Last news in Fakti

13 Юни, 2024 21:03 1 881 77

Без "Газпром"! Евросъюзът преговаря с Азербайджан за газови доставки през Украйна

  • газ-
  • газпром-
  • северен поток-
  • азербайджан

Предложението е начин да се запази притока на природен газ към Европа - като същевременно се изключи Русия, когато сделката за транзит между Киев и Москва изтече в края на годината

Без "Газпром"! Евросъюзът преговаря с Азербайджан за газови доставки през Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейски служители се опитват да убедят Азербайджан към схема за пренос на газ през тръбопровод, който в момента доставя руско гориво в ЕС през Украйна, каза високопоставен азербайджански служител пред POLITICO.

Предложението е начин да се запази притока на природен газ към Европа - като същевременно се изключи Русия, когато сделката за транзит между Киев и Москва изтече в края на годината. По-рано ЕС заяви, че е готов да остави сделката да изтече, тъй като беше уверен, че достатъчно енергийни доставки идват от други източници.

"Европейският съюз и транзитните страни, за които говорим, се обърнаха към Азербайджан по въпроса", каза Хикмет Хаджиев, старши съветник на президента на Азербайджан Илхам Алиев, в интервю за POLITICO.

"В момента обмисляме различни варианти за това как можем да допринесем за този процес", добави той. "Бих се въздържал от поставяне на времева рамка, но отново имаше... искане и ние го приехме сериозно, защото това е въпрос на европейска енергийна сигурност."

Азербайджанската схема се гледа с нарастващо безпокойство в няколко страни от ЕС, включително Словакия и Унгария, които отдавна разчитат на тръбопровода през Украйна за своята енергетика.

В отговор на искане за коментар, говорителят на Европейската комисия по енергийната политика Тим Макфи каза пред POLITICO, че "Комисията работи много тясно със засегнатите държави-членки, за да намери алтернативни доставки и маршрути".

Сделката за транзит на руски газ датира от 2019 г., когато Русия и Украйна подписаха споразумение, което позволява на държавната енергийна компания на Москва "Газпром" да изнася доставки за ЕС чрез тръбопроводи, минаващи през страната, въпреки политическото напрежение между двете страни.

Този газ продължава да тече дори след пълномащабното нахлуване на Русия в нейния съсед през 2022 г., но транзитното споразумение изтича в края на годината.

Газопроводът е важен източник на енергия за Европа. През 2023 г. той пренесе приблизително 15 милиарда от 25 милиарда кубически метра руски газ, които отиваха в Европа. Системата свързва Полша, Словакия, Унгария, Румъния и Молдова.

Миналата година украинският министър на енергетиката Герман Галушченко каза пред POLITICO, че Киев няма да се съгласи директно с удължаване на споразумението, като каза, че "двустранните преговори са невъзможни". Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсън също каза, че блокът няма "никакъв интерес" от подновяване на споразумението.

Предложени са обаче няколко алтернативни решения. Миналата седмица Bloomberg съобщи, че страните от Централна Европа обмислят един вариант, според който азербайджанският газ ще бъде инжектиран в тръбопроводите.

"В момента осем страни от Европейския съюз получават азербайджански газ", каза Хаджиев. "Надяваме се да разширим географията на [азербайджанските] вносители на газ от по-широкото европейско семейство."

Внезапното спиране на доставките на газ би засегнало най-много Словакия, която исторически разчиташе на Москва за целия си внос на газ. Словашкият премиер Робърт Фицо посети Азербайджан миналия месец и каза, че ще направи "всичко политически необходимо", за да получава газ от страната.

Не е ясно дали планът ще включва износ на азербайджански газ през Русия или обемите ще бъдат "разменени" между двете страни, преди да бъдат изпратени.

Така или иначе, според Аура Сабадус, експерт по газовите пазари от фирмата за разузнаване на стоки ICIS, всяка сделка вероятно ще позволи на Москва да събере поне малко приходи и да позволи на обектите за добив на газ да продължат да работят в Русия.

"В крайна сметка Русия все пак ще спечели и в момента "Газпром" е в сложна финансова позиция. Производството е на рекордно ниско ниво и те трябва да продават газ", каза Сабадус. Миналия месец московският гигант за износ на газ записа първата си годишна загуба от 1999 г. насам.

Освен това Сабадус добави, че докато пълното спиране на доставките на газ през Украйна може да повиши цените за потребителите в Централна Европа, "всички засегнати страни, Словакия, Унгария и така нататък, имат алтернативи".

Въпреки усилията да намали зависимостта си от Русия, нов анализ на данните на ICIS показва, че за първи път от почти две години Москва през май е доставила на Европа повече природен газ по тръбопроводи и втечнен природен газ, отколкото Съединените щати.

Откакто Русия започна войната си в Украйна, ЕС укрепва енергийните си връзки с Азербайджан.

По време на високопоставено посещение в страната през 2022 г. председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подписа меморандум за разбирателство с президента на Азербайджан Илхам Алиев за ефективно удвояване на доставките на газ за Европа от Азербайджан, приветствайки го като "решаващ енергиен партньор" в освобождаването от Москва.

Европейският парламент призова сделката да бъде преразгледана на фона на нарастващото политическо напрежение с Азербайджан заради офанзивата му в отцепническия регион Нагорни Карабах.

Азербайджан ще бъде домакин на тазгодишните преговори за климата на COP 29 на ООН и се стреми да използва събитието, за да насърчи инвестициите както във възобновяемата енергия, така и в своята индустрия за изкопаеми горива.

"Ние до голяма степен инвестираме в увеличаване на нашето производство на газ, защото Европа се нуждае от повече газ от нови източници", каза Алиев по-рано тази година. "Нашият петрол и газ ще са необходими още много години, включително (на) европейските пазари."


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    6 32 Отговор
    Какъв Газпром, след като Унипер ще прибира парите. Газпром само за Китай и за Индия,
    след като Баце построи паток през Хималаите.

    Коментиран от #58, #72

  • 2 Пич

    60 4 Отговор
    Урсулианците вярно са много малоумни ! Нас ли лъжат, собствените си народи ли лъжат , или лъжат Козяк.....?!
  • 3 А газа

    60 7 Отговор
    с какъв произход ще бъде..... Азербайджански чисти и демократичен.
    Наистина ставате смешни.

    Коментиран от #52

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Европеец

    10 49 Отговор
    Гаспрам да годухха, можем и без скапаната пРасия

    Коментиран от #11, #28, #63

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Последния Софиянец

    2 20 Отговор

    До коментар #8 от "Европеец":

    Абсолютно си прав.
  • 12 ШЕКЕРОГЛУ ЯЛ ДЖЕРМАНИ

    15 3 Отговор
    САМО ЛУКАВИЯ МОЖЕ ДА ДАДЕ
    ФОРМУЛИРОВКАТА КОЯТО НАПРАВИ ДНЕС
    БАЙ ЛУКАШЕНКО НА СРЕЩАТА В МИНСК С ПРЕЗИДЕНТА АЛИЕВ:
    ....
    " НИЕ ПОДКРЕПЯМЕ ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА НАГОРНИ КАРАБАХ СЪС СИЛА, НО ОСНОВНИЯ ВЪПРОС КОЙТО
    СТОИ В МОМЕНТА Е ТОВА РЕШЕНИЕ ДА БЪДЕ ТРАЙНО "
    .......
    ЗАЩОТО РУСИЯ И ИРАН МОГАТ ДА ГО НАПРАВЯТ НЕТРАЙНО :))
  • 13 Помак

    37 4 Отговор
    ...Да са смея ли ..да плача ли незнам ..азерите тр да задоволят Ес и не само ,има швейцария , западни балкани ....явно урсула е сложила розовите очила

    Коментиран от #17

  • 14 Сатана Z

    10 33 Отговор
    Санкциите не работели, мухахааа
    Пълен колапс на гнилата алкоматушка
  • 15 Помак

    8 40 Отговор
    Но трябва да отбележим, че за 2 години пълномащабна война русия не успя да завземе нито една цяла област в Украйна, дори тези, които е записала в собствената си щонституция като руски. Редовната руска армия беше разбита и се наложи на пусин да мобилизира цивилното население. Умря легендата за "великата" руска армия. Половината от модерното въоръжаване на русия беше унищожено. Над 600 000 са човешките загуби за русия на фронта. Милиони от най-активното руско население избягаха от страната. руски градове се превърнаха във фронтови с всекидневни обстрели, окопи и укрития. русия се оказа в пълна изолация от цивилизования свят. руската агресия възроди НАТО и удвои общата дължина на границата с Алианса. Заради руската агресия Финландия се присъедини към НАТО, а всеки момент това ще стори и Швеция. Над 300 млрд. долара руски активи бяха замразени и конфискувани. Европа прекъсна зависимостта си от руски енергийни източници. русия загуби целия си пазар на газ и нефт в Европа, който гради дълги години. пуcин превърна страната си във васал на китай, като разпродава на безценица природното си богатство. Този период на русия ще стане част от срамната история на страната.

    Коментиран от #22

  • 16 спрете газопровода през Украйна

    46 3 Отговор
    който е на Газпром
    Спрете и Турски поток
    Хайде
    80% от газът на Азърбайджан е на Газпром който експлоатира находищата
    Всичко е умишлена медийна мъгла

    Коментиран от #23

  • 17 Араби и нотвежци

    3 32 Отговор

    До коментар #13 от "Помак":

    Заляха с газ ЕС.....Путин изгуби милиарди газови евраци...

    Коментиран от #46, #53

  • 18 ШЕКЕРОГЛУ ЯЛ ДЖОЛАНИ

    21 1 Отговор
    ЕС УСВОИХА ТЕЛЕПОРТАЦИЯТА !
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Мда

    22 1 Отговор
    Toва е кауза пердута. Лозунгите на пропагандата нямат край...
  • 21 Дон Калверо

    34 1 Отговор
    Чудно как Патока го гръмнаха в мирното Балтийско море,а в Укрия след две години ,,пълномащабна и непредизвикана" още е цял?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Стига бе

    1 27 Отговор

    До коментар #16 от "спрете газопровода през Украйна":

    Русия експлоатирала азерските находища....ВИЦА НА ДЕНЯ...

    Коментиран от #27, #34, #64

  • 24 и как

    41 1 Отговор
    ще стигне азерския газ до украйна, че нещо географията ми не е силна?!?

    Коментиран от #68

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Калоян

    9 1 Отговор

    До коментар #19 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗":

    Казах ти да не крадеш никове!

    Коментиран от #49

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ти ша го дууууаш

    24 2 Отговор

    До коментар #8 от "Европеец":

    ЕС планира да удвои доставките на газ от азербайджанския сектор на Каспийско море, но експерти по-рано отбелязаха, че Баку ПРОСТО НЯМА ПОВЕЧЕ КАПАЦИТЕТ през следващите години .

    Коментиран от #44

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 натегач изтривко

    21 1 Отговор
    А Азърбайджан кой го командва бе смешници?

    Коментиран от #33

  • 31 Араби и норвежци

    5 16 Отговор
    Заляха ЕС с газ......затова не усетихме липсата на такъв.

    Коментиран от #74

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Азербайджан е кандидат за ЕС....

    3 18 Отговор

    До коментар #30 от "натегач изтривко":

    Там Путин не пее....

    Коментиран от #36

  • 34 тъпунгер

    27 0 Отговор

    До коментар #23 от "Стига бе":

    още от Съветско време когато Газпром ги е разкривал
    Най много дадухате на Газпром
  • 35 А твоята карма да обслужваш чужди

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗":

    Никове и да ги смууууучкаш, по предназначение на Ника.
  • 36 Глупак

    15 0 Отговор

    До коментар #33 от "Азербайджан е кандидат за ЕС....":

    200%
    кандидат е на най------
  • 37 И газа ще поевтинее в Сибир 💪

    1 24 Отговор
    И няма денги за антифриз за пиене. И няма копейки за български жрици на любовта😂😂😂😂😂😂
    И мужикът ще мръзне трезвен в Сибир, а копейките ще стоят с празни усти😂😂😂
    Мъка, мъка......
    И кой ще им даде пари 😂
    Си ги чака с ГОЛЕМИЯ...... си план😂😂😂

    Коментиран от #42

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 123456

    25 1 Отговор
    Готино , а ! Нашите ги открехнаха и тия в Европа - да купуват газ от Азербайжан с 40-50% по-скъп, но по-демократичен! Той пак си идва от Русия , но не му търсим произхода ... Да живее ...
  • 41 Русофил

    1 32 Отговор
    Германия, а и целият Запад може съвсем добре да се справя без НИЩО от рабсия. Западът по никой начин няма да зависи нито от рабсия, нито от когото и да било. Защото има ЗНАНИЕ. Оттам - три-четвърти от постиженията на фундаменталните науки и като следствие - почти всички технологии. Полезни изкопами и петрол има по цялата земя в изобилие. Отделно от това, само едните перки по света тотализират 300 Гв мощ (колкото 300 Козлодуя), а като включим соларните енергийни системи, които в много страни имат ръст от 30 -50 та до 70% годишно, рабсия не може да мечтае за енергиен монопол. Фиброптичните кабели се нуждаят от кварцов пясък за да се направят - има го навсякъде. Хората синтезират метан (природен газ) от водород (електролиза на вода) и СО2 отпадъка от металургия и циментопроизводство с излишъка от енергията на соларните панели (Германия). Западът може без рабсия, но рабсия не може без Запада (или ще си стоят в крепостните колхози и калта).

    Коментиран от #47, #56, #71

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Павел пенев

    18 2 Отговор
    Какви преговори провежда ЕС с Азербайджан,след като доставките на газ през Украйна спират на 01.01.25 год. по искане на самата Украйна.
  • 44 Русофил

    19 0 Отговор

    До коментар #28 от "Ти ша го дууууаш":

    И тръба няма от азерите през Русия за Ес
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Помак

    24 1 Отговор

    До коментар #17 от "Араби и нотвежци":

    ..бате от Русия идва сичкия газ ..няма от каде другаде ..лошо е ,не е проукренско ..ноо хаза е Руски!
  • 47 Простак

    9 1 Отговор

    До коментар #41 от "Русофил":

    500%
  • 48 Мишел

    29 2 Отговор
    Нищо чудно, че Азербайджан ще захранва с газ ЕС, след като Азербайджан има договор да получава от Газпром толкова природен газ, колкото съумее да изнесе .
    Чрез Турция и Азербайджан Русия продава газа си на ЕС.
  • 49 Град Козлодуй

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Калоян":

    Господин Калоян и на мен ми крадат ника.Да годухаш





    Благодаря, че ми прочетохте поста.
  • 50 Русофил

    2 18 Отговор
    Правилно настоява Германия. Европа се прояви като беззъба с меки китки. Добре, че е Америка да стегне редиците. Защото както България е просмукана с отровата на КГБ агентура на всички нива, подобно е положението в цяла Европа. Агентурата на Русия е на всички нива в правителства, Евро-структури и най-лошото в големи банки като NHBS и пр. Именно затова, Австрия ни спира за Шенген, понеже продължават да получават Руски газ, понеже част от горния им етаж е свързан с кликата на Путин, а Русия неистово подскача при всяка интеграция на страни към Европа. И Русия е тази, която подклажда взаимна вражда между Македония и България. И аман от тия пакети санкции. Още от деня на нападението, трябваше да се взривят ВСИЧКИ газопроводи, да се изгонят всички Руски дипломати и да се прекрати всяка търговска дейност. Да оставят един консулат на Русия в Париж и да им закрият посолствата. Ето това трябваше да се направи веднага, а не да протакат и дават време на Путин да реагира.

    Коментиран от #59

  • 51 Соросокоп

    6 5 Отговор

    До коментар #45 от "Гробар":

    Жив ще те заровим под Алъоша гълтач

    Коментиран от #55

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Пародия

    27 1 Отговор

    До коментар #17 от "Араби и нотвежци":

    А уестинхаус ни подарява ядрено гориво,Дънди прешълс раздава кюлчета злато на всеки минувач,а баба ми си пече всяка неделя агне с норвежка газ.
    Ех,и настана такъв живот,че само си викам,,Дано!"
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Багерист

    0 12 Отговор

    До коментар #51 от "Соросокоп":

    Гальоша на чакъл!
  • 56 Русофил

    11 2 Отговор

    До коментар #41 от "Русофил":

    С крадене на мозъци е това досегпшно технологично предимство. Сега ще ви видим, КАТО нема пари за хлеб как ще купувате акъл
  • 57 Ало тъпи

    22 0 Отговор
    Джендърчета , раздвижите си мозъчните клетки , колко газ има Азърбайджан , ха ха щели да внасят газ от азерите . Европа не само че мързелива и крадлива но й ТЪПА !
  • 58 КЗББ и ДП

    22 0 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    От Азербайджан през Луната и до Европа. Просто е
  • 59 Русофил

    16 1 Отговор

    До коментар #50 от "Русофил":

    Абе извратняк до Лен, Русия ли навива макетата да сменят историята? На вас все Путин вие аиновен.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 ??????!!!!!! и откъде

