Last news in Fakti

15 Април, 2024 04:26 1 038 3

Тел Авив настоява КГИР да бъде обявен за терористична организация

  • израел-
  • иран

Израел ще наложи "болезнени санкции" на Иран, включително в сферата на разработването на ракети

Израелското външно министерство заяви, че един от незабавните отговори на иранските атаки с дронове и ракети срещу Израел трябва да бъде обявяването на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция (КГИР), който извърши атаките, за терористична организация, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В публикувано изявление на говорителя на министерството на външните работи Лиор Хаят се казва, че Израел също така ще наложи "болезнени санкции" на Иран, включително в сферата на разработването на ракети.

Иранската атака е била съпроводена от други терористични атаки от страна на иракски военни групировки, хусите в Йемен и "Хизбула" в Ливан, заяви Хаят. Според него иранската атака доказва това, което Израел твърди от години – че Иран е най-голямата заплаха за регионалната стабилност и източникът на терористичните атаки в региона.

КГИР е елита на въоръжените сили на Иран и мисията му е да защитава държавната идеология, и преди всичко да предотвратява преврати, посочва ДПА. Подразделението все по-често е подложено на критики заради участието си в репресивни мерки в страната.

В ЕС има правни пречки КГИР да бъде поставен в списъка с терористичните организации и някои експерти твърдят, че за да се случи това е необходимо съдебно решение от страна членка.

Срещу КГИР също така са наложени санкции и Иран заплашва да предприеме контрамерки. Била е споменавана възможността за задържане на чуждестранни петролни танкери в Персийския залив или дори за блокиране на Ормузкия проток, който го свързва с Оманския залив.

Това е един от най-важните морски маршрути в света, по който преминават много петролни доставки, отбелязва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    15 2 Отговор
    По-скоро еврейският режим е терористична организация. Доказано с годините, а и потвърдено през последните 6 месеца.
  • 2 Хикс

    2 0 Отговор
    Защо никой от големите разбирачи по БТВ и НОВА не коментират атаката на Израел срещу ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ОБЕКТ ?????? КЪДЕ ИЗЧЕЗНА МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО ?????
  • 3 Тези идиоти

    0 0 Отговор
    Хептен се помислиха за нещо .....
    Кои сте вие че ще казвате кой е терорист като вие го доказахте последните месеци на света какво представлява тероризма и кои са истинските терористи с начело САЩ.
    Как може да се подигравате с нормалните хора?