30 Януари, 2014 15:26 2 183 1

Тежката зима предизвика извънредно положение в няколко американски щата

  • сащ-
  • криза-
  • зима

12 души са загинали в следствие на снежна буря, връхлетяла САЩ във вторник

Тежката зима предизвика извънредно положение в няколко американски щата - 1
Снимка: БТА

Кризисно положение бе обявено в няколко от южните щати на Америка, вследствие на връхлетялата ги снежна виелица, съобщава Би Би Си.

Заради кризисното положение причинено от лютата зима, военните бяха включени в акция, по спасяване на блокирали в снега автомобили. По последни данни студът е коствал живота на поне 12 души.

Кризисната ситуация по американските пътища бе причинена от натрупването на снежна покривка от едва 7.6 см. Оказва се, че много от южните американски градове не разполагат дори с достатъчно снегорини, за да могат да почистват пътните артерии. Местните власти вече получиха редица критики, относно лошата си подготовка, въпреки множеството предупреждения за наближаващата снежна буря.

Хиляди ученици от Джорджия и Алабама са прекарали нощта на вторник в училищата си или са били блокирани  на магистралата, докато са пътували към домовете си с училищните автобуси. Губернаторът на Джорджия - Натан Дийл вече обяви, че още в сряда учениците са били ескортирани по домовете си.

Снежната буря е сварила по пътища множество шофьори, които са били принудени да изоставят заседналите си в снега автомобили и да потърсят подслон в намиращите се в близост църкви или пожарни.

Улиците в Атланта са били в толкова лошо състояние, че се е наложило полицай да спасява бебе от заседнала кола, откарвайки го с моторна шейна до закрито място. Дийл вече заяви, че националната гвардия е изпратила военни джипове, които трябва да се погрижат за безопасното преминаване на училищните автобуси по пътищата и доставянето на продоволствия.

Планинският патрул в Южна Каролина докладва, че тежкото време е предизвикало повече от 800 пътни инцидента.  Няколко души са загинали в следствие на тежките климатични обстоятелства, включително петима в Алабама, един в Атланта и двама в Северна Каролина. Четирима души са загинали вследствие на пожар в каравана в Мисисипи, причина за който е бил дефектен нагревател.

Затворилото във вторник летище в Ню Орлианс отвори врати във вечерните часове на сряда, предоставяйки ограничени услуги. 1700 полета в рамките на американска територия бяха преустановени.

Поредна студена вълна обхвана САЩ в сряда, като температурите паднаха до – 34 градуса по Целзий. Тежкото време предизвика организирането на помощни групи, осигуряващи подслон на множество шофьори, закъсали по пътищата.

Към момента властите в Атланта са изправени пред сериозно обществено недоволство, поради лошата подготовка за придошлата буря. Кметът на града - Касим Рийд и Натан Дийл вече се извиниха публично, за тежката пътна обстановка, причинена от лошото време.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 comments

    0 0 Отговор
    ....Без да съм пророк или ясновидец-знам къде ще е следващият
    природен климатичен катаклизъм-не знам само кога точно,
    това зависи от едни много учени хора............