Last news in Fakti

13 Юни, 2024 13:22 837 13

Белият дом: Г-7 се надява да постигне споразумение за помощта за Украйна още днес

  • белият дом-
  • споразумение-
  • украйна-
  • г-7

Под италианското председателство лидерите от Г-7 се събират в луксозния морски курорт Борго Егнация в Пулия, Южна Италия.

Белият дом: Г-7 се надява да постигне споразумение за помощта за Украйна още днес - 1
Снимкa: БГНЕС

Г-7 е постигнала "много добър" напредък по отношение на споразумение за използване на замразените руски активи в помощ на Украйна. Лидерите "се надяват" да постигнат споразумение още днес в рамките на срещата си в Италия, заяви Белият дом, предаде Франс прес и БТА.

"Има много добър напредък в дискусиите между делегациите за постигане на споразумение", каза пред журналисти съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, който придружава президента на САЩ Джо Байдън.

"Надяваме се, че до срещата на лидерите днес да имаме обща визия", добави съветникът, предвид това, че държавните и правителствените ръководители на най-богатите държави в света предстои да проведат разговори с украинския президент Володимир Зеленски.

Под италианското председателство лидерите от Г-7 (САЩ, Германия, Франция, Италия, Великобритания, Канада и Япония) се събират в луксозния морски курорт Борго Егнация в Пулия, Южна Италия.

САЩ оказват натиск върху страните от Г-7 да се съгласят на мегазаем от около 50 млрд. долара, гарантиран от бъдещите лихви, генерирани от руските активи, замразени след началото на инвазията в Украйна през февруари 2022 г., които възлизат на 300 млрд. евро.

Страните от Европейския съюз вече приеха споразумение в началото на май за изземване на приходите от замразените руски активи, които да бъдат използвани за въоръжаване на Украйна и които са на стойност между 2,5 и 3 млрд. евро годишно.

Според Съливан делегациите все още работят по подробностите, включително броя на участващите държави и финансовия механизъм, който ще се използва.

"Италианското председателство (на Г-7) свърши много добра работа, за да събере всички около масата", каза той.

"Общите насоки са определени, но някои детайли все още трябва да бъдат уточнени от експертите по точен график", обясни Съливан.

Байдън също така се очаква да проведе лична среща със Зеленски в кулоарите на срещата на върха на Г-7, за да подпише американско-украинско споразумение за сигурност. След това двамата лидери ще дадат съвместна пресконференция.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    18 1 Отговор
    Орбан им каза да вървят на м.та си

    Коментиран от #4, #12

  • 2 Това добре....

    3 15 Отговор
    Но побързайте с доставките на F-16, не се туткайте.
  • 3 Русофил

    3 23 Отговор
    Повече оръжия за Украйна - по-близо до мира.

    Коментиран от #8

  • 4 Русофил

    2 17 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Орбан подви опашка тръгна на м.та си.

    Коментиран от #9

  • 5 Не мога да разбера

    18 1 Отговор
    Европа не разбира ли, че на САЩ не им пука за тях. Гонят си тяхните интереси. На тяхната земя няма война.
  • 6 Талибан

    18 1 Отговор
    Цървули нямат гайди раздават. И 7 те в рецесия ама пращат 50 млрд. украта да си ги гори зимата без ток.
  • 7 Шумен

    12 1 Отговор
    Тия фашаги до един требва в затвора, сума ти и хора изтрепаха с тяхната политика. Кога ще му се види краят така като наливат бензин в огънят
  • 8 герантофил

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    повече бабани, за нигерите и инжинерите от континенталната армия и ще дойде мирът!!!
  • 9 Стрелата

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    Ела аз да запрена твойта лумбур думбур лумур думбур ша харесаш.
  • 10 не може да бъде

    11 1 Отговор
    Срещата без съмнение има значение,но има една особеност .която не бива да се пропуска.В момента всички които участват в тази среща ,с изключение на Мелони ,са "бита карта" или "куца патица"!?Ще отнеме много място за да се разясни положението на всеки от тях -без Мелони,затова ще го кажа накратно- политическото бъдеще на всички без Мелони е крайно неясно с уклон към липса на такова!?Най -голямо значение ще има какво ще се случи с г-н Байдън и погледнато от днешна гледна точка шансовете му за преизбиране са много лоши!?.А другите трябва много да внимават какви решения вземат защото като се върнат в страните си може да бъдат изядени заедно с копчетата!/
  • 11 БАНко

    10 1 Отговор
    НАТООООООВЦИТЕ , ИМАТЕ ЛИ ОБЯСНЕНИЕ ПРЕД НАРОДИТЕ СИ - ЗАЩО ЗАПОЧНАХТЕ И ПРОДЪЛЖАВАТЕ ВОЙНАТА СРЕЩУ РУСИЯ ????

    Коментиран от #13

  • 12 АУУУУУ

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ГАЗПРОМБАНК СЕ СРИНА След Рос Банк, Газпромбанк не позволява на клиентите си да използват онлайн банкирането си.Руските банки се стремят да предотвратят дигитално „напускане на банките“, тъй като клиентите се стремят да изтеглят всичките си депозити. Рублата се срива. Търговията с евро и долари се забранява и по същество рублата става неконвертируема валута! Искаха дедоларизация...получиха я! Норвик банк купува долари по 200 рубли за долар, а ги продава по 50! 😂😂😂😂
  • 13 факуса

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "БАНко":

    ами един сащисан сенатор рече,че в осрайна имало едни критични минерали за 12 трилиона,а говедата дължат 33
Новини по държави: