Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Юни, 2024 13:05 1 740 33

Китай може да играе ключова роля за мира в Украйна

  • финландия-
  • александър стуб-
  • украйна-
  • президент-
  • коментар

Финландският президент призова азиатската държава да повлияе на Русия

Китай може да играе ключова роля за мира в Украйна - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Финландският президент Александър Стуб, говорейки пред репортери на срещата на върха в Швейцария, каза, че Китай може да играе ключова роля в установяването на мир в Украйна.

„Настоятелно призовавам Китай да може да повлияе на [руския президент Владимир] Путин да сложи край на тази война“, съобщава обществената телевизия Yle, цитирайки думите на държавния глава.

Още новини от Украйна

Заедно с Китай, Стуб подчерта значението на глобалния Юг за постигането на мир.

"На срещата на върха в Швейцария има много представители от Латинска Америка, Африка, Азия и особено от Близкия изток. Това дава надежда, че можем да поемем по пътя на мира и смятам, че е важно това да се случи при условията на Украйна“, отбеляза Стуб.

Конференцията за Украйна се провежда на 15-16 юни. Берн покани повече от 160 делегации, включително от Групата на седемте, Групата на двадесетте и страните от БРИКС. Но както съобщиха организаторите в навечерието на срещата, не всички са изпратили свои представители: присъстват 91 държави, сръбската област Косово и 8 международни организации. 55 държави делегираха държавни и правителствени ръководители. В Бюргенщок групата държави на колективния Запад е числено доминираща, което не оставя надежда за балансирана дискусия.

Русия не е поканена на форума. Повечето страни членки на ООН не изпратиха свои делегации. По-специално Китай не е в списъка на участниците, а Бразилия участва със статут на наблюдател. Няма делегации от Азербайджан, Беларус, Венецуела, Египет, Иран, Казахстан, Киргизстан, Китай, Куба, Никарагуа, Пакистан, Сирия, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан, Етиопия и много други държави.

На 14 юни Путин заяви на среща с ръководството на Министерството на външните работи, че постигането на мирно решение на украинския конфликт без участието на Руската федерация и честен диалог с нея е невъзможно. Според руския лидер вече е очевидно, че по принцип никакви „наистина фундаментални въпроси“, които са в основата на настоящата криза на международната сигурност и стабилност, както и истинските корени на украинския конфликт „няма да бъдат обсъждани в Швейцария, въпреки всички опити за да го направи повече или по-малко приличен вид на дневния ред на конференцията." Путин подчерта, че „може да се очаква, че всичко ще се сведе до общи разговори от демагогски характер и нови обвинения срещу Русия“.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    36 4 Отговор
    Бъдещето е в БРИКС.Да подадем молба докато е време.

    Коментиран от #4, #22

  • 2 БЪЛГАРИН🇧🇬

    32 3 Отговор
    Когато ФАЩ мирясат, тогава и войната ще свърши.
    ТОВА Е.

    Коментиран от #28

  • 3 Русофил

    12 12 Отговор
    Китай може да играе ключова роля, ама надали. Не му е изгодно. Войната му даде
    евтини ресурси и пазар на тепсия. Трябва да си луд да не изядеш опечена баница с кръвта
    на други.
  • 4 Русофил

    6 16 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ти подай молба при подполковника, че постовете свършват.
  • 5 !!!

    27 2 Отговор
    Китай дава си сметка,че Ако пострада Русия,-той ще е следващия.
    Пардон,-този път Китай с червей картон за запада!
  • 6 Пачки и пудели

    24 4 Отговор
    Те искат мир а пък дават оръжия до кога?Трета световна искат нали
  • 7 Дедо Гошо

    27 3 Отговор
    На тръгване Камала Харис каза: Не помагаме на Украйна от състрадание, а заради нашите интереси.Много други американци по същество казаха същото, нещо, което всички знаем.

    Коментиран от #27

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 да де

    16 1 Отговор
    След поредното празнодумие накрая пуделите ще отчетат грандиозния "успех" от нищоправенето и кой от къде е.
  • 10 да де

    13 2 Отговор
    След поредното празнодумие накрая пуделите ще отчетат грандиозния "успех" от нищоправенето и кой от къде е.
  • 11 Мдаа

    17 1 Отговор
    Китай прекрасно знае, че падне ли Русия с Китай е свършено ! А какво става с Тайван, защо най нагла не им го връщат??

    Коментиран от #18

  • 12 Иван

    10 1 Отговор
    50-60 години Украйна стои като ГДР, друг вариант няма.

    Горбачов имаше войски в ГДР, това нямаше да се случи сега - ако имаше 1-2 дивизии в ГДР. Или ФРГ или все тая.

    Затова са били Чърчил и Рузвелт в Ялта, това-онова, да има баланс. Не трябваше да се случва това.

    Русия е ядрена държава.
  • 13 Войната

    0 16 Отговор
    спира в момента в който путин извади башибозука от Украйна.

    Спират убийства грабеж и разрушения.

    Коментиран от #19

  • 14 МИТ

    2 7 Отговор
    Китай играе ключова роля в мира устроен на Украйна от Русия, мир ще има само ако се изсели половин Украйна, минира цяла Украйна, направи се геноцид, нправи се окупация на една трета от Украйна, подкрепа от демократични държави и организаоции, като ИРан Северна Кроея Китай, Колумбия, Венецуела, Хамас, дава се бъдеща подкрепа за ликвидация на държава Украйна и тя не трябва да бъде нито в ЕС нито в НАТО нито ядрена сила, без армия без достъп до море и напътсвтана от Аятоласи Кремълджии, Северно корейци все на истински деимокрации на света тогава ще настъпи мир и демокрация в УКрайна това е спроед плана на Китай Русия и всички от БРИКС и ШОС срещу Запада
  • 15 Баба ти от Украина

    8 0 Отговор
    Мож и да играе ключова роля но иска Тайван

    Коментиран от #16

  • 16 МИТ

    0 8 Отговор

    До коментар #15 от "Баба ти от Украина":

    Вас китайците трябва да ви провокират всеки ден за да видим истински с какви хора си играем добри или лоши по скоро лоши и това е правилно за САЩ по добре сега да бъде видяна военната реакция на Китай и да се смаже отколокто да ги чакаме дълги години да видим къде ще стигне потенцила им за военна агресия върху демокрациите
  • 17 Александър Стуб

    11 3 Отговор
    Китай може да играе ключова роля за мира в Украйна, като нападне Тайван и така накара Сатанинските Античовешки Щати да се откажат от УСрайна !!!
  • 18 Аллах

    11 3 Отговор

    До коментар #11 от "Мдаа":

    Русия ще падне, когато паднат НА КОЧА МЪДЕТЕ !!!
  • 19 Отговор

    11 1 Отговор

    До коментар #13 от "Войната":

    Войната незабавно ще спре, когато Украйна се изтегли от руските земи.
  • 20 Мухаа ха!

    11 2 Отговор
    Само " недошлите" са минимум половината население на земята. Да оставим настрана ,че две са официално ядрени сили- Китай и Пакистан Не видях сред " гостите" и индиеца.Казано по нашенски ..В курника кудкудякат само кокошки,но ги няма петлите!
  • 21 Може разбира се

    6 1 Отговор
    Като даде на Русия милиони чипове и химически реактиви за производство на дронове и ракети. А най- добре е да пратят 2-3 милионна армия в 00сра и да победят заедно с Русия фашизма.
  • 22 Пряка демокрация

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Казват, че договорите ни с ЕС НЕ пречат да станем и член на БРИКС. Но от козите продажници няма как да стане, да влезем и ние в БРИКС. Ако влезем, токът ще ни стане пак 2 стотинки на КВт/час, газта 2 стотинки на литър, а огромният пазар на БРИКС ще ни позволи пак да имаме всякакви производства и работа за всеки българин. Но трябва Възраждане и Величие да победят на изборите. Докато мафията и ПП-та са на власт, никога няма да живеем добре.
  • 23 Ужас, потресен съм!

    3 0 Отговор
    Тоз юнак не знае ли, че Китайската Народна Република е комунистическа тоталитарна държава, там се нарушават човешките права на лесбийките и педалите! Явно не чете вестници, а по телевизияи интернет гледа само порно.

    Коментиран от #25

  • 24 случайно или не

    4 1 Отговор
    но, Путин отново ги разкри - "всичко ще се сведе до общи разговори от демагогски характер и нови обвинения срещу Русия".
    Като сложим и ентусиазма на седянката, единственият ефект от нея е, че нагледно се демонстрира - света се променя и стария хегемон вече няма такова влияние. Още една такава сбирка и САЩ могат да веят белия байрак, поне на дипломатическото поле.
  • 25 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Ужас, потресен съм!":

    Всъщност, правата на обратните не се нарушават в КНР. Имат права, колкото всички останали. Не ги кастрират и не ги вкарват в затвора както прасето чърчил е правил в Англия, но в Китай половете са два, а медиите и обществените прояви не разпространяват отклонения. Това е.
  • 26 Въййй

    3 1 Отговор
    "мирната" кунференсия постигна невиждан и нечуван успех. Някои като Главчев си от ядоха на корем
  • 27 Хахахах

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Дедо Гошо":

    $12 трилиона интереси ще има ново печатане на поразия пп изявите на доверие
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Боже какво безочие и наглост

    4 1 Отговор
    Някакъв дребен европейски политик обяснява на Китайската На родна Република, какво да може. Китайските комунисти много добре знаят какво предсатавлява т.нар. световна демократична общност. Но той не е виновен, ттака са му наредили. Лошото е, че Факти.бг пак удря дъното.

    Коментиран от #31

  • 30 Китай играе ключова роля в света

    2 1 Отговор
    Украйна, като държава, вече не съществува. Има територия с това название, една трета от бивша Украйна е руска, а останалата територия е срината и разорена.

    Коментиран от #32

  • 31 Друго

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Боже какво безочие и наглост":

    Си е нищожен трол да ни внушава на кого да вярваме.
  • 32 скоро

    1 4 Отговор

    До коментар #30 от "Китай играе ключова роля в света":

    Путлерланд ще се разпадне. Украйна ще цъти.

    Коментиран от #33

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: