Last news in Fakti

19 Април, 2024 11:16 1 799 30

Израел не планира да признае публично своята отговорност за удара, извършен тази нощ

  • израел-
  • иран-
  • отговорност-
  • публично-
  • атака

"Око за око, зъб за зъб. Израел отвърна там, откъдето беше атакуван"

Израел не планира да признае публично своята отговорност за удара, извършен тази нощ - 1
Снимка: БГНЕС

Израел няма да поеме публично отговорност за удара тази нощ по обект в централната част на Иран, съобщи израелският вестник "Джерузалем пост". Източници от израелските служби за сигурност и от правителството на Израел са казали за изданието, че причините за това са "стратегически".

"Джерузалем пост" цитира следните думи на своите източници: "Око за око, зъб за зъб. Израел отвърна там, откъдето беше атакуван".

Според източниците на изданието Иран говори за "експлозия в завод", а не за ракетен удар, защото иска да избегне ескалация на напрежението. За информаторите на "Джерузалем пост" не е ясно защо от Пентагона са разкрили пред американски медии, че в атаката е замесен Израел - според тях от САЩ са могли да запазят мълчание, което би запазило достойнството на Иран, а и самите американци биха избегнали покачване на напрежението.

Информация на "Джерузалем пост" гласи, че в продължение на 24 часа министър-председателят на Израел и Бенямин Нетаняху цялото ръководство от областта на сигурността и дипломацията е било във военната база "Киря" в Тел Авив, където са съгласували действия с партньорите си от региона Йордания, Египет и Саудитска Арабия. Вестникът пише, че страни от региона са обявили пред Израел, че ако Иран атакува, те са готови да помогнат. Според информацията на "Джерузалем пост" Израел е информирал САЩ за удара.

Изданието отбелязва, че високопоставен представител на САЩ също е потвърдил тази сутрин, че нападението се е състояло, като е заявил "Не сме изненадани". За израелския новинарски сайт "Уала" и този представител на САЩ е потвърдил, че Израел е предупредил САЩ за удара.

"Блумбърг" информира, че израелски представители са уведомили САЩ в четвъртък, че ще осъществят удар в следващите 24 до 48 часа.

Междувременно американският телевизионен канал Ен Би Си обърна внимание на факта, че ударът е нанесен навръх рождения ден на върховния лидер на Иран Али Хаменей. Днес той навършва 85 години.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    26 12 Отговор
    Австриецът се оказа Прав за моше!

    Коментиран от #4, #14

  • 2 КОТарАК 🐱

    10 17 Отговор
    те и аятоласите ги е срам да кажат кой ги е ударил...
  • 3 Русия е кочина

    11 19 Отговор
    Матрьошка ,а кажи сега как самолетите Ф-35 не струват. Виждаш ли колко ти е акъла ?

    Коментиран от #9, #10

  • 4 КойТиУмВзе

    13 4 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Интересни събития , ако съпоставиш ударите на русия срещу Украйна и ударите на Израел .. Има разлика , а ..🤫
  • 5 Объркано Атлантиче

    26 5 Отговор
    Какво не ви казват: Вчера САЩ блокираха резолюция за приемането на Палестина като пълноправен член на ООН.
    А делегациите от арабските страни напуснаха залата на СС на ООН по време на изказването на постоянния представител на Израел Гилад Ердан.

    Постоянният наблюдател на Палестина в ООН Рияд Мансур заяви, че Израел дори не крие, че възнамерява да извърши тотален геноцид и да унищожи палестинците като държава.

    Коментиран от #6, #24

  • 6 Объркано сибирче

    8 16 Отговор

    До коментар #5 от "Объркано Атлантиче":

    Дали това е с цел , за да се омаловажи руzкият геноцид срещу братята украинци ?!

    Коментиран от #12

  • 7 Напълно в техен стил

    15 5 Отговор
    Добре ,че още в България е помни и знае значението на нарицателното "Мушенник" от името Моше = ИЗМАМНИК !!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хан Кубрат

    11 4 Отговор
    Хазарите са страхливци.Всичките им победи са с измама и числено преимущество.
  • 12 Прочети

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "Объркано сибирче":

    интервюто на проф.Майкъл Хъдсън от 14 април 2024 г.Озаглавено е ,,Истината за унищожаването на Газа".Прочети и коментарите след него.Може пък и да ти стане ясно какво всъщност се случва.

    Коментиран от #13

  • 13 Объркано росначе

    2 6 Отговор

    До коментар #12 от "Прочети":

    Четем само избрани статии , които харесваме ли ?

    Коментиран от #18

  • 14 Булдог

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    А,Исак плати на Австриеца за Моше
  • 15 Мандо

    11 3 Отговор
    И Иран няма да признае публично , следващия път като Хисбула или Хамас натръшкат 2 или 3 хиляди еврейски парчета , и така ден след ден , нормалните хора ще се избиват , а върхушката ще си потрива ръцете и ще трупа пачка . Това е времето в което живеем
  • 16 Булдог

    1 1 Отговор
    А,Исак плати на Австриеца за Моше
  • 17 стоян

    4 7 Отговор
    Другаре защо руските кюнци Ц 400 не са спрели еврейските ракети - путин е излъгал персийците че Ц400 са без аналови и са платили милиарди долари а тези кюнци за нищо не стават

    Коментиран от #19

  • 18 Ако си я прочел

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Объркано росначе":

    коментирай статията и обори доводите на проф.Хъдсън.Вместо това подхвърляш ,,избрани статии,които харесваме",което нито потвърждава твоята теза в коментар 6,нито ме кара да изпитвам вина,че чета различни източници на информация от официалните.
  • 19 Хахаха

    5 2 Отговор

    До коментар #17 от "стоян":

    Какво са ударили еврейскитерезаняци бе кифло ? Май не си разбрал че персийците изпраскаха военното летище на чифутягите и добре че американци французи и англичани помагаха на юдите да гърмят дроновете наче си беха умрели в кожите
  • 20 Йевреид

    4 3 Отговор
    И ся кво?
    Отмъщението на евреите е трябвало да е гласно, американците са им го публикували, обаче понеже не уцелили нико и персите им се подиграват - няма да си кажем за неуспеха, ще бъде тайно. Що издядохте неуспешната контратака?

