Last news in Fakti
  Тема: Украйна

3 Юни, 2024 14:55 1 005 25

Ситуацията в Запорожката АЕЦ остава нестабилна, заяви Рафаел Гроси, ръководител на МААЕ

  • запорожка аец-
  • рафаел гроси-
  • ръководител-
  • маае-
  • ситуация-
  • украйна-
  • русия

Гроси посочи, че продължаващите военни действия са довели до чести прекъсвания на тока и атаки срещу централата, което допълнително усложнява ситуацията

Ситуацията в Запорожката АЕЦ остава нестабилна, заяви Рафаел Гроси, ръководител на МААЕ - 1
Снимка: БГНЕС

Запорожката атомна електроцентрала, една от най-големите в Европа, в момента е изправена пред предизвикателства по отношение на безопасността. Рафаел Гроси, ръководител на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), алармира за компрометираното състояние на мерките за безопасност на централата, предават ТАСС и News.bg.

Гроси е подчертал, че стабилността на централата е под заплаха, като всичките седем критични стълба на безопасността са засегнати напълно или частично.

Гроси посочи, че продължаващите военни действия са довели до чести прекъсвания на тока и атаки срещу централата, което допълнително усложнява ситуацията. Тези смущения представляват риск не само за физическата инфраструктура, но и за персонала, работещ в централата. Поддръжката на системите за безопасност, рутинните инспекции и възможностите за реагиране при извънредни ситуации са под напрежение, което прави работата на централата все по-несигурна.

Гроси се срещна с руска делегация в Калининград на 28 май. По време на тази среща той очерта различните заплахи за атомната централа, идентифицирани от МААЕ. Диалогът подчертава безпокойството на международната общност относно потенциала за ядрен инцидент на фона на продължаващия конфликт.

Ситуацията в Запорожката атомна електроцентрала остава обект на международно внимание, като МААЕ следи отблизо развитието и се застъпва за възстановяване на мерките за безопасност и сигурност за защита на съоръжението и предотвратяване на всякакви ядрени аварии.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Злобното Джуджи

    18 2 Отговор
    И кой е виновен, Дева Мария ли ?
    Някакви имена, предположения тоя самонозначил се навлек няма ли да озвучи ?

    Коментиран от #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ами

    32 0 Отговор
    руснаците държат централата а атаките са от кой - от украинците
  • 4 прогнозата

    29 0 Отговор
    Който я обстрелва има ли си име или не е политкоректно да се упомене.
  • 5 Гост

    28 0 Отговор
    Защо не ес пише кой атакува тази АЕЦ? Кой продължава да я подлага на обстрел? Кой застрашава отново Европа с ядрен апокалипсис?

    Коментиран от #9

  • 6 да де

    25 0 Отговор
    Тоя ядрен турист кога ще нарече нещата с истинските им имена?
  • 7 Това искат глупаците!

    17 0 Отговор
    Скоро над нея ще има заря, която ще обхване цяла Европа!

    Коментиран от #14

  • 8 Атина Палада

    25 0 Отговор
    Украйна не обстрелва нищо без разрешение на господарите си. Та, този Гроси да попита колективния Запад защо обстрелват ЗАЕЦ!
  • 9 Статистик

    18 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Защото не е политкоректно. Гроси беше в ЗАЭС миналия декември и окропите обстреляха централата пред очите му. И въпреки това на въпроса "КОЙ" той срамежливо отговори - ами не е ясно. Нна което директорът на ЗАЭС учтиво му предложи безплатен очен преглед в световно известната клиника на Филатов в Москва. Видеото още го има в тубата под названието "Вам очки нужньi, господин Гроси?"
  • 10 ДДТ

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "Злобното Джуджи":

    Навлекат прекрасно знае кой стреля по централата. Но благоразумно мълчи, за да не му изстине топлото местенце!
  • 11 Северозапад

    12 0 Отговор
    Миналата година Песков помоли МААЕ са изпрати в централата някой специалист с добро зрение, тъй като явно всички досега посетили Запорожката АЕЦ имат зрителни проблеми.
  • 12 володя

    0 14 Отговор
    Окупатора да се пръждосва и всичко ще си дойде на мястото!
  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 0 Отговор
    Рафаел Гроси: " Знам откъде се стреля по Запорожката АЦ , но не мога да назова!"

    Трябва ли Ви разяснение 🤔
  • 14 Запорожка АЕЦ

    3 4 Отговор

    До коментар #7 от "Това искат глупаците!":

    Викаш Русия няма да я засегне, защото е по-близо а???

