Last news in Fakti

15 Април, 2024 04:17 830 13

Тел Авив: Прехванахме 99% от иранските дронове и ракети

  • иран-
  • израел

320 безпилотни летателни апарати и ракети са участвали в нападението

Тел Авив: Прехванахме 99% от иранските дронове и ракети - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) представиха първите статистически данни от вчерашната атака на Иран и заявиха, че са били прехванати 99% от повечето от 320 безпилотни летателни апарати и ракети, изстреляни от Иран, предаде израелската новинарска агенция ТПС, цитирана от БТА.

"Това е много важно стратегическо постижение", заяви говорителят на ЦАХАЛ контраадмирал Даниел Хагари.

Коментирайки цифрите, Хагари заяви, че нито едно нападателно средство от около 170-те безпилотни летателни апарата и 30-те крилати ракети не е навлязъл в израелското въздушно пространство.

Повечето от безпилотните летателни апарати са били свалени от американски, британски и йордански сили. Хагари каза, че френски самолети също са помогнали на Израел да се защити, но че няма непосредствена информация дали те са прехванали дронове или ракети. Израелски изтребители са свалили няколко крилати ракети.

Въпреки това, "От над 120 балистични ракети само няколко паднаха на израелска територия. Те паднаха в базата на военновъздушните сили в Неватим. Базата функционира и продължава да изпълнява задачите си". Военните разпространиха кадри на излитащи и кацащи самолети в базата край Беер-Шева.

Многопластовата противовъздушна отбрана на Израел включва системата "Ароу-3" (Arrow-3), която е способна да прехваща ракети в Космоса. Тя извърши първото си прехващане, когато свали балистична ракета на хусите през октомври. Възможно е това да е бил първият случай на сваляне на ракета извън земната атмосфера, но Израел не е потвърдил това.

Германия е в процес на купуване на "Ароу-3", което представлява първата продажба на системата на друга страна.

В Йерусалим, Северен Израел и Негев прозвучаха сирени, които накараха израелците да се скрият в безопасни помещения. Тъй като балистичните ракети се прехващат на по-голяма височина, останките им могат да паднат на по-широка територия, заявиха от ЦАХАЛ, обяснявайки широкото разпространение на тревогата.

Иран се закани да отмъсти за въздушния удар по комплекса на посолството му в Дамаск на 1 април. При удара бяха убити командирът на Силите "Кудс" на Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР) бригаден генерал Мохамед Реза Сахеди и седем други офицери от КГИР.

Смята се, че за атаката е отговорен Израел, въпреки че Йерусалим така и не потвърди това.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гориил

    15 4 Отговор

    До коментар #2 от "Асдф":

    За съжаление нито едно ниво на израелската отбрана не отговаряше на декларираните тактико-технически характеристики.Руски технически експерти и инженери следят отблизо работата му.
  • 4 КОТарАК

    13 3 Отговор
    Тия лъжат повече от кли4ко 😂
    За това ли се трият видеата от ударите на ракетите по израелска територия, от всички социални медии???
    Само, че над телеграм запада няма власт и там всичко се вижда!
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "Асдф":

    тия железни куполи нещо са се оказали дървени бухаааааа
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 дедо Герчо

    5 5 Отговор
    РУСКАТА ПВО Е 95.4%,НАЙ-ЕФЕКТИВНАТА В СВЕТА.ОКАЗА СЕ,ЧЕ ИЗРАЕЛСКАТА Е 99,А АМЕРИКАНСКАТА Е 110...ХЪХЪХЪ...

    Коментиран от #9

  • 8 Верно ли има само едно

    0 0 Отговор
    Ранено момиче......купола излезе....железен
  • 9 Стига бе

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "дедо Герчо":

    Затова ли дронове на Украйна палят руски рафинерии на 500км вътре в русия.
  • 10 Българин 1

    4 3 Отговор
    Прихващането на Израел струва 4 милиарда евро!!!!

    Коментиран от #11, #13

  • 11 Стига бе

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Българин 1":

    Изстреляни 200 ракети от Израел не са 4 милиарда евро
  • 12 Мишел

    0 2 Отговор
    Западни медии твърдят, че прииранската ракетна атака десетки и десетки ракети са паднали в израелските бази и обекти. Няма поражения, защото ракетите не са били с бойни глави, а с макети на бойни глави.
    Така Иран демонстрира нагледно, че е състояние да унищожи каквото пожелае в Израел. Има и мнения, че така Иран е демонстрирал, че притежават вече ядрени оръжия.
    Ако Израел не отговори сериозно на тази атака, посланието на Иран е правилно разбрано.
  • 13 Една ПВО

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Българин 1":

    ракета струва 100к$ до 1млн$, а са изстреляни около 200бр. Шахидските дронове(170бр.) ги бият с тежки картечници и леки оръдия. От друга страна балистична ракета която отива от Иран до Израел(над 120бр.) е с цена поне 1млн$, а крилатите(30бр.) поне 4млн$ броя. Смятай сега.