    Нещо като контранастъплението на Зеленски стана. Много приказки - бошлаф.
  • 21 ДОСТ

    0 3 Отговор
    ШЕ ЯДЕТЕ ГОЛАТА ОПАШКА. И ТО БАЯ ЗДРАВА.
  • 22 мбуа ха ха ха

    1 2 Отговор
    Чалмите още не знаят кой ги е ударил. Шаш и паника. Ни дума ни стон от Иранските телевизии. Аварии имало.
    но това 100% не бяха израелците. Те действат със самолети, а не кокошкарски с дронове.
  • 23 Диана

    1 4 Отговор
    Странно ми е как ще се запази достойнството на Иран ако от Пентагона не са разкрили пред американските медии, че в атаката участва Израел? Иран не е направил нищо недостойно, че по такъв някакъв начин да се запазва достойнството му! Този, който постъпва недостойно, крие се, лъже, манипулира общественото мнение с общи приказки /някакви "стратегически" цели!/ е Израел! Израел няма сили да признае отмъщението си и се крие зад куп лъжи и интриги, което не е никакво достойно поведение - именно Израел трябва да спасява достойнството си, не Иран!...

    Коментиран от #26

  • 24 Диана

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "Объркано Атлантиче":

    Палестинска държава никога не е имало! Евреите навремето са се договорили с палестинците да направят две държави там : Израел и Палестина, но никога не са допуснали да се създава Палестина! Ето защо сега палестинците не приемат държавата Израел - тя е създадена с измама! Американците отдавна настояват, че решението на проблемите там е да се създаде държавата Палестина, но евреите не искат да съществува такава държава! Днес излезе решението на Г7 за района и знаете ли какво е то: проблемите на палестинското население били защото евреите не можели да унищожат Хамас! Значи всичките им проблеми щели да спрат когато унищожели Хамас - демек, сега мирните жители там са им виновни за тяхната некадърност...Както винаги: на евреите винаги някой друг им е виновен за тяхната простащина и некадърност! САЩ не са прави да помагат на евреите в тази война! Това което правят, е участието в геноцида на палестинците там! Няма да тушират така ситуацията, да предотвратят ескалация - проблемите в района не са от вчера и решението им не минава през толерирането на една от страните на проблема! Трябва да сме обективни! Никой не трябва да се налага с насилие! Насилието на евреите днес там не решава проблемите, а ги задълбочава и направлява към още повече насилие, а американците на практика застават точно зад тази политика...Утре евреите ще кажат: американците са виновни, те ни спонсорираха, подкрепяха...Това еврейското племе е мръсно племе и много трябва да мислиш преди да направ

    Коментиран от #25

  • 25 Давид

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Диана":

    Недей да лъжеш! Резолюцията на ООН от ноември 1947 препоръчва създаване на еврейска и арабска (не палестинска) държави. Арабелите в Израел започнаха да се наричат палестинци чак след 6-дневната война. Те никога не са искали държава. Имаха възможност да я направят няколко пъти, но не поискаха. Трансйордания окупира западния бряг на Йордан цели 18 години - от 1949 до 1967, защо не си основаха държава? Конфликтът с Израел не е нито за държава, нито за земя, нито за религия, а се базира единствено на сляпата омраза и завист на арабелите към евреите.
  • 26 Християни събудете се

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Диана":

    Явно в Европа ще има нов Политически Ред. Щом почнаха да лаят срещу Израел ще се смени статуквото. Някакви паразити почнали да лаят и да вършат глупости. Колкото и да мразиш или харесваш евреите и да ги подкрепяш или не, в момента са прави. На 7-ми октоври ИЗРАЕЛ беше нападнат от терористите на ХАМАС, които извършиха невиждан по размери погром. Убийства, изнасилвания, отвличания и за капак изпичане на бебе във фурна пред очите на неговите родители. Ужас! Не им ли узря главата на Европейците, че тия племена където идат искат да се спазват техните правила и обичай. Искате да почнете да ходите забулени и в дълги дрехи посред лято. Да не пиете, да си стоите без нищо и по цял ден да се кланяте на Изток. Да ставате в 05,00 часа и да се молите и така 5 пъти на ден. Толко ли ви се иска да се върнем в 7 век.
  • 27 Мдааа

    4 0 Отговор
    Палестинците са терористи, за които избиването на деца,жени,стари хора,невинни,го нямат за нищо. Отговорете си на въпроса,защо 13-14 г . арабски деца стрелят с автомати и убиват?Защо зверствата които извършиха арабите на 7 октомври 2023г., спрямо евреите,нямат никакво нормално обяснение. Да изпечеш бебе във фурна пред изпадналите в ужас вързани родители, това какво е? Сега,когато арабите са на колене,"олеле мале".Само,че аз въобще не ги съжалявам.Арабите да си понесат заслужените последици.Който ги харесва,да си ги прибере у дома.За мен те не са хора
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.