Тема: Украйна

1 Юни, 2024 04:41 1 881 16

Въпреки обстрела: Жителите на Харков избират да останат в град

  • харков-
  • украйна-
  • война

Въпреки цивилните жертви и разрушаването на енергийната инфраструктура, повечето от тях все още са там

Въпреки обстрела: Жителите на Харков избират да останат в град - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В продължение на близо на месец, източният украински град Харков е под непрекъснат огън от Русия. Въпреки цивилните жертви и разрушаването на енергийната инфраструктура, повечето от жителите все още са там, предава Voice of America (VOA), цитирана от NOVA.

Доброволците от Центъра за спасяване на животни в Харков рискуват живота си, за да спасяват животните от селата на фронтовата линия, където Русия поднови опита си да окупира Харковския регион. „Имаме хиляди обаждания по телефона. Там хората вече бяха под окупация през 2022 година, затова сега всички избягаха бързо. Мнозина от тях не са успели да вземат със себе си домашните си любимци“, заяви Ярина Винтонюк.

120 служители и доброволци в Центъра за спасяване на животни в Харков обаче са избрали да останат. Винтонюк отбелязва, че само през май месец те са спасили над хиляда животни. Те полагат грижи за тях и се опитват да им намерят нов дом. Според нея, това е малък принос към победата на Украйна.

Така смята и Мария Корниенко, съсобственик на пекарна в Харков, която отваря врати преди 4 месеца. „Преди шест месеца спечелихме грант за финансиране на малък бизнес. Без колебание, решихме да отворим пекарна в Харков въпреки ракетния обстрел", споделя тя. Корниенко разказва още, че наскоро е преброила 13 експлозии само в рамките на час, но не планира да си премести бизнеса. „Дарители веднага предложиха да помогнат да се преместим в Киев или Полтава. Но ние отказахме. Докато можем, ще помагаме на нашите съграждани“, посочва тя. Когато токът спре, хора идват при нея, за да си направят чай или да си сготвят храната при нея във фурната.

Мариана Матс не напуска Харков поради лични причини. Тя губи своя съпруг, който служи във Въоръжените сили на Украйна, в края на миналата година. Той е убит на източната фронтова линия. „Не исках да напускам града, тъй като моят съпруг се биеше на източната фронтова линия. Той загина в края на миналата година. Той е завинаги в Харков, затова оставайки тук, за мен беше начин да съм близо до него“, разказва тя. Вдовицата сега е доброволец към батальона на загиналия украински войник и споделя, че вече е свикнала с експлозиите.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    68 5 Отговор
    Ами чакат руснаците-даже по украинските телевизии го казват това.

    Коментиран от #5

  • 2 Гориил

    46 4 Отговор
    Бандеровците подлагат жителите на Харков на обиди и унижения, когато се опитват да влязат в Украйна.
  • 3 Уса

    54 4 Отговор
    Няма цивилни жертви в Харков соросоидчета.Това да не ви е нато или Исраел да карат наред
  • 4 Харков и Одеса са Руски

    40 5 Отговор
    Бои по фашагите докато се изчисти територията от тях.
  • 5 Преди месец

    47 3 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    прочетох интервю с поляк, военен, който е бил тодина и половина в Украйна, повечето време на фронта. Та, той казва - истинските украински патриоти бяха убити или тежко ранени в сраженията, а другите чакат руснаците да ги освободят.
  • 6 Дедо ви...

    32 2 Отговор
    През май украинските въоръжени сили са загубили повече от 35 хиляди военнослужещи и над 2700 единици въоръжение, включително 4 танка Abrams и 7 танка Leopard. Загуби повече от 35 хиляди военнослужещи и 2700 единици различни въоръжения, сред които 290 танка и бронирани машини. Освен това са свалени 11 самолета и 4 хеликоптера, унищожени са 730 полеви артилерийски оръдия и реактивни системи за залпов огън.
    През 2024 г. 880 квадратни километра територия са преминали под контрола на руската армия

    Коментиран от #7

  • 7 Р.К.И.

    2 41 Отговор

    До коментар #6 от "Дедо ви...":

    Какво означава "под контрол"? Украински ракети гърмят на 1 000 км в руско, ама .... Украйна била под контрол?! Говорите безумия и си им вярвате. - Това вярване ще изпрати РФ при СССР.

    Коментиран от #10, #13

  • 8 моят дом е моята крепост

    28 2 Отговор
    А дали "желанието да останат" в града не е продиктувано от телените ограждения и стотици постове на украинските военни по границите му които гледат лошо и с насочени автомати към колите с отчаяни хора, тръгнали заедно с покъщнината си да се спасяват?
  • 9 Сандо

    32 1 Отговор
    Исконно руски град с руско население,насила вкаран в границите на Украинската ССР,на която даже е бил столица - какво може да се очаква?Много по-добре е журналистите да напишат за репресиите срещу руснаците в града през 2014 година от развилнелите се укронацисти,докарани в Харков от Западна Украйна.Но това е тема-табу за свободната и демократична преса.
  • 10 россиян..

    25 2 Отговор

    До коментар #7 от "Р.К.И.":

    Вова със всеки изминал ден увеличава и държи под контрол 1/3 от територята на укрофашагия ,и това е житницата на бандерите,а отдолу е бъкано със менделеевата таблица,а отделно от три месеца три трена всеки ден влачат донбаски кюмур от донецк-шанхай-има го у тубата.
  • 11 Бандерите не

    21 2 Отговор
    ги пускат,използват ги за жив щит.
  • 12 Жителите на Харков

    16 2 Отговор
    са руснаци и чакат братята си да дойдат да ги освободят от укро нацисткия гнет. Укропитеците ги наричат ждуньiй/чакащи/. А, оббсгрелите са от страна на киевския нацистки режим.,а не от руснаците.

    Коментиран от #16

  • 13 Укропитеците

    11 2 Отговор

    До коментар #7 от "Р.К.И.":

    нямат ракети с такава далекобойност, пращат дронове но от подривна елементи на руска територия иначе шанс нямат. Ракетите които им дават ЕС ЕС ловците са с далекобойност от 500км. Правиш си желанията за реалност, но фактите говорят друго.
  • 14 Тра-ла-ла

    4 1 Отговор
    Причините за това желание може да са две - или не ги пускат, или чакат своите.
  • 15 Гост

    4 1 Отговор
    Чакат освободителите.
  • 16 гошо

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Жителите на Харков":

    значи викаш рашистите пак си трепят своите а те се радват и се нареждат под бомбите! хахах
Новини по държави: