31 Май, 2024 04:35 1 580 4

Пекин осъди подкрепата на Вашингтон и Лондон към Тайван

  • китай-
  • сащ-
  • великобритания-
  • тайван-
  • подкрепа

Тя бе изказана малко след избирането на нов президент

Китайското министерство на отбраната днес осъди подкрепата на новоизбраното правителство на Тайван от страна на САЩ и Великобритания, които бяха отправени малко след като островът свободно избра своите нови лидери, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Говорителят на китайското министерство на отбраната У Цян обвини Великобритания, че се придържа към мисленето от времето на Студената война и се опитва да „провокира конфронтация“.

Днешните коментари бяха направени след като в понеделник делегация от американския Конгрес се срещна в знак на подкрепа с новия тайвански президент Уилям Лай, малко след като Китай проведе военни учения около Тайван като своеобразен отговор на речта му при встъпването му в длъжност.

Въпреки липсата на официални дипломатически връзки между САЩ и Тайван, те остават близки партньори в областта на сигурността, културата и политиката. Вашингтон е най-големият доставчик на военна техника за Тайван и де факто има посолство на острова, за да подчертае силните си връзки.

Китай редовно изпраща военни кораби и самолети в близост до Тайван, за да афишира заплахата си да използва сила спрямо острова, който обявява за своя територия и често описва присъединяването му като „свещена мисия“.

Тайван е превърнат в китайска провинция едва през 1885 г., а малко след това става част от Япония в продължение на 50 години до края на Втората световна война.

След това през 1949 г. се отделя от континентален Китай и е управляван под строго военно положение до края на 80-те години на 20-и век, когато приема демократична форма на управление.

По време на посещението на американската делегация в понеделник, конгресменът Анди Бар, който е съпредседател на тайванската група в Конгреса на САЩ, заяви, че Съединените щати са напълно ангажирани да подкрепят Тайван във военно, дипломатическо и икономическо отношение.

Новият външен министър на Тайван Лин Чиалун обърна внимание на неотдавнашните китайски учения и нарече посещението на американската делегация „важен жест на солидарност“ в критичен момент.

Делегацията, включващата представители на Републиканската и Демократическата партия, беше водена от конгресмена републиканец Майкъл Маккол, председател на комисията по външни работи на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ, който беше санкциониран от Китай миналата година, след като през април посети Тайван.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дам

    12 2 Отговор
    Интересно до кога Китай ще играе гласът на разума или по-скоро кога ще му писне да търпи тия англосаксонци??
  • 2 О, Тайван е Китайска земя, населена с

    6 1 Отговор
    Китайци! Не след много време ще се Върне към Китай!!
  • 3 дядо поп

    4 1 Отговор
    Пекин е време да разбере , че без да се счупят яйцата омлет не може да се направи. Справи ли се по някакъв начин колективния запад с Русия , следващите са те , без никакво бавене. А при една 3СВ не се знае кога ще се превърне в ядрена и ако си мислят , че американските или руските стратегически ядрени ракети ще ги подминат , жестоко се заблуждават. Затова най безапелационно трябва да заявят , че вземат страната на Русия в този конфликт и след не повече от месец два конфликт няма да има.
  • 4 Турчин

    2 0 Отговор
    Ва Тайван и Кюрдистан, ООН трябва да им даде статут на самостоятелни държави.Щом за Палестина може, защо за Тайван и Кюрдистан да не може.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания