Last news in Fakti

26 Май, 2024 07:21 956 8

Японският премиер Кишида се среща с китайския си колега Ли

  • ли цян-
  • фумио кишида-
  • япония-
  • китай

Сред темите, който ще обсъдят двамата са Тайванският въпрос и китайската забрана за внос на японски морски дарове

Японският премиер Кишида се среща с китайския си колега Ли - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Японският министър-председател Фумио Кишида ще се срещне с китайския премиер Ли Цян в Сеул днес, съобщи Ен Ейч Кей (NHK), цитирана от БТА, като се позова на японското правителство.

На срещата Кишида планира да повдигне въпроса за китайската забрана за внос на японски морски дарове, както и за мирното решаване на въпросите, свързани с Тайван, наред с други теми, пише японското издание.

Японският премиер иска да потвърди намерението на двете страни да насърчават "взаимноизгодни отношения, основани на общи стратегически интереси", добавя то.

Кишида заминава за Сеул днес, за да участва в тристранна среща на върха с китайския премиер Ли Цян и южнокорейския президент Юн Сук-йол в понеделник, посочва Ен Ейч Кей. Това ще бъде първата среща на върха на лидерите на трите страни от четири години и половина.

Преди срещата на върха Кишида ще проведе двустранна среща и с Юн, съобщава японската медия. Двамата вероятно ще се договорят за по-тясна комуникация между своите високопоставени служители и министри.

Очаква се също така двамата лидери да потърсят засилено сътрудничество относно Северна Корея, която ускорява развитието на ядрените и ракетните си оръжия.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    4 1 Отговор
    По пътя към войната в Югоизточна Азия Япония е загрижена за своите астрономически инвестиции в Китай.Фумида Кишида смята, че американците ще принудят Япония да финансира войната с Китай (както принудиха Европа да финансира войната в Украйна).
  • 2 Японците

    5 2 Отговор
    Започнаха да се събуждат. Това е добро начало. Изглежда са си спомнили кой пуска върху тях бомби. Или са разбрали накъде духа вятъра на промяната. Те държат част от външния дълг на дедо Джо и сега разбират, долапчето май губи срещу юана.
  • 3 Морски дар

    5 1 Отговор
    Китай има много "морски дарове" за тия дето се врат в моретата на територията им.
  • 4 фугу

    2 0 Отговор
    във СОС ФУКУШИМА
  • 5 Гориил

    5 0 Отговор
    Китай ежегодно увеличава митата за внос на стотици японски стоки в отговор на санкционната активност на Токио. Това изпрати японската икономика в депресия и нулев растеж.За да отложи бедствието, Япония ще трябва да направи отстъпки. Приблизително 40 процента от японския износ отива за Китай, докато само 20 процента отиват за Съединените щати. Преди половин век това съотношение беше в полза на Въшин.
  • 6 Дано

    1 3 Отговор
    Японците ще премахнат комунизма в Китай

    Коментиран от #7

  • 7 Гориил

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Дано":

    Японските автомобили започнаха да се развалят по-често и изискват многобройни изземвания за отстраняване на дефекти.Китайските автомобили радват с безупречно качество, ефективност, комфорт, стил и мода.
  • 8 Госあ

    4 0 Отговор
    ЕС - Русия от една страна и Китай-Япония-Корея (обединена) от друга биха съградили онзи баланс на две култури в хармония и мир. И за жидосаксоните ще има място под небето като тъмната непросветна дупка на разврат и коварство, която да служи за пример какво не трябва да се прави.
Новини по държави: