Last news in Fakti

9 Май, 2024 05:44 633 1

Още има шанс за успех на преговорите в Кайро за примирие в Газа

  • израел-
  • газа-
  • преговори-
  • примирие

Посредниците са постигнали напредък в дефинирането на ключовите точки, пише египетският вестник "Ал Ахрам"

Още има шанс за успех на преговорите в Кайро за примирие в Газа - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На фона на навлизането на израелските танкове в град Рафах на границата между ивицата Газа и Египет и трудната за предсказване ситуация все още има прозорец за постигане на примирие, пише в. "Ал Ахрам", цитиран от БТА, позовавайки се на информирани източници.

Египетското издание обобщава, че посредниците са постигнали напредък в дефинирането на ключовите точки от възможно споразумение, въпреки че остава още работа по завършването му.

Според източниците израелският премиер Бенямин Нетаняху е под сериозен вътрешен и международен натиск. От една страна са призивите за наземна операция в Рафах и пълно отстраняване на "Хамас", а от друга - за ограничена намеса, така че да се избегне хуманитарна трагедия, която би подронила авторитета на посредниците и особено на САЩ.

"В рамките на няколко дни, може би до неделя, Нетаняху може да започне изтегляне на танковете си от Рафах, обявявайки нужната му за вътрешнополитически цели политическа и военна победа, и ще се придвижи към споразумение за край на войната, което е готово на 90 процента,” казва един от източниците.

"Това означава, че вместо да предприема пълномащабна наземна операция с висока хуманитарна цена, Нетаняху би могъл да избере ограничена намеса и сключване на сделка, която би му осигурила политически ползи”, обяснява той.

Според базирани в Кайро дипломатически източници израелският премиер ще трябва да осигури две ключови условия - предаването на всички държани от "Хамас" заложници, включително мъртвите, и договорености за дългосрочно спиране на всички действия на съпротива, включително изстрелване на ракети от "Хамас" и други палестински фракции. И двете условия са предвидени в проектите на споразумение за примирие.

Египетски източник посочва, че въпросът сега е какво е готов Израел да даде в замяна. Според него в отговор на връщането на всички заложници и спирането на съпротивителните действия, което се предвижда да се случи в рамките на около три месеца, Израел трябва да се ангажира със спиране на войната, край на ограниченията за доставяне на хуманитарни пратки и строителни материали и синхронизирано освобождаване на задържани в израелски затвори палестинци.

Във вторник следобед Нетаняху изпрати преговорен екип в Кайро, след като два пъти отмени пътуването му през последните две седмици. Египет очакваше и едновременното пристигане на високопоставена делегация на "Хамас", представители на Катар и директора на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Уилям Бърнс, който пътува между Кайро и Доха.

Според египетски източник "разговорите продължават и се надяваме на сделка може би следващата седмица." Той добавя, че това, което остава да се уточни, е свързано по-скоро с езиковите формулировки, отколкото със съдържанието.

В понеделник обаче Бенямин Нетаняху намекна друго. Часове след като "Хамас" обяви, че приема последната версия на споразумението, израелският премиер каза, че не би могъл да работи с проекта от 5 май и че вариантът, който той е видял няколко дни по-рано, е различен.

Източници, близки до преговорите, обаче твърдят, че Нетаняху блъфира. "Няма толкова много несъответствия. Нетаняху знае това, но той трябва да изглежда непоколебим до последната минута. Всичко е за вътрешна консумация."

Според друг представител, пожелал да остане анонимен, няколко месеца след началото на войната Нетаняху не постига целите си да ликвидира лидерите на "Хамас" или да освободи заложниците. “Той се нуждае от сделка, за да постигне това.” От сделка се нуждае и американският президент Джо Байдън, предвид острата критика срещу безусловната подкрепа на администрацията му за Израел и възможния ефект върху вота за демократите. "Часовникът тиктака за Байдън, затова спря изпращането на амуниции за Израел миналата седмица. Той иска да е сигурен, че Нетянаху ще се съгласи на ограничена операция в Рафах, каквато Вашингтон предлага от дълго време."

Базиран в Кайро чуждестранен дипломат смята, че са възможни два сценария за израелската операция в Газа - единият е ограничено нахлуване за около седмица, а другият - шестседмична операция, която ще доведе до множество цивилни жертви, хаос на границата с Египет и възможно ликвидиране на високопоставени фигури на "Хамас". "Вярно е, че американският натиск върху Нетаняху се увеличава, но ако Нетаняху вярва, че може да освободи част от заложниците и да убие военни лидери на "Хамас" с по-дълга операция, той почти сигурно ще я предприеме", отбелязва дипломатът. Никога не подценявайте способността на Нетаняху да манипулира, както и влиянието на ултраортодоксалните и десните избиратели", предупреждава той.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Даааа

    2 0 Отговор
    По правило с терористи не се преговаря! Въпреки това последните седмици света е очевидец на това, че преговорите с ХАМАС стигнаха в задъненана улица. Хамас просто не желаят да освободят израелските заложници. Тесе опитват да рекетират не само Израел, а целият свят, който според тях е длъжен да издържа палестинците. Крайно време е Турция да спре да обвинява ИЗРАЕЛ, а по скоро да си прибере палестинците, които на времето от Турция са отишле в Близкият изток, ивицата ГАЗА. До кога палестинците вместо да работят и се издържат, ще подкрепят терористи, ще купуват оръжия, а светът е длъжен да ги издържа. А главатарите на терористите трябва да бъдат изгонени от Катар и предадени на международен съд за тероризъм.