Last news in Fakti

8 Юни, 2024 04:49 1 004 7

Антивоенни активисти обграждат Белия дом

  • израел-
  • газа-
  • протести-
  • вашингтон-
  • грета тунберг

Шведската екоактивистка Грета Тунберг взе участие в протест в Бон, осъждащ израелската операция в Газа

Антивоенни активисти, настояващи за край на войната в Газа и на подкрепата на САЩ за Израел, възнамеряват да обградят Белия дом в рамките на протест през уикенда. Това наложи около сградата на американското президентство да бъдат поставени заграждения, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Правозащитни и активистки организации като КОУДПИНК (CODEPINK) и Съвета за американско-ислямски отношения обявиха вчера, че за днес са планирани демонстрации, с които да бъде отбелязан осмият месец от началото на войната на Израел в Газа, която е взела до момента десетки хиляди жертви и причини масов глад и опустошения.

В САЩ, най-важния израелски съюзник, редовно се организират пропалестински протести, вариращи от шествия във Вашингтон и бдения около Белия дом до блокиране на мостове, пътища, гари и летища в различни градове и издигане на палаткови лагери в университетските кампуси.

Най-малко осем служители на администрацията на президента Джо Байдън подадоха оставка в знак на несъгласие с политиката му. Мишена на антивоенни протести станаха и негови предизборни прояви. Президентът в момента е на официално посещение във Франция.

"Във връзка с обявените за края на тази седмица прояви във Вашингтон, окръг Колумбия, имащи потенциал да привлекат големи човешки множества, в района на комплекса на Белия дом са предприети допълнителни мерки за сигурност", каза говорител на Сикрет сървис.

Пропалестинските протести в университетите периодично прерастват в насилие, което принуждаваше полицията да извършва арести и да премахва палаткови лагери. Преди няколко седмици антивоенни активисти, които демонстрираха в Калифорнийския университет в Лос Анджелис, бяха нападнати от разгневена тълпа.

Заради конфликта в Газа се засилват и опасенията от надигането на антисемитизъм и ислямофобия.

Войната в палестинския анклав избухна на 7 октомври, когато ислямистката групировка "Хамас" нападна Израел, убивайки 1200 души и вземайки за заложници 250, по израелски данни.

Шведската екоактивистка Грета Тунберг взе участие в протест в Бон, в който участниците поискаха действия срещу изменението на климата и осъдиха военната кампания на Израел в ивицата Газа, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Демонстрацията „Изритайте големите замърсители“ беше организирана от колектив от екологични и правозащитни организации.

В допълнение към исканията за климата, пропалестинските скандирания и плакати бяха основна характеристика на демонстрацията. Някои от присъстващите държаха плакати с надпис „Свободна Палестина“.

Тунберг вдигна юмрук и се присъедини към протестните скандирания на около 70 участници.

Полицията каза, че е имало множество демонстрации в Бон, където се провежда среща на ООН за климата. Преговорите проправят пътя към голямата среща на КОП29 в Баку през ноември.

Тунберг на няколко пъти изрази солидарност с палестинците. Нейните коментари доведоха до критики от онези, които смятат, че тя е омаловажила кланетата, извършени от палестинското екстремистко движение „Хамас“ на 7 октомври в южната част на Израел.

Германският клон на движението „Петъци за бъдещето“ на Тунберг се дистанцира от изявленията ѝ.

През май тя беше отведена от полицията по време на протест срещу участието на Израел в песенния конкурс „Евровизия“ в Малмьо.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Лудото Грете, още се използва от

    5 0 Отговор
    Зелената мафия!!
  • 6 аз съм лъжеца

    6 0 Отговор
    Много ми е интересно ако Кремъл го обградят с решетки както правят в страната на свободата, какъв вой ще настане.

    То ще се пиши - Путин диктатора, ето как си пази властта и как народът го мрази и обича америка.
  • 7 Коментар

    3 1 Отговор
    Тая Грета къде спа когато даваха на укрите снаряди обогатени с обеднен уран?Още внасят тайно укро яйца с тежки метали и ги преопаковат...след време ще има бум на рака.Това не са еко активости,а лицемери и са контролирани от елита.