Last news in Fakti

17 Май, 2024 11:23 2 211 61

Американските санкции далеч не са намалили ентусиазма на Русия и Китай

  • русия-
  • китай-
  • владимир путин-
  • си дзинпин-
  • украйна

На Путин ще е нужна още значителна военна подкрепа за офанзивата към втория по големина украински град Харков и именно това търси той в Пекин

Американските санкции далеч не са намалили ентусиазма на Русия и Китай - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Вчерашният първи ден от двудневното държавно посещение на руския президент Владимир Путин в Китай е централна тема в западния печат, който отбелязва, че налаганите от САЩ санкции на китайски фирми с износ за Русия далеч не е намалил ентусиазма на Москва и Пекин, задълбочаващи своето "безпрецедентно сътрудничество".

Разговорите между двамата лидери са били последвани от демонстрация на обединен фронт срещу Запада, като се има предвид, че тяхното общуване се наблюдава под лупа от световната общественост, отбелязва британският в. "Индипендънт". Изданието посочва, че в многословното съвместно изявление на Путин и Си не е имало нещо съществено различно от досегашната им позиция, но тонът е бил твърд, като обсъжданите теми са били от изключително широк спектър.

Скорошните американски санкции, насочени срещу Китай във връзка с оръжейните доставки за Москва, подпомагащи руската пълномащабна инвазия в Украйна, не са хвърлили никаква сянка върху двустранните отношения, е мнението на "Индипендънт". "Путин пристигна в Пекин в ранните часове на четвъртък и беше приветстван с 21 залпа, почетен гвардейски караул и духов оркестър, изпълняващ прочутата стара руска песен "Подмосковние вечера"", описва британският вестник, който определя първата задгранична визита на руския лидер след встъпването му в длъжност за пети празидентски мандат като "символичен акт".

Той идва в момент от стратегическо значение - само седмица след като Си Цзинпин направи петдневна обиколка в Европа, в рамките на която бе топло посрещнат от Еманюел Макрон, посочва "Индипендънт", обръщайки внимание на факта, че напоследък френският президент има водещ глас в Европа, що се отнася до развоя на събитията в Украйна. Медията посочва още, че Путин и Си са изтъкнали своето "безпрецедентно сътрудничество" като "стабилизиращ фактор" в глобален мащаб.

Друг британски вестник - "Гардиън", отбелязва, че днешното посещение в град Харбин, с което ще завърши двудневната му визата, е възможност за Путин да подчертае общите културни и исторически връзки между Русия и Китай. Тук акцентът е върху укрепването на двустранните отношения в областта на отбраната, като се цитира руския президент да хвали "дружеските" разговори с китайския лидер преди концерта в Националния център по сценични изкуства в Пекин по случай 75-ата годишнина от установяване на дипломатически отношения между бившия Съветски съюз и Китайската народна република.

Това е последният от поредица сигнали, че отношенията между тези две световни сили в момента са толкова силни, колкото никога не са били, посочва "Гардиън", пишейки, че Си е приветствал Путин на червения килим в Пекин като свой "най-добър приятел".

Тези прояви на единност идват на фона на обявеното от президента на САЩ Джо Байдън решение на неговата администрация да увеличи рязко митническите тарифи върху китайския внос, свързан с редица сектори на икономиката, като новите мерки ще оскъпят вноса на китайски продукти, оценявани на 18 милиарда долара, отбелязва британското издание. Това определено е разгневило Пекин, допълва "Гардиън".

Американският в. "Вашингтон пост" извежда на преден план изказаната благодарност от страна на Владимир Путин към Си Цзинпин за подкрепата в руската война в Украйна. Двамата са се опитали да създадат представа за отношенията си като инструмент за създаването на "един световен ред, различен от този, който диктуват САЩ", пише изданието.

"Вашингтон пост" допълва, че Путин и Си се противопоставят на либералнодемократичния ред по линиите на много фронтове: западните правителства оказват натиск върху Русия да прекрати инвазията си в Украйна, и съответно Пекин да спре да подкрепя войната - дипломатически и материално, докато Китай е обвиняван в нелоялни търговски практики, които нарушават световния икономически ред. Американският вестник насочва вниманието и към думите на руския президент, че Москва ще задълбочи отношенията си с Китай с механизми, които имат "надеждна защита срещу влиянието от трети страни", имайки предвид най-вече Вашингтон.

В същото време в. "Ню Йорк таймс" посочва, че руският лидер е призовал за по-силни икономически връзки в Китай в момента, в който руските сили се стремят да ускорят настъплението си в Украйна. С напредването на неговата армия и стабилизирането му на домашната политическа сцена Путин преследва в Пекин и друга придобивка - още помощ от "скъпия приятел" Си, посочва това американско издание.

Путин разчита на Си за "дипломатически чадър" по отношение на американските санкции, посочват Дейвид Пиърсън и Пол Сон в материала си в "Ню Йорк таймс". Не на последно място идва финансовата помощ, в която влиза мащабна покупка на руски петрол. "Ню Йорк таймс" обаче смята, че на Путин ще е нужна още значителна военна подкрепа за офанзивата към втория по големина украински град Харков, и именно това търси той в Китай.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БЪЛГАРИН🇧🇬

    56 10 Отговор
    Китай НИКОГА няма да позволи Русия да изгуби СВО.
    НИКОГА, защото знае, че следващите ще са те.

    Коментиран от #15

  • 2 Вовата съм

    7 35 Отговор
    Тя надеждата умира последна.
  • 3 Китайски дракон

    12 48 Отговор
    Китайците скоро също ще почнат да си връщат от блатарите изконните земи принадлежали им хилядолетия със специална асвабадителна апираця, като до последно ще отричат за намеренията си и ще създават впечатление на първи приятели...дипломати хитреци са от много векове

    Коментиран от #4, #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 НИКО

    53 11 Отговор
    ВЕЧЕ СЕ ВИЖДА КРАЯ НА АМЕРИКАНСКОТО ГОСПОДСТВО

    Коментиран от #12, #25

  • 6 НАБЛИЖАВА КРАЯ НА ЗАПАДНАТА ХЕГЕМОНИЯ

    53 10 Отговор
    ИДВА НОВ И ПО СПРАВЕДЛИВ СВЕТОВЕН РЕД В КОЙТО ЕВРЕИТЕ ЩЕ БЪДАТ ИЗТИКАНИ В ЗАДНИТЕ РЕДИЦИ НА ВЛАСТТА И ПАРИТЕ.
  • 7 ТаУмВзе

    40 6 Отговор
    Краварчето се набута у 2ра Гражданска война, заради тия уж Санкции със които се Глобиха САМИ! Остваям, че изпуснаха Близкия изток де. ХАХАХХ Тарикати са си де. Бесната краварска Халюцинация, че ще издеянат Срещу Русия и Китай е повече от смех. За справка, какво им е написал Кисинджър, още през 81ва де.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 пешо

    39 7 Отговор
    хамериканските санкции са вятър работа , на русия не и пука за краварските глупости
  • 10 Нко

    4 20 Отговор
    Приятелство за сметка на война !
    Колко дълго - още малко.
  • 11 ХАХАХА

    22 6 Отговор
    Абе кой го бръсне колоса на глинени крака ФАЩ? Само марионетките от ЕС.
  • 12 Добре

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "НИКО":

    ДействШ ли по въпроса и продавали долари те и купувайки дълги позиции рубли Та ще ти повервам
  • 13 Добре

    2 10 Отговор
    ДействШ ли по въпроса и продавали долари те и купувайки дълги позиции рубли Та ще ти повервам
  • 14 Сталин

    20 7 Отговор
    До края на годината БРИКС въвеждат нова валута с 49% златно покритие и всички западни пари долари,евра, паунди,франкове отиват в стратосферата ,гответе се за гладна смърт ,който има 100 Е да си купи един хляб ще оцелее
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Тонката

    16 5 Отговор
    "....Си е приветствал Путин на червения килим в Пекин като свой "най-добър приятел"."