    18 0 Отговор
    ще мине тръбата за да стигне укра?!
  • 62 Утопията

    16 0 Отговор
    Азербайджански газ през Украйна!? Тия страни имат ли обща граница или руснаците ще се оттеглят та да има такава? Или ще плащат такса за ползване на руски газопровод?
    Нормалната география сочи от Азербайджан през Турция и България или през Гърция и Италия.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Хахахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Стига бе":

    Де да беше виц .ТОВА Е НА 100% ВЯРНО.
  • 65 Гацо Бацов

    13 0 Отговор
    Гоеми са тия азери! Цел Свет от тех зима газ.
  • 66 Перник

    19 2 Отговор
    И от къде ще мине този газ за да стигне до евро джендърите ????Някой от простите журналя да е гледал картата ????Няма такива свиркаджии като нашите драскачи евроатлантици !!!
  • 67 Милен

    18 1 Отговор
    "Не е ясно дали планът ще включва износ на азербайджански газ през Русия или обемите ще бъдат "разменени" между двете страни, преди да бъдат изпратени." Туй ми звучи като: ще плащаме руски газ на Азербайджан, а те да се разбират помежду си. Важното е, че газта на хартия ще е демократична. Също като тази идва откъм Турция и Гърция.
  • 68 Милен

    8 0 Отговор

    До коментар #24 от "и как":

    Е па ще опънат един маркуч до там, какво сложно има.
  • 69 Статистик

    14 1 Отговор
    Интересното е, че азерите изнасят повече газ, отколкото добиват. Въпрос- откъде идва този газ? Същото е и с американския втечнен газ към Европа - според Блумбърг САЩ консумират 660 млрд кубика газ, а добиват 615 млрд кубика. Хем не им стига за тях си, хем изнасят!? Хайде някой умен да обЯсни как става тоя номер?
  • 70 Мъка

    4 4 Отговор
    Тежък удар за Словакия и Унгария.
  • 71 Статистик

    5 1 Отговор

    До коментар #41 от "Русофил":

    Хайде сега уточни и на каква цена е всичко това? Защото синтетичният метан струва "само" към 6200 евро за 1000 кубика - направо ще скъсат шортите и на арабите, и на азерите, и на руснаците! А миналата година Борел се жалваше, че отказът от руски тръбен газ струва на ес 1.7 трлн евро!

    Виждам, че "разбираш " и от енергетика. Е, хайде обясни на себе си какво означават термините базова, върхова и допълваща мощност (електрическа). И защо държава без базови мощности няма енергийна сигурност?
  • 72 Голям праз

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    И от къде толкова газ в Азърбайджан бе мозък? Да не говорим, че по- голямата част от находищета там са собственост на Газпром.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 дядото

    3 0 Отговор
    ти да видиш,преди 2-3 год.азърбайджан не можеше да изнася повече газ поради липса на запаси,производство и газопроводи.днес се оказва че азербайджан може да измести усия от световните пазари.наивници.
  • 76 Мухаа ха!

    0 0 Отговор
    Как манипулират обикновеният човек,без значение в коя държава - членка на ЕС живее.Цитират милиарди кубика,и той си казва .Якоо,това е много.И е прав в логиката си.Милиард си е милиард! Но истината е друга.Азерите имат дългосрочни договори с Европа -25 г ,за доставка около 10,4 милиарда годишно.Те нямат и чисто технологична, възможност за по глоям добив.Зсщото имат и вътрешно потребление,почти 50% от това- за експортЕдинствена възможност за транзит е Трансадристическия тръбопровод - ,който минава през доста държави,а всяка си търси своето,през транз.такси.Една малка България ( като потребител) получава 2,3 млрд.кубика.Италия-4,5 милиарда и още две-три държави до общите 10 милиарда.Това е капка в морето.Целият Евросъюз годишно се нуждае( задължително) от 120-до 150 милиарда кубометра газ.Единствения доставчик,който можеше да го реализира е Газпром.Затова освен Украйнския тръбопровод,има СП 1 и 2.. Другото е мъгла и заблуда на обикновените хора,който не са длъжни да знаят тези данни.
  • 77 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ЕВРОПЕДИТАТА И "ЛА Й Н ЕН " - НЕ ЗНАЯТ - КОЛКО ОТ АЗЕРСКИЯ ДОБИВ НА ГАЗ Е НА РУСКИ ФИРМИ !?!?!?!?
Новини по държави: