Last news in Fakti

13 Февруари, 2014 19:44 1 726 2

Ако Обама нареди на ЦРУ да убие американец, Amazon ще е съучастник

  • цру-
  • amazon-
  • сащ-
  • секретни операции

Наскоро най-големият онлайн магазин сключи сделка за доставяне на цифрови услуги на американското разузнаване

Ако Обама нареди на ЦРУ да убие американец, Amazon ще е съучастник - 1
Снимка: Уикипедия

Сключването на договор за сътрудничество между най-големия сайт за онлайн продажби и ЦРУ, както и усложняващата се външнополитическа обстановка в САЩ е подтикнала американския репортер Норман Соломон да напише анализ, който проследява медийните и политически зависимости в страната.

Статията на Соломон започва с изненадващата информация, че американският президент Барак Обама в момента обмисля дали да не поръча на ЦРУ да убие американски гражданин, който се намира в Пакистан. Това е голямата новина през тази седмица, подхваната от АП и раздухана из почти всички американски медии. Скритата страна на плана обаче е в това, че онлайн магазинът Amazon ще е съучастник в това убийство.

Amazon има договори с ЦРУ на стойност 600 млн. долара. Според този договор сайтът трябва да предоставя на агенцията изчислителни услуги. След окончателното приключване на сделката преди няколко месеца, от компанията заявиха че „с нетърпение очакваме установяването на успешни отношения с ЦРУ.“

Направената сделка означава, че приятелски настроената компания Amazon е отговорна за пазенето на тайните на ЦРУ. Освен това тя ще помага на агенцията като събира нейните данни, включително и тези свързани с организирането на атаки с дронове (безпилотни самолети).

Във вторник репортерът на „Ню Йорк Таймс“ Марк Мазети заяви в интервю, че атаките с дронове в Пакистан са „изцяло операция на ЦРУ“. После добавя: „Пакистанското правителство няма да позволи на американската армия да има водеща роля в мисията, в която ЦРУ има прикрита роля.“

Зловещите последици от новата роля, която е поверена на Amazon в договорката му с  ЦРУ до този момент получиха оскъдно обществено внимание. Най-големият онлайн търговец на дребно в света е изградил своя бизнес модел като е натрупал и анализирал огромен брой лични данни.

Новото сътрудничество отваря вратите за огромни възможности в по-нататъшното обединение на наблюдението и военното дело. Трябва да бъде отбелязано обаче, че компанията не спечели сделката като предложи най-ниска цена, а като убеди ЦРУ, че има техническия капацитет да обслужи цифровите нужди на агенцията. И така към момента Amazon вече е неделима част от външната политика на САЩ за сплашване и убийства.

Тук стигаме и до големия проблем, който американските медии подхванаха преди няколко дни, а именно: евентуалното решение на президента, свързано с отнемането на живота на американски гражданин. Независимо с каква националност са тези, над чиито глави кръжат безпилотни самолети, готови да бомбандират във всеки един момент, подобна операция е неприемлива. А това, което се случва в момента е противоконституционно.

На 11-ти февруари „Таймс“ написа, че администрацията на президента Обама обсъжда провеждането на смъртоносна акция срещу американски гражданин, живеещ в Пакистан. Някои смятаха, че мъжът е част от заговор за провеждането на терористична атака. В действителност, проблемът тук е дали президентът трябва да поръчва екзекуции или убийства.

Не се предполага, че пътят на американската външна политика трябва да е този. Поне това предполага петата поправка на Американската конституция, която дава право на честен съдебен процес и забранява издаването на присъда само на базата на самопризнания. Освен това тя не дава правото на президента да прави каквото си иска.

Свободната и независима преса е ключов фактор при отблъскването на подобни тенденции. Структурните фактори на корпоративната власт, обаче подкопават потенциала на журналистиката. Встник „Вашингтон поуст“ е мрачен пример в това отношение.

Преди 6 месеца изпълнителния директор на Amazon - Джеф Безос закупи вестника. Изданието така и не информира читателите си, че договорът на интернет компанията с ЦРУ е насочен към пълненото на джобовете на неговия собственик.

Този отказ да се правят подобни разкрития заради конфликт на интереси е много повече от журналистическа измама. Това е знак за консолидация между корпоративната медийна власт и политическа такава. Това сближаване е все по-малко признато или видно, тъй като става все по-рутинно и доминиращо.

Въпреки усилената атака с  въпроси към главния редактор на „Вашингтон поуст“- Мартин Барон, защо този проблем не е отразен, той отказа коментар. Дори след като на 15-ти януари в седалището на вестника пристига подписана от 30 000 души петиция със заглавие: „Вашингтон поуст: Читателите заслужават да получат пълна информация относно прикритието на ЦРУ“, Барон отказва да се срещне с организаторите на подписката или да разпространи петицията сред служителите във вестника. Очевидно ръководството на изданието нямаше нищо против този въпрос да бъде дълбоко заровен.

Авторът на материала заявява, че е твърде удобно и неправдоподобно представители на вестника да твърдят, че няма връзка между договора за цифрови услуги между Amazon и ЦРУ и прикриването на данни за участието на агенцията в измъчването на военни затворници и организираните атаки с дронове.

“Вашингтон поуст“ не иска от американските граждани да настояват за журналистически разкрития. Amazon не иска от американските граждани да настояват за морална отговорност. Президентът Обама не иска от американските граждани да настояват за основните им конституционни права. Би било срамота ако американските граждани поискат което и да е от тях.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 galaxy

    1 1 Отговор
  • 2 Vendeta

    1 0 Отговор
    "Новата Световна Тирания" все по-безсрамно се зъби на човечеството!
    Вече дори и не крият извратените си стремежи за тотален контрол