    Щото един козяк беше написал, че Си е пратил 15-тата секретарка на своя заместник....🤣

    Коментиран от #20, #28

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ....

    6 10 Отговор

    До коментар #16 от "Тонката":

    Има видео.Ти дам 3 копейки?

    Коментиран от #30

  • 21 Механик

    19 2 Отговор
    Къси мисли - дълги анализи.
    "Американските санкции далеч не са намалили ентусиазма на Русия и Китай"
    Логичният въпрос в тоя случай е: "И каква работа вършат тия санкции"????
    Дали пък отговорът не е, че САЩ искат да доразсипят ЕС и да го поставят на колене???

    Коментиран от #27

  • 22 Атина Палада

    13 1 Отговор
    На колективните звездите им нашепват за какво е била визитата на Путин в Китай :)))
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 МирО

    15 3 Отговор
    Какви санкции бре???? Държавата с най-голямата икономика се е прегърнала с държавата с 70-90% от сурвините в света (а да не забравяме , че последната е и военно най-мощната в света), дреме им !!! :):):)

    Коментиран от #34

  • 25 Механик

    14 3 Отговор

    До коментар #5 от "НИКО":

    То, господството на САЩ вече свърши, но предсмъртните конвулсии на бившия вече гигант, създават много сътресения и вероятно тия ритници ще избият зъбите на бабите дето будуват покрай смъртния му одър. На първо място на ЕС+балтийските жужета+паляците пияни, както и на френските баболюби.

    Коментиран от #31

  • 26 Тонката

    3 3 Отговор
    "Ти дам 3 копейки? "

    Купи си свещи с тях....
  • 27 Меркелова намотка

    4 4 Отговор

    До коментар #21 от "Механик":

    Най-ми харесват украинските санкции.Като например Часов Яр за 9 май.То се оказва че кьорав руснак няма вече там.Пълна дезинфекция.
  • 28 Клети безграбначни копейки

    3 8 Отговор

    До коментар #16 от "Тонката":

    Човекът, който "не" лъже ...

    Коментиран от #36

  • 29 Атина Палада

    4 3 Отговор

    До коментар #19 от "Реалност":

    Ха ха ха, какъв ум какво нещо:)))) Изумена съм:)))

    Коментиран от #32, #33

  • 30 Има видео

    10 3 Отговор

    До коментар #20 от "....":

    На червен килим го посрещна. С музика, военен парад и руски флаг, с руския химн. Гледай го. Царско посрещане

    Коментиран от #42

  • 31 Динамо

    5 9 Отговор

    До коментар #25 от "Механик":

    То това "надмощието на САЩ свърши " го слушаме и четем във вестник Правда от 1951 година.Ще го слушаш и четеш докато си жив.И няма да го видиш и доочетеш.Така и ще си отидеш-не чул, не видял и невеж.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Здрасти!

    2 4 Отговор

    До коментар #29 от "Атина Палада":

    Как е на китайски Владивосток?
  • 34 Мухаха

    4 4 Отговор

    До коментар #24 от "МирО":

    В грешка си: руснаците държат 1/6 от сушата , не може в нея да са 70-90% процента от суровините в света! Вярно, че любовта е сляпа и никой не ви пречи да обожавате Русия, но малко здрав смисъл няма да ви е излишен, особено като искате да пишете по форуми

    Коментиран от #37, #38, #59

  • 35 За тези отношения

    8 3 Отговор
    не е виновен нито Путин, нито Си. Точно западът си го натика сух изолирайки Русия и Китай.
    Уравнението е много просто. Щом не искате Русия и Китай за партньори, ще ги получите като ваши врагове.

    Коментиран от #41

  • 36 Тонката

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "Клети безграбначни копейки":

    "Човекът, който "не" лъже ..."