    Коментиран от #19

  • 15 Ну, "ЗАЕЦ"! Ну, Погоди! 🇺🇦🚀🏭💥☢️🇷🇺

    6 1 Отговор
    АУУУ.... ами сега?! Кво ша прайм, а?! 😱
  • 16 защо

    13 0 Отговор
    ако стане беля - черновил ще е бил лека авария спрябо това - цяла европа ще то отнесе
    - ама на соросите не им пука за европа
  • 17 АЕЦ-а

    0 11 Отговор
    може да гръмне от липса на поддръжка, а стрелбата по нея е исценировка от руска страна. Толкова ли са глупави украинците да стрелят по централата когато знаят, че в момента там има инспектори от МААЕ. Руснаците са я превърнали в склад за ракети и скъпо военно обурудване точно по тая причина. При спрени 6 реактора те все още се нуждаят от ток за циркулационните помпи и системите за управление който трябва да се осигури или от външен източник или от дизел-генератори - сигурен далекопровод или доставки на дизелово гориво.

    Коментиран от #21, #25

  • 18 Енергетик

    6 0 Отговор
    "продължаващите военни действия са довели до чести прекъсвания на тока и атаки срещу централата"

    И защо Гроси не каже кой прекъсва тока и от кого са тези атаки срещу централата - май не е политкоректно да се споменава виновника - ще му дърпат ушите и може да му изстине мястото.

    До кога само с праведна пропаганда - трябва да се назовават нещата с истинските им имена.
  • 19 Копейке

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "Запорожка АЕЦ":

    Аз живея в Европа, това ме интересува!!!
  • 20 Земята пред гибел

    5 0 Отговор
    Централата е идеална за ядрена провокация. При сегашната ескалация на напрежението няма невъзможни неща.
    Хаосът се изплъзва от контрола на самозабравилите се човекомразци.
  • 21 Антитрол

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "АЕЦ-а":

    "а стрелбата по нея е исценировка от руска страна"

    Така ли ти казаха от посолството или ти сам ходи да се увериш от къде идват снарядите - ами то е съвсем лесно да се докаже от къде е дошъл снаряда ама защо ли от "демократичния" запад не заявяват че е дошъл от руснаците а този Гроси заявява че не се знаело. Но иначе лъжите ги можете - цялата ви пропаганда е основана на лъжи.
  • 22 Запознат

    8 0 Отговор
    Защо ли не се учудвам - укрите се мъчиха да правят "мръсна бомба" ама не им се получи а ЗАЕЦ ще е идеалната "мръсна" бомба. Само се чудя няма ли един свестен човек в целия "демократичен" запад да назове истината за това кой обстрелва централата.
  • 23 2024 година

    4 0 Отговор
    Нищо чудно да има ядрено бедствие и прекъсване на тока някъде или по света. Има си цели видеа, които го показват. На свещи без електричество и червени ниско облаци са едни от символите в тях
  • 24 комични

    1 0 Отговор
    са подобни политически изказвания на Гроси. Ако действително се вълнуваше за безопасността на Запорожката АЕЦ, щеше отдавна да е скръцнал на украинците да престанат да обстрелват централата и важната инфраструктура. Но, не - правеше се на ни чул, ни видял.
    Сега ще му гледаме срама, защото руснаците атакуват енергийната система на украинцитез, без директно да застрашават останалите три АЕЦ-а в украйна. Да, ама ако им се разпадне системата, то и тези три централи ще останат без захранване. В този случай няма да ги има руснаците да направят чудеса от храброст, та да поддържат блоковете. Гроси ще трябва да се моли комика да осигури онова, което правеха руснаците, ама дали ще може?! Самовлюбеното зелено човече може да ни спретне голям проблем, при това без някой да е обстрелвал централите.
    А Гроси - ще си остане с позора и срама, че не предприе необходимите действия в създалата се ситуация. Като изтървеш питомото, гониш дивото.
  • 25 в грешка си

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "АЕЦ-а":

    централата не е превърната в никакъв склад. Това е потвърдено от всички наблюдатели на МААЕ. Ако си близък с тях, ще ти кажат и кой обстрелва, въпреки че им е забранено да споделят.
    Украинците са си ядрени терористи и това не се назовава директно, само и единствено поради политически причини. Па ти им се радва, щом това те прави щастлив.
Новини по държави: