Last news in Fakti

23 Май, 2024 07:57 1 157 8

Преговорите за освобождаването на заложниците в Израел продължават

  • израел-
  • заложници-
  • газа-
  • преговори-
  • освобождаване на заложници-
  • военен кабинет

Военният кабинет е провел четиричасово заседание в сряда вечерта

Преговорите за освобождаването на заложниците в Израел продължават  - 1
Снимка: БГНЕС

Израелският военен кабинет е инструктирал преговорния екип да продължи усилията за постигане на споразумение за освобождаване на заложниците, съобщават израелските медии, като се позовават на кабинета на министър-председателя Бенямин Нетаняху.

Заседанието на военния кабинет приключи с изявление на кабинета на министър-председателя, в което се казва, че форумът на високо равнище е инструктирал израелския преговорен екип да "продължи преговорите за връщането на заложниците", обобщи "Джерусалем пост".

Отбелязва се, че военният кабинет е провел четиричасово заседание в сряда вечерта.

Междувременно телевизия "Ал Арабия" съобщи в сряда, че Израел се е съгласил с условията за прекратяване на огъня в Газа, но след това е дал заден ход.

Според телевизионния канал Израел е поискал всички заложници да бъдат освободени едновременно.

Според репортажа САЩ са отказали да гарантират спазването на примирието от страна на Израел.

Същевременно медията съобщи, че Египет е отказал каквато и да е координация с израелските отбранителни сили в Рафах и се е противопоставил на евентуално израелско военно присъствие в Газа в бъдеще.

Междувременно в сряда египетското правителство заяви, че може напълно да се оттегли от преговорите за прекратяване на огъня в ивицата Газа.

"Опитите да се поставят под съмнение и да се оскърбяват посредническите усилия на Египет (...) ще доведат единствено до допълнително усложняване на ситуацията в Газа и целия регион и могат да накарат Египет да се оттегли напълно от посредничеството си в настоящия конфликт", заяви ръководителят на египетската държавна информационна служба Дия Рашван.

Рашван добави, че участието на Кайро като посредник е резултат от "многократните молби и настоявания" на Израел и САЩ.

Изявлението на Рашван бе направено в отговор на материал на CNN, в който се цитираха добре осведомени източници, според които Египет е променил условията на споразумението за прекратяване на огъня в ивицата Газа, подписано от Израел, преди да го предаде на Хамас.

"Египетското разузнаване дискретно промени условията на споразумението за прекратяване на огъня, което Израел вече беше подписал по-рано този месец, като в крайна сметка провали сделката, която можеше да освободи израелски заложници и палестински затворници и да проправи пътя за временно прекратяване на военните действия в Газа", твърди CNN.

Рашван нарече репортажа "фалшив" и "лишен от всякаква информация или факти".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    5 7 Отговор
    Ще преследваме Хамас от Нил до Ефрат, докато и последният заложник не бъде освободен и ни една арабска къщура не остане.

    Коментиран от #8

  • 2 ТаУмВзе

    7 4 Отговор
    Другите терористи, пасти да ядът пред Моше!
  • 3 Сократ

    7 4 Отговор
    Нещо санкции срещу Израел? Няма нали? А и заплахи срещу съдии от съда в Хага почнаха да валят от сащ. Двойни стандарти и лицемерие, това е запада. Израел избива палестинците от 1947 година. Тишина в ефира по темата.

    Коментиран от #7

  • 4 Искариотите

    3 2 Отговор
    ,,Еврейските отбранителни сили,, избиха над 35 хиляди мирни палестинци.И имат наглостта да приказват,че те били подложени на геноцид.
  • 5 Генералният щаб

    4 2 Отговор
    По правило с терористи не се преговаря! Въпреки това последните седмици света е очевидец на това, че преговорите с ХАМАС стигнаха в задъненана улица. Хамас просто не желаят да освободят израелските заложници. Те се опитват да рекетират не само Израел, а целият свят, който според тях е длъжен да издържа палестинците. Крайно време е Турция да спре да обвинява ИЗРАЕЛ, а по скоро да си прибере палестинците, които на времето от Турция са отишле в Близкият изток, ивицата ГАЗА. До кога палестинците вместо да работят и се издържат, ще подкрепят терористи, ще купуват оръжия, а светът е длъжен да ги издържа. А главатарите на терористите трябва да бъдат изгонени от Катар и предадени на международен съд за тероризъм.Какво още чакат ГЩ на Израел и полевите командири? Срамота! Време е един път завинаги да се приключи с ХАМАС. Отдавна трябваше да направят това и също така оперативно прочистване на гр.Рафах от терористите на ХАМАС. 4 батальона на ХАМАС до зъби въоръжени се крият в градът. Няма време. Трябва решително да се действа. Обръщам специално внимание на факта, че палестинците поддържат ХАМАС, следователно те също участват в агресията срещу Израел.
  • 6 Обръщение до Президента на САЩ

    4 3 Отговор
    Господин Байдън, Вие сте Президент на най мощната държава в света. Време е, да осъзнаете, че няма друго решение в анклава Палестина, освен палестинците да бъдат евакуирани /мигрират/ в Египет, Турция и останалите арабски мюсюлмански държави. Не е възможно съжителстване на Израел и евентуално новосъздадена палестинска държава в областта ГАЗА. Това е пълен абсурд. Видяхте какво стана на 7 октомври 2023г. Бандитската, терористична групировка ХАМАС без никаква причина ей така нападна държавата Израел и изби много невинни хора. Издевателства, отвличания, изнасилвания и т.н. Това е така, защото концепцията, философията на ХАМАС е унищожение на държавата Израел. При това положение, друго решение няма. Отваряне границите на Турция, Египет и останалите арабски държави и мигриране на палестинците. Не забравяйте, че Турция е родината на палестинците, които се преселили в Газа и сега може да ги настани в Анадола. Палестинците няма кой повече да ги търпи. Египет, се страхува от тях и затова е затворил границата. Палестинките раждат като зайците по 7-8 деца, мързеливи са и постоянно просят помощи от ЕС, САЩ и Червеният кръст. Палестинските мъже не полагат никакви грижи към децата, по цял ден копаят и правят тунели за да нападнат Израел и крият в тях като стане напечено. Време е Турция, Катар и другите арабски държави, да не се услушват, а да подадат ръка на братята и сестрите по вяра палестинци и същите да мигрират в техните държави. Това е.
  • 7 Зевс

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Сократ":

    Някакви паразити почнаха да лаят срещу Израел и да вършат глупости, като купеният от ислямистите съд в Хага.. Колкото и да мразиш или не харесваш евреите и да ги подкрепяш или не, в момента те са прави. На 7-ми октомври ИЗРАЕЛ беше нападнат от терористите на ХАМАС, които извършиха невиждан по размери погром. Убийства, изнасилвания, отвличания и за капак изпичане на бебе във фурна пред очите на неговите родители. Абсолютни примати! Ужас! Не им ли узря главата на Европейците, че тия племена,милиони ислямски мигранти, където идат в ЕВРОПА искат да се спазват техните правила и обичаи. Искате да почнете да ходите забулени и в дълги дрехи посред лято. Да не пиете, да си стоите без нищо и по цял ден да се кланяте на Изток. Да ставате в 05,00 часа и да се молите и така 5 пъти на ден. Толко ли ви се иска да се върнем в 7 век
  • 8 Няма заложници,

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    няма примирие.