    Е....Учи се!🤣

    Коментиран от #50

  • 37 Атина Палада

    6 2 Отговор

    До коментар #34 от "Мухаха":

    Така е. Около 60% от природните ресурси в света се намират в Русия. След Русия е Украйна по природни богатства.. В Украйна природните богатства са в Юго Изтока.. Там, където американските корпорации ги бяха заграбили, и Русия сега ги връща.

    Коментиран от #40

  • 38 Айде,бе любов??

    0 5 Отговор

    До коментар #34 от "Мухаха":

    Висят тук цял месец за по 100,200 лева...Ако им ги дадат.Познавам двама форумни русофили, на които за половин година им давали на всеки месец от по 50 лева.Отказаха се и си намериха достойна и платена работа.

    Коментиран от #46

  • 39 Павел пенев

    7 2 Отговор
    Не разбрахте ли,че всичко което се прави срещу Русия и Китай е заради долара. Отказа от тази фалшива валута ще върне САЩ в робовладелството и отново с търговията на негри.

    Коментиран от #43

  • 40 Панта рей

    1 4 Отговор

    До коментар #37 от "Атина Палада":

    Всичко ще се промени.
  • 41 Атина Палада

    5 2 Отговор

    До коментар #35 от "За тези отношения":

    Обратното е.. Русия и Китай изолираха Колективните от останалия свят..

    Коментиран от #48

  • 42 Тонката

    8 1 Отговор

    До коментар #30 от "Има видео":

    "На червен килим го посрещна. С музика, военен парад и руски флаг, с руския химн. Гледай го. Царско посрещане"

    А я да кажат как посрещна Блинкин....И не говорим за летището....За изпращането да не говорим....Оня си фана такси до летището....🤣

    Коментиран от #49, #51

  • 43 Ти за сащ

    0 2 Отговор

    До коментар #39 от "Павел пенев":

    Не се тревожи.
  • 44 Разбира се

    3 1 Отговор
    Старият Джо не пада духом (от някоя стълба) и инстинктивно влиза в ролята на Клинт Истууд ,чиито пръсти потрепват около кобура. Сега въпросът не е в това дали ще посмее да стреля или не ,разбира се ,че ще стреля ,нали е амеуиканец. Въпросът е дали няма в кулминационния момент да напълни памперса като разбере ,че са му сменили патроните с халосни и ,че бункерът му с дълбочина 786 фута ще му послужи за братска могила заедно с хулиганите от Пентагона
  • 45 Истината

    4 7 Отговор
    Руснаците се провалиха – от 1. януари Китай ще вземе част от Сибир, уж под наем
    Позор! Пекин се подигра с „Путин“ и антуража му
    Позорът касае РФ и членовете на руската делегация. С дубльора всичко е ясно. Това не е първата му среща с китайското ръководство.
    Си Дзинпин е съгласен (наравно със Запада) да приеме лъже-Путин за президент на Русия, при условие че Кремъл танцува по свирката на Пекин.
    Но не може да се говори за сериозни преговори между Си Дзинпин и псевдо-Путин.
    Преговорите в широк и тесен формат бяха обидно кратки за руската страна.
    Всичко се заключаваше в това как руското ръководство обича, почита и се надява на своите китайски колеги.
    Единственият важен проблем, който дубльорът повдигна, беше отлагането с една година на началото на изпълнението на споразумението за наемане на руски територии в Сибир от Китай за 49 години.
    Си Дзинпин, обаче, не даде НИКАКВИ конкретни отговори или обещания.

    Отношението на китайците към руската делегация беше откровено презрително. Всички китайски чиновници открито и демонстративно игнорираха руските си колеги.
    Шойгу трябваше да доказва цели десет минути, че не е костюмиран шут от тувинския цирк, а „цял“ секретар на Съвета за сигурност.
    Всички от делегацията, включително „Путин“, бяха маркирани със специални значки-достъп за съответно разрешен или забранен достъп до помещенията, включително до тоалетните.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Ае копейките

    0 6 Отговор
    Верно, ли че, ако ви платят ще напЦувате майките си?Не че не го прави щтени безплатно.
  • 48 Абе и ти си се родил

    0 5 Отговор

    До коментар #41 от "Атина Палада":

    през обратния отвор ,ама си одиш.
  • 49 Мдаа

    7 1 Отговор

    До коментар #42 от "Тонката":

    И Урсула се беше замъкнала с Макрон по едно време, непоканена. Ама си тръгна с товатнияя самолет, преждевременно.😂🤣😂🤣

    Коментиран от #53

  • 50 Тонката

    5 1 Отговор

    До коментар #36 от "Тонката":

    "Е....Учи се!🤣"

    Ако някой не е разбрал какво пише на снимката....Онова в синьо са думите на Джейм Бейкър, който по онова време е Държавен секретар, че НАТО няма да се разшири и с "1 инч" на изток! Датата е 09/02/1990г. Та да не се чудим сега, що Путин е в Украйна?🤣

    Коментиран от #55

  • 51 Атина Палада

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "Тонката":

    Ха ха ха, това не го знаех, че Блинкън с такси се е придвижил до летището:)))
    Ако е вярно, то унижението е много голямо...

    Коментиран от #57

  • 52 Факт!

    2 5 Отговор

    До коментар #19 от "Реалност":

    Путин разпродава всичко зад Урал,белким закрепи съдраната като чувал руска икономика,за някоя и друга година.
  • 53 Тонката

    3 1 Отговор

    До коментар #49 от "Мдаа":

    "И Урсула се беше замъкнала с Макрон...."

    Там е друга история...Нея я пратиха СЩ-исаните....Ама да не се отклоняваме от темата....🤣
  • 54 Дааа ...

    3 2 Отговор

    До коментар #46 от "Тонката":

    Да. Още чичко Ленин е дал определение за такива като вас ...
  • 55 Охооо

    1 5 Отговор

    До коментар #50 от "Тонката":

    То през 1990 и бай Тошо беше жив.И разправяше,че социализмът е недоносче.И СССР се разпадаше.И Джордж Буш изпращаше товарни самолети с хуманитарна помощ и пилешки бутчета за гладните руснаци.През това време в Америка създаваха Глобалната мрежа Интернет...Такива работи се случваха...
    П.п.И да не забравяш:"Горбачов е виновен за всичко".

    Коментиран от #56

  • 56 Тонката

    2 1 Отговор

    До коментар #55 от "Охооо":

    Няма да ти цитирам глупостите, но ще ти напомня, че ставаше въпрос кой лъже повече - Путин или САЩ-исаните....А и тук все още има хора дето твърдят, че това било "непредизвикана агресия"....Предизвикана е и още как...
    Само че Путин не е Путьо....Да не се буркат двете неща.
  • 57 Тонката

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "Атина Палада":

    "Ха ха ха, това не го знаех, че Блинкън с такси се е придвижил до летището:)))
    Ако е вярно, то унижението е много голямо..."

    Е....Образно казано ...Кола на посолството го закара на летището....Нямаше изпращане и изпращачи....🤣
  • 58 Наблюдава се под лупа връзката между

    0 1 Отговор
    Росия и Китай от световната общност демек от НАТО и бандата му..
  • 59 1/6 от сушата беше СССР,

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Мухаха":

    сега РФ е 1/9 от сушата като повече от половината е необитаемият Централен Сибир. Зад Урал живеят 8млн души, но около океаните, транспорт друг няма. Единствено трассибирската магистрала строена по царско минава оттам. Ресурсите около нея са вече изчерпани, има още но вече са на 100км. и повече от нея. През зимата е -60 градуса, а лятото блата и комари. Под 30см е "вечная мерзлота" - не става за земеделие. Трябват огромни усилия за разработване на Сибир. Това ще направят китайците и техните роби - руснаците.
  • 60 Спеца

    1 1 Отговор
    Американските санкции барабар с Европейските за Китай и Русия са че все едно бълха ги е полазила.
  • 61 ТЪНЮ

    1 1 Отговор
    У Расията и Китай си живет живота,па вие си джафкайте.Не пречите.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания