Last news in Fakti

10 Юни, 2024 15:05 544 0

Тази седмица китайският министър-председател ще посети Нова Зеландия

  • китай-
  • нова зеландия-
  • посещение

Това ще бъде първото посещение на китайски премиер в страната от седем години

Тази седмица китайският министър-председател ще посети Нова Зеландия - 1
Снимкa: БГНЕС

Министър-председателят на Нова Зеландия, Кристофър Лъксън, разкри, че Ли Цян, китайският министър-председател, е на път да посети Нова Зеландия тази седмица. Това ще бъде първото посещение на китайски премиер в страната от седем години, предава Ройтерс и БТА.

Лъксън подчерта важността на това посещение, заявявайки: „Предизвикателната глобална перспектива прави жизненоважно споделянето на перспективи и ангажирането на Китай по ключови въпроси от значение за Нова Зеландия.“

Това не е първото посещение от китайски официални лица тази година. В края на март китайският външен министър Ван И посети Нова Зеландия.

Нова Зеландия отдавна е смятана за умерен или отсъстващ глас по отношение на Китай в рамките на разузнавателния съюз "Петте очи", в който членуват и САЩ, но през последните години страната заяви, че действията на Китай са обезпокоителни, цитирано от БТА.

Докато конкретните дати за посещението на Ли Цян не са оповестени, Лъксън обяви предстоящото си пътуване до Япония с бизнес делегация, което ще продължи от неделя до четвъртък.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА