Last news in Fakti

2 Април, 2024 06:23 1 665 8

Чуждестранни хуманитарни работници са убити при израелска бомбардировка в Газа

  • газа-
  • израел-
  • удар

"Световна централна кухня" доставя хранителни помощи и готови ястия за хора в нужда

Най-малко петима служители на неправителствената организация "Световна централна кухня" (World Central Kitchen), сред които и чужденци, са били убити при израелски въздушен удар в Газа, съобщи медийната служба на управляваното от "Хамас" правителство на Газа, цитирана от "Ройтерс".

Сред загиналите при удара в Деир ал Бала в централната част на Газа са граждани на Полша, Австралия и Великобритания, както и един палестинец, заяви говорител на медийната служба.

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) казаха, че провеждат задълбочена проверка на най-високо ниво, за да разберат обстоятелствата на "този трагичен инцидент". "ЦАХАЛ полага големи усилия, за да даде възможност за безопасна доставка на хуманитарна помощ, и работи в тясно сътрудничество със "Световна централна кухня" в техните жизненоважни усилия за осигуряване на храна и хуманитарна помощ за населението на Газа", се казва в изявление на военните.

"Запознати сме със съобщенията, че членове на екипа на "Световна централна кухня" са били убити при атака на ЦАХАЛ, докато са работили в подкрепа на хуманитарните ни усилия за доставка на храна в Газа", написа организацията в своя публикация в "Екс". "Това е трагедия. Работниците, предоставящи хуманитарна помощ, и цивилните граждани НИКОГА не трябва да бъдат мишена. НИКОГА", се добавя в съобщението.

"Световна централна кухня" доставя хранителни помощи и готови ястия за хора в нужда, посочва "Ройтерс". Миналия месец тя съобщи, че за 175 дни е сервирала повече от 42 милиона ястия в Газа.

Испанският готвач шеф Хосе Андрес основава "Световна централна кухня" през 2010 г., като изпраща готвачи и храна в Хаити след земетресението. Оттогава организацията доставя храна на общности, засегнати от природни бедствия, бежанци на границата на САЩ, здравни работници по време на пандемията от ковид, както и на хора в конфликтите в Украйна и Газа.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Име

    4 4 Отговор
    Спрете войната в един момент.

    Не знам дали вече не е излишна работата.
  • 3 Поне месец

    13 2 Отговор
    Ако тия петимата бяха убити в Украйна щеше да има хиенски вой от либерастници поне един месец.
  • 4 дядото

    13 3 Отговор
    време е арабските държави да проумеят че има само един начин- този чиф утски гнойник трябва да бъде изрязан.докато позволяват запада да ги разединява,израел ще прави каквото си поиска,вкл.физическото унищожаване на един народ.а аз съжалявам,че бащите и дедите и са спасявали евреи.

    Коментиран от #6

  • 5 Изолатора

    4 1 Отговор
    Само изолация и санкции за терористите и3сраелски. То бива нечовешко отношение, ама тия се изпон@ср@ха. Дано омра3ата която се надига по света срещу тях ги погуби.

    Коментиран от #7

  • 6 не скимти леш

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "дядото":

    ще те вивиксират
  • 7 лапкай

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Изолатора":

    и ся потапкай
  • 8 Деси флашката

    1 0 Отговор
    Щом Израел го управлява подсъдимия Биби и ония ортодоксални евреи с масурите, спукана им е работата. Те предизвикват периодично с лудостта си околните народи и за това 2000 години нямаха държава и правеха революции в други държави за разрушаването им.