Last news in Fakti

23 Май, 2024 04:38 1 106 9

Китай започна военно учение край Тайван

  • тайван-
  • китай-
  • военни учения

От Тайпе заявиха, че ще пазят суверенитета си

Китайските въоръжени сили започнаха съвместно учение около Тайван рано тази сутрин, предаде Синхуа, цитирана от БТА.

Маневрите с участието на армията, флота, военновъздушните сили и ракетните войски започна броени дни след като новият президент на Тайван Джими Лай встъпи в длъжност и призова Пекин да прекрати заплахите си, отбеляза Ройтерс.

Учението се фокусира върху съвместни патрули с морска и въздушна бойна готовност, прецизни удари по ключови цели и интегрирани операции във и извън островната верига, за да се проверят "съвместните реални бойни способности" на силите, заявиха китайските военни.

"Това е и силно наказание за сепаратистките действия на силите за независимост на Тайван и строго предупреждение срещу намесата и провокациите от страна на външни сили", се казва още в съобщението.

Тайван е автономен от 1949 г., когато националистите бягат на острова след поражението си от комунистическите сили в гражданската война в континенталната част на Китай.

Пекин смята демократично управлявания остров за част от своята територия и не изключва използването на сила, за да го постави под свой контрол, отбелязва АФП

Тайван е изпратил свои сили и ще защитава суверенитета си, заяви днес тайванското Министерство на отбраната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тайван има "способността, решимостта и увереността да гарантира националната сигурност" и осъжда ученията на Китай, които само "подчертават милитаристичния му манталитет", добави министерството.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нах

    10 1 Отговор
    Мен ми по-интересно кога ще започне военно обучение в Тайван.
  • 2 Хайде бе Си

    10 3 Отговор
    Започвай вече да действаш, стига си се обучавал. Но май те е шубе. Сега е момента дедо Джо е най уязвим . Не знае на кой свят е и много му са мили и Украйна и Израел и изборите са на главата му . Действай тия чипове трябва да са твой.
  • 3 Китай си прави Учения около Китай, нее

    13 2 Отговор
    Отишал ололо Мексикснския залив или Карибския басейн!! ЗА КАКВО СЕ РЕВЕ??
  • 4 След тея Учения около Китай има

    8 2 Отговор
    Има планирани Съвместни Учения в Сърбия, Република Сръбска и Косово!! Всичко е по План!!!
  • 5 Айде вземайте

    9 3 Отговор
    Тайван и изгонете краварите. Тези, където се настанят само майдани и войни има. Разруха, руини и населението се разбягва.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 1944

    2 6 Отговор
    робите на сатаниста под кремъл нещо са нервни. нема кинти за кифтета на копринка.
  • 8 любител

    3 2 Отговор
    браво китайчета сега е момента да подразните краварите те така и така сега пика-т г-з. хахаха
  • 9 Факт

    2 0 Отговор
    Те и руснаците уж правеха учения и накрая-КЛЬОП!