Last news in Fakti

24 Май, 2024 09:02 7 120 6

Ереван и Баку изтеглят войските си от Тавушския участък на границата

  • армения-
  • азербайджан-
  • граница-
  • охрана

Армения и Азербайджан поверяват сигурността на граничната охрана

Армения и Азербайджан от 24 май изтеглят войските си от граничния участък край три села в района на Тавуш и поверяват охраната на граничарите. Това се казва в изявление на Националната служба за сигурност (NSS) на Армения, цитирано от ТАСС.

В съобщението се посочва, че Граничните войски на Националната служба за сигурност на Армения официално поемат охраната на границата при селата Беркабер (1,9 км), Воскепар и Баганис (4,9 км) в района на Тавуш . Охраната на участъка от държавната граница при с. Киранц (5,8 км) до 24 юли 2024 г. ще се осъществява по преходна схема. В Ереван съобщават, че „от 24 май тази година защитата на противоположните участъци от границата на Република Азербайджан ще се извършва от подразделения на Държавната гранична служба на Република Азербайджан".

На 19 април комисиите на Армения и Азербайджан по въпросите на делимитацията на държавната граница публикуваха съвместно прессъобщение след срещата, в което се посочва, че делимитацията на границата по участъци е била предварителна съгласувано край арменското село Баганис, азербайджанското Баганис Айрим, арменското Воскепар, азербайджанското Ашаги Аскипар, арменското Киранц, азербайджанското Хейримли, арменското Беркабер, азербайджанското Гизългаджили.

Това реално означава преминаване под контрола на Азербайджан на четири села, които са били част от Азербайджанската ССР, а от 90-те години на миналия век са под контрола на Армения.

В страната започнаха протести, водени от лидера на Тавушката епархия на Арменската апостолическа църква архиепископ Баграт. Движението, наречено „Тавуш в името на родината“, провежда акции в страната с искане за оставката на премиера Никол Пашинян, който според протестиращите „предава едностранно арменските земи на Азербайджан“.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зелен със ски

    14 7 Отговор
    Накол Апашинян, който е същата марионетка като мене.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Отец Чапаев

    23 11 Отговор
    Горбачов да гние в ада , раздели народите и докара войни.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Справедлив

    8 3 Отговор
    Защо англо-саксонския език трябва да се счита единствен, признат за световен? Какво като са завладели Америка. Българо- славянския език също се ползва в голяма част от света.
  • 6 Аманнн

    0 0 Отговор
    Поради лоши метеорологични условия преземяват принудително полета на Пашинян на друго место.
    Този път му се разминало.