ми е разказал накратко, това което дядо му е разказал. Оцелял е само защото не е бил евреин, а руснак и властите в лагера са бързали да приключат с евреите и после да се заемат с руснаците, но просто не им стигнало времето.
    А такива, които мислят като вас са просто пъзльовци, които се надяват друг да им свърши работата, но дори и вас не бих определил като "нисши същества", понеже все пак сте хора. За съжаление...
  • 7 Zari

    0 0 Отговор
    Големи нацисти има тук,ама утре ако почнат да изнасилват сестрите ви и да убиват родителите ви,само защото са малко по-мургави/примерно/ -друга песен ще запеете.

    Коментиран от #14

  • 8 Geti

    2 0 Отговор
    Един забравен цитат: Веднага след края на Войната еврейската пропагандна машина,чрез двете си изчадия-Комунизма и Демокрацията, започва съзнателно и целенасочено да изкривява същността на националсоциализма и личността на Хитлер.Така се оформят два типа митологични образи.Комунистите показват Хитлер като маниакален убиец,жаден за власт човек,целящ да пороби света,зъл гений,който използва гигантската си мощ за разрушения и убийства.Придават му се свръхчовешки способности с цел да се възвеличае подвига на червената армия и лично на генералисимус Сталин. Демократите,изхождайки от собствените си слабости, го описват като психически неуравновесен,истерик,психопат,с треперещи ръце,сексуално извратен, импотентен, дори хомосексуалист.Понастоящем тези две представи са обединени и така се оформя съвременната Лъжа.Днес името на Хитлер предизвиква у различните хора различни асоциации.Най-плиткоумните знаят само едно-Хитлер е луд.Някои от тях изобщо не познават историята, не знаят дори кой е Хитлер.Това обаче не им пречи да знаят, че е луд.Впрочем те рядко тормозят крехкото си съзнание с такива сложни, пък и никому ненужни въпроси.При хората от следващото стъпало на интелектуалната стълбица възниква вече и въпросът с евреите.Хитлер е лош-избивал е евреите.А защо ги е избивал? Защото е лош. Това е тяхната логика.Така наречените средно интелигентни граждани намесват и ценности като хуманността, човеколюбието, някои са чели нещо повече за газови камери и т.н.Хитлер е у
  • 9 Geti

    2 0 Отговор
    Хитлер е убиец-казват те и не осъзнават, че така жестоко се самоoбиждат.Хитлер е убил 6 милиона евреи(по еврейски данни,независими няма!),а Сталин-20 милиона руснаци.Да,но сега Хитлер е олицетворение на злото а Сталин-историческа личност от средата на 20-ти век.Защо ли?Може би който убива евреи е убиец, а който убива руснаци,германци и т.н. е политик,държавник.Между другото Бухенвалд и Освиенцим са като увеселителни паркове в сравнение с архипелага ГУЛАГ.По интелигентните вече могат дълго да говорят за демократичните ценности,за липсата на разлика между комунизма и нацизма, за правото на съществуване на всеки народ,за толерантност,търпимост.....Те точно това и правят-заливат ни чрез вестниците, телевизията и радиостанциите с тази помия.Средностатистическия Българин няма и представа какво е това антисемитизъм, но знае, че това е най-лошото нещо на света. Излиза един "политик" по телевизията и заявява-"Ние (те!) ще се борим безмилостно с всички прояви на антисемитизъм и ксенофобия."А гражданина пред екрана очаква борба с бедността,безработицата,корупцията."Какво ли е това нещо-мисли си гражданина-което е по-лошо от глада и мизерията, та първо с него ще се борим, сигурно е нещо страшно"Тази категория хора искрено вярва в това, което пише и говори, затова го прави толкова убедено.Последната група-тази на най-интелигентните, е наясно как стоят нещата, но има интерес останалите групи под нея да продължат да мислят по този начин.А Хитлер си е Хитлер.Каквото и да
  • 10 Geti

    1 0 Отговор
    Каквото и да се говори за него.Името му няма лесно да се забрави.Защото делото му е толкова голямо, че не може да бъде засипано с кал, колкото и усърдни да за противниците му.А кой знае-може един ден тези лъжи да бъдат разобличени.И тогава да разберем в какво време сме живели.Да разберем, че светлите идеали на демокрацията не са толкова светли и не са никакви идеали-това е най-тъмната и страшна тирания!
  • 11 comments

    1 0 Отговор
    БЛАГОДАРЯ,Geti-и не толкова за съпричастността ти, а за
    СМЕЛОСТТА ДА КАЗВАШ ИСТИНАТА И ДА РАЗОБЛИЧАВАШ ЕДНА
    МНОГОГОДИШНА,УМИШЛЕНА И ЦЕЛЕНАСОЧЕНА ЛЪЖА!
    Благодаря-+
  • 12 comments

    0 0 Отговор
    Така е и наистина е вярно,Zari-част от хората тук,които поставят
    интересите на Родината над свойте лични,които милеят за нея и са
    готови да дадат всичко за и на нея-включително И ЖИВОТА СИ-
    СА НАИСТИНА,ГОЛЕМИ И ИСТИНСКИ НАЦИСТИ!
    И не само тук,а навсякъде по света......
    Но-нормално е-така мислят всички с промит мозък и съзнание,
    всички-които НЯМАТ СВОЕ ЛИЧНО МНЕНИЕ,а доброволно-робски
    и послушно са приели онова чуждото,удобно на някого......
  • 13 pafch0

    1 0 Отговор
    Евала Geti.

    Всеки лидер, всяка идея си има своите дупки. Краха на нацизма като идеология и политическа сила е имперското и териториално-експанзивната идея на Хитлер.

    Все пак... велик човек с велики идеи оставил своя отпечатък в историята.

    Хитлер го оплюват и го заклеймяват като "лош човек" , "изрод" и прочие защото всички негови дела добри или зли се противопоставят на идеите и реториката на най-големия бич на модерния свят. Америка, Англия и Русия. Затова 90% от световното население е с промит мозък .
  • 14 comments

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Zari":

    Извинявам се-само да допълня мисълта си до Zari за това,че
    нацисти има по цял свят-като онези червеноармейци някога,
    които като не можеха да спрат немските танкове с винтовките си
    и със сабите и кавалерията на Будьони,лягаха пред и под тях с
    връзка гранати под себе си!
    Това,тази саможертва,любезни,те също са го правили В ИМЕТО НА
    РОДИНАТА,В ИМЕТО НА НАЦИЯТА И ЗА НЕЯ СА ДАВАЛИ ЖИВОТА СИ!
    Те,като истински родолюбци и патриоти-СЪЩО ЛИ СА НАЦИСТИ??
    Мога да продължа още много така нататък,но и само отговора
    на този ми въпрос ще е достатъчен.
    Какво и как би ми отговорил,драги Zari??!!....
  • 15 Монго

    0 0 Отговор
    Тукааа..., някои не са си взели хапчетатааа...
  • 16 comments

    0 0 Отговор
    Така е,за жалост,№15-някои изхождат в мнението си за другите
    ОТ СЕБЕ СИ!

    Коментиран от #17

  • 17 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "comments":

    Не възнамерявам да влизам в полемика, нито за националсоциализЪма, нито за комунизЪма...
  • 18 comments

    0 0 Отговор
    Правилно и не трябва,№17,защото единственото,което ги отличава
    е това,че болшевизмо-комунизма има на сметката си няколко пъти
    повече жертви в конц-лагерите ГУЛАГ ,отколкото всички такива на
    националсоциализма!
    Ама злият враг е Адолф,а Джугашвили е "бащицата на народите",
    нали?!
    Всъщност-прав си и за това че няма смисъл от нашият спор или
    най-често от това,че напразно се ругаем и обиждаме тук!
    Факта,че някой ни е дал думата тук,съвсем не означава,че го е
    направил от уважение и любов към нас-единственото вярно нещо
    е с тази си изява тук съвсем сигурно обслужваме нечии не съвсем
    чисти помисли,според мен,а ти какво мислиш?

    Коментиран от #19

  • 19 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "comments":

    Напърно си прав.
  • 20 comments

    0 0 Отговор
    Приятно ми е и се радвам,че правилно ме разбра!
    ОК+