Last news in Fakti

18 Април, 2024 22:52 1 996 87

Колко близо е Техеран до ядрените оръжия?

  • иран-
  • израел-
  • ядрено оръжие-
  • аятолах али хаменей

Иран отрича някога да е имал програма за ядрени оръжия, въпреки че върховният лидер Али Хаменей каза, че ако искаме, световните лидери не биха могли да ни спрат

Колко близо е Техеран до ядрените оръжия? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Тъй като ядрената сделка от 2015 г. между Иран и великите сили се разпадна през годините, Техеран разшири и ускори ядрената си програма, намалявайки времето, което ще му е необходимо за изграждане на ядрена бомба, ако реши, въпреки че отрича да има такива намерения.

Високопоставен командир на Иранската революционна гвардия каза в четвъртък, че Иран може да преразгледа своята "ядрена доктрина" на фона на израелските заплахи. Въпреки че не беше ясно какво точно има предвид, а този термин обикновено се отнася до страни, които, за разлика от Иран, имат ядрени оръжия, представяме анализ на Ройтерс по въпроса.

Рухване на ядрената сделка

Споразумението от 2015 г. въведе строги ограничения върху ядрените дейности на Иран в замяна на премахването на международните санкции срещу Техеран. То намали запасите на Иран от обогатен уран, оставяйки го само с малко количество, обогатено до 3,67% чистота, далеч от приблизително 90% чистота, която е оръжейна степен.

По това време Съединените щати казаха, че основната цел е да се увеличи времето, необходимо на Иран, за да произведе достатъчно материал за ядрена бомба - най-голямото отделно препятствие в оръжейна програма - до поне една година.

През 2018 г. тогавашният президент Доналд Тръмп изтегли Съединените щати от сделката, налагайки отново санкции на Техеран, които намалиха продажбите на петрол и удариха икономиката му. През 2019 г. Иран започна да нарушава ограниченията върху ядрените си дейности и след това ги надхвърли.

Сега Ислямската република е нарушила всички ключови ограничения на сделката, включително къде, с какви машини и до какво ниво може да обогатява уран, както и колко материал може да складира.

Нейните запаси от обогатен уран, които бяха ограничени до 202,8 кг по силата на сделката, възлизаха на 5,5 тона през февруари, според последния тримесечен доклад на ядрения надзорен орган на ООН, който инспектира заводите за обогатяване на Иран.

Сега Иран обогатява уран до 60% чистота и има достатъчно материал, обогатен до това ниво, ако бъде допълнително обогатен, за две ядрени оръжия, според теоретичното определение на Международната агенция за атомна енергия.

Това означава, че така нареченото "време за пробив" на Иран - времето, което ще му е необходимо, за да произведе достатъчно оръжеен уран за ядрена бомба - е близо до нула, вероятно въпрос на седмици или дни.

МААЕ инспектира декларираните от Иран обекти за обогатяване: надземно предприятие и по-голямо, подземно в неговия комплекс в Натанц и друго, скрито в планината във Фордо.

В резултат на това, че Иран престана да изпълнява елементи от сделката, МААЕ вече не може напълно да наблюдава производството и запасите на Иран от центрофуги - машини, които обогатяват уран, и вече не може да извършва внезапни инспекции. Това предизвика спекулации дали Иран може да е създал таен обект за обогатяване, но няма конкретни индикации за такъв.

Превръщането на урана в оръжие

Освен обогатяването на уран, стои въпросът колко време ще отнеме на Иран да произведе останалата част от ядрено оръжие и потенциално да го направи достатъчно малко, за да го постави в средство за доставка като балистична ракета, ако реши. Това е много по-трудно да се прецени, тъй като не е толкова ясно колко познания има Иран.

Американските разузнавателни агенции и МААЕ смятат, че Иран е имал координирана програма за ядрени оръжия, която е спрял през 2003 г. Той е работил върху аспекти на въоръжаването и някои работи са продължили до 2009 г., установи МААЕ в доклад от 2015 г.

Иран отрича някога да е имал програма за ядрени оръжия, въпреки че върховният лидер Али Хаменей каза, че "ако искаме, световните лидери не биха могли да ни спрат".

Оценките за това колко време ще е необходимо на Иран за създаване на работещо ядрено оръжие обикновено варират между месеци и около година.

През март 2023 г. висшият ръководителят на Комитета на началник-щабовете на САЩ по това време, генерал Марк Мили, свидетелства пред Конгреса, че създаването на оръжие ще отнеме на Иран няколко месеца, въпреки че не каза на какво се основава тази оценка.

В тримесечен доклад през февруари тази година МААЕ каза: "Публичните изявления, направени в Иран относно техническите му възможности за производство на ядрени оръжия, само увеличават опасенията на генералния директор относно коректността и пълнотата на декларациите за гаранции на Иран."

Дипломатите казаха, че тези изявления включват телевизионно интервю на бившия ирански ядрен ръководител Али Акбар Салехи, в което той оприличи производството на ядрено оръжие с построяването на кола и каза, че Иран знае как да направи необходимите части.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Костадин Костадинов

    6 13 Отговор
    Зависи га ши ги гръмнат с такива
  • 2 Мими Кучева

    17 3 Отговор
    Вече ИМАТ!😎🤡😎
  • 3 ха ха хааа

    7 13 Отговор
    Пустите московци , вече са иранци... Колхознята сега ше прегрее .. 🤭😁
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Сатана Z

    16 2 Отговор
    САЩ дадоха на Иран оръжейни технологии и ги насърчаваше в разработките на ЯО смятайки да ги използва като тояга в региона срещу СА ,Ирак, Турция,Израел ,ама аятоласите решиха,че ще ги ползват за мирни цели
  • 6 Хохо Бохо

    11 2 Отговор
    Кого плашите с тези ядрени оръжия?
    Ако ги използвате, победител НЯМА ДА ИМА.

    Т.е., вие, които имате ядрени оръжия, НЯМА ДА ПОБЕДИТЕ...

    Коментиран от #27, #47

  • 7 Я сега, като

    16 1 Отговор
    Знаете толкова много, ни кажете и какво е казала и Голда Мейр! Не ви изнася, а? Е, аз ще го кажа!
    Попитана едно време, дали Израел има ядрено оръжие, тя отговорила: “Няма, но ако се наложи, ще го използва”!
    Значи, израел може, а Иран - не, а?

    Коментиран от #14

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Сатана Z

    4 17 Отговор
    Същите клошари като блатните са аятоласите примитивни, само гладните копейки им завиждат и коленчат!
  • 10 Хохо Бохо

    5 12 Отговор
    Само от млатене разбират алкашите и съдраните им раби.

    Коментиран от #20

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Равин

    12 3 Отговор

    До коментар #8 от "Отец Дионисий":

    Господ да накаже дрогирания агресор и продажните шекели с децата им бавноразвиващи и гладни!

    Коментиран от #17

  • 13 Иванушка🇺🇲

    7 17 Отговор
    Арабухите надигнаха глава срещу Щатите защото руското джудже им помага и ги залъгва че са голяма сила. Иран знаят че само за часове американците ще ги заличат от земята. Подлото руско джудже използва арабите за да разпали световна война. Израел показаха каква мощ имат и няма да допуснат арабите да ги плашат с ядрени бомби.

    Коментиран от #16

  • 14 Прав си!

    5 15 Отговор

    До коментар #7 от "Я сега, като":

    иран не може! Не трябваше евреите да дадат това оръжие на северните блатни варвари, които днесв си позволяват да тровят живота на храбрите украинци. Това злобно путлерско племе си прилича по нарав са аятоласите.

    Коментиран от #41, #44, #65

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 По нескопосаните

    2 4 Отговор

    До коментар #12 от "Равин":

    ти приказки, разбирам, че ръката ти се управлява от дрогата, а разумът ти е замъглен. Ако имаш нужда от помощ, обади ми се! Ще те закопая!

    Коментиран от #29

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Аз пък

    1 8 Отговор

    До коментар #10 от "Хохо Бохо":

    си мисля, че и от това не разбират, защото в този момент се преселват при Кобзон.

    Коментиран от #24

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 СССР

    4 17 Отговор
    Вече са оформени двата фронта които ще влязат в кървава трета световна. Това са Русия Иран Китай и Сев. Корея от една страна и Свободния свят от друга. НАТО и ЕС. Нецивилизования свят на арабите и азиатците срещу световната цивилизация. Основен виновник и подпалвач на войната е побъркания нацист Путин. В момента е подготвил провокация срещу страна от НАТО.
  • 23 За руско-иранска

    2 10 Отговор

    До коментар #21 от "Хохо Бохо":

    скрап не си струва да си хабиш пластмасата, дори, но ако е необходимо, ще им покажем от къде изгрява слънцето.

    Коментиран от #25

  • 24 Мдаа

    10 0 Отговор

    До коментар #20 от "Аз пък":

    Кухо мислителче, укрохазарите къде се възнасят, при Бандера или Петлюра :-)

    Коментиран от #30

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Да м...ршо

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "По нескопосаните":

    имам нужда от помощ, ела да ти сменя пола, но този път ще е без упойка, след това като ми писне да ти слушам квиченето, аз ще те закопая...

    Коментиран от #35

  • 30 Сега

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "Мдаа":

    не усете ли един укро-хазарски по празното кълбо над раменете ти?

    Коментиран от #39

  • 31 Цеков

    8 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гробар":

    Господ да те убие нацист !
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ЗОРО

    9 0 Отговор
    Исрел е цирей!

    Коментиран от #36

  • 35 Благодаря,

    1 7 Отговор

    До коментар #29 от "Да м...ршо":

    нямам нужда от помощ, дадена от примитивни, неграмотни и злобни копейки. Варварите ги намирисвам от далеч и се отнасям с тях, като са путлерки.

    Коментиран от #42

  • 36 На задните

    0 4 Отговор

    До коментар #34 от "ЗОРО":

    ти части!

    Коментиран от #40

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Пъдар

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гробар":

    Зарови си раzлопания rъz, че замириса на м ...рша.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Леле, какъв

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Прав си!":

    Умник и смелчага си! И как искам само, да се изправим очи в очи! Да ти изкажа почитанието си, де…
  • 42 Няма нужда

    4 1 Отговор

    До коментар #35 от "Благодаря,":

    Отивай си при афроамериканците тогава, куха злобна жидоподлого!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Зеленски

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Прав си!":

    А на крадливите евреи кой им го даде бе пукъл?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Наркос

    7 0 Отговор
    Какви ги бълнувате пак. Иран вече замени дронове за ядрени глави, уран и технологии. Също като СК. За това Сащ и Израел не смеят да отвърнат на атаките и ще прибягват до санкции.
  • 47 Наркос

    0 3 Отговор

    До коментар #6 от "Хохо Бохо":

    Япония как падна и никой не каза гък, не лежи на тая страна

    Коментиран от #50, #54

  • 48 Колко да е близо ?

    0 4 Отговор
    Колко русия до Москвич .. 10 🤭😁

    Коментиран от #51

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Ех тези наркоси

    5 0 Отговор

    До коментар #47 от "Наркос":

    Не лежи на по-счупеното си ухо.
  • 51 Или пък

    4 0 Отговор

    До коментар #48 от "Колко да е близо ?":

    Исраел до ... чакай че не се сещам какво са изобретили, понеже всичко са откраднали! :-) :-)

    Коментиран от #58

  • 52 Ице

    0 2 Отговор
    На около дедов, дедов и два пръста е.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Абе наркосчо

    1 2 Отговор

    До коментар #47 от "Наркос":

    Япония е единствената държава не подписала капитулация. Ех тези тролчета, само драскат а не четът.
  • 55 Андропов

    2 1 Отговор
    Иран е на 26 минути от ядрените оръжия. И то не прости ядрени боеприпаси, а от междуконтиненталните балистични ракети с касетни термоядрени бойни глави.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Колко да е близо ?

    3 1 Отговор

    До коментар #51 от "Или пък":

    Купола , например .. Доказано .. но така и не се разбра - Лада Фиат ли е или Фиат е Лада ...🤭😁

    Коментиран от #60

  • 59 УдоМача

    2 0 Отговор
    Колко близо е... Вече си има.
  • 60 друг път

    3 0 Отговор

    До коментар #58 от "Колко да е близо ?":

    Купола е на американски инженери, евреите измислиха кибуците.🤭🤭

    Коментиран от #64

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Колко да е близо ?

    1 1 Отговор

    До коментар #60 от "друг път":

    Вагиналната сухота ти пречи , честно ..

    Коментиран от #67

  • 65 Човече, що не си

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Прав си!":

    Лекуваш главата?
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Близо ти е до мозъка и ти го

    1 0 Отговор

    До коментар #64 от "Колко да е близо ?":

    притиска, но ако си го изкараш от устата, може да сметнеш колко е 2+3.

    Коментиран от #68

  • 68 Колко да е близо ?

    0 0 Отговор

    До коментар #67 от "Близо ти е до мозъка и ти го":

    Кой ли ти е го сложил - + .. 😁☹️
  • 69 Град Козлодуй

    1 1 Отговор
    Дано Надделее Разумът Защото Войната е Кървав Бизнес
  • 70 Госあ

    2 2 Отговор
    След жестокия геноцид в Газа на Кото станахме свидетели, би трябвало на всеки да му е ясно че чифудите няма да се поколебаят да използват ядрено оръжие ! Затова би трябвало и Иран да разполага с такова заради сигурността на региона.

    Коментиран от #71

  • 71 Иво

    1 3 Отговор

    До коментар #70 от "Госあ":

    Какъв геноцид те гони. Кой нападна Израел? Кой взе заложници невинни хора? Арабите са гадно племе което си заслужава съдбата. Психопата нацист Путин насъсква арабите срещу евреите така си отмъщава на Америка. Но МОСАД бавят но не забравят.
  • 72 бабаяга

    0 0 Отговор
    Точно толкова колкото пословично корумпирани са американците и точно колкото са продажни руснаците фашистки